Regulile colectării maselor fecale.
- Material pentru examinare se recoltează înainte de admonistrare preparatelor antibaceriene, sau după nu mai puțin 2 saptamini după ultima doza de antibiotic (ca excepție mase fecale pot fi recoltate la examinare peste 12 ore după amînarea preparatului antibacterian). Aceeași tactică de recoltare trebue respectata în caz de tratament cu preparate eubiotice (bifidobacterii, lactobacterii, colibacterii etc).
- Cu 1- 3 zile înainte de recoltare probei de exclus din alimentație produse care pot provoca creșterea procesului de fermentație în intestin, precum și alcool, medicamente anti-microbiene. Trebue de anulat utilizare preparatelor laxative, ricin, ulei de vaselină și supozitoarelor rectale. De la ultima masa și pînă la recoltare probei trebue să treacă nu mai puțin de 8 – 10 ore. Fase fecale recoltate după clismă și după administrarea de bariu sunt nepotrivite pentru examinare.
- Mase feale se recoltează în ziua examinarii. Oala sau vasul se dezinfectează preventiv, se spală în apa cu sapun, se prelucrează cu apă fierbinte și se racorește. Pentru recoltarea maselor fecale se interzice utilizare hîrtiei igienice, și contaminare cu urina.
- Este permis recoltare materialuliu de pe scutece sau de pe pelinca calcata. Pentru recoltare maselor fecale se utilizează container steril din plastic cu spatulă și capac cu filet.
- Material pentru analiza iau cu spatula din mijloc și ultima porție maselof fecale (3 – 4 spatule – 1,5 – 2 g). Fecale lichide se recoltează nu mai mult de 1/3 de flacon.
- În caz dacă mase fecale conțin mucus, singe, filoane albe, recoltare materialului preferat din regiunea asta. Evitați obținerea bucaților de alimente nedigerate și urina.
- Dacă nu este posibil livrare materialului recoltat in laborator în timp de 2 ore, ultima pot fi pastrata la temperatura +8 C0 șinu mai mult de 5 ore.
În caz de întrebări ambigue, va rugam sa ne contactati prin telefon 022 944 944