În prezent, multe mame cunosc noțiunea de „copil care se îmbolnăvește frecvent”. Deseori, ele se confrută cu această problemă acunci când micuțul merge la grădiniță sau la școală. Copilul poate fi bolnav de 8-12 ori pe an, iar medicul-pediatru la fiecare vizită stabilește constant diagnosticul „MRVA”. Ca rezultat ă rinită îndelungată, „tuse inexplicabilă”, alergie la medicamente, concedii medicale interminabile, nopți nedormite. Iar complicațiile? Iar alarma părinților imposibil de potolit cu nimic? Este mai corect să ne ocupăm de această problemă complex și cât mai curând. Dar pentru a răspunde la întrebarea „cum să facem aceasta”, inițial trebuie să înțelegem de ce copilul Dvs. se îmbolnăvește atât de des. Am obținut răspunsuri la aceste întrebări de la medicul-pediatru al Centrului de Medicină de Laborator Eurolab, Nadejda Bujac.
De ce copiii mici se îmbolnăvesc?
Chiar de la naștere, copilul are imunitate maternă. Cu regret, aceasta este de scurtă durată – este suficientă doar pentru primele luni de viață a nou-născutului, după care organismul este nevoit să formeze o imunitate nouă pentru a lupta împotriva virușilor și bacteriilor. Dat fiind faptul că acum suntem în perioada de iarnă, bineînțeles, imunitatea copilullui scade și rata de morbiditate prin răceli crește. Dacă însă, copilul se îmbolnăvește foarte des, recidivele maladiei denotă tulburări în funcționarea organismului copilului.
Care simptoame pot să sugereze că copilul este bolnav?
Simptomul principal este tusea. Cauza tusei pot fi infecțiile căilor respiratorii superioare, unele tipuri de afecțiuni parazitare, de exemplu, provocate de ascaride, precum și alergia. În ultimii ani, s-a demonstrat că motivul tusei la micuț poate fi și deversarea conținutului gastric în căile pulmonare. Și aici apare întrebarea: cum să stabilim diagnosticul? În acest caz, diagnosticul de laborator ne vine în ajutor. După analiza de sânge se pot determina toate cauzele enumerate ale tusei. La Centrul de Medicină de Laborator Eurolab în cele mai scurte termene se pot obține răspunsuri la aceste întrebări doar cu efectuarea analizei de sânge.
Cum să aflăm dacă copilul se va îmbolnăvi frecvent sau nu?
Pentru aceasta trebuie să avem o imagine asupra imunității. Micuții care se îmbolnăvesc des au imunitate slăbită. Pentru a determina statutul imun există o serie de analize precum imunoglobulinele A și E, al căror conținut de asemenea poate fi stabilit după analiza de sânge.
Ce îi amenință pe copiii care se îmbolnăvesc des?
La asemenea copii există probabilitatea sporită de apariție a maladiilor cronice. Pentru a preveni evoluția maladiilor cronice, trebuie să ne adresăm neapărat la timp medicului, să efectuăm toate investigațiile necesare și să ne ocupăm de profilaxie. Centrul de Medicină de Laborator Eurolab propagă tocmai tratamentul profilactic ca să trăim mai bine chiar din copilărie și până la adânci bătrîneți, fiind sănătoși. Cel avertizat este înarmat!
Trebuie oare să ne adresăm medicului de fiecare dată, dacă părintele s-a mai confruntat cu simptoame similare și poate, pur și simplu, repeta cura de tratament prescrisă anterior?
La primele simptoame de boală trebuie să mergem la medic neapărat. Și nu contează aici dacă au mai existat sau nu simptoame similare până atunci, pentru că acestea se pot asemăna la diferite maladii. Doar un medic experimentat poate stabili diagnosticul corect! De exemplu, în ultima vreme s-au întețit cazurile de maladii virale anterior rare precum mononucleoza, care pot fi depistate doar cu ajutorul diagnosticului de laborator al virusului.
Ce determină maladiile frecvente, într-o măsură mai mare, – imunitatea scăzută sau mediul în care copilul se află?
Totul este foarte individual în această problemă. Multe depind de ereditate, de felul cum a evoluat sarcina la mamă, dacă copilul a fost alăptat la sân sau nu, dacă copilul are anumite patologii. Toate acestea influențează vulnerabilitatea imunității.
Care sunt erorile comise cel mai des de părinții copiilor care se îmbolnăvesc frecvent?
Prima eroare este alimentația artificială. S-a dovedit că copiii care au fost alăptați la sân se îmbolnăvesc mai rar decât cei alimentați artificial. Laptele matern este cea mai bună protecție împotriva virușilor, pentru că conține anticorpii mamei. De asemenea, și alimentația și regimul incorecte pot avea un efect negativ.
Care sunt principalele procedee de profilaxie a maladiilor la copii cel mai des întâlnite, procedee pe care părintele trebuie să le însușească?
Pentru început, schimbați modul de viață al copilului Dvs. Copiii cu vârste de până la 5 ani trebuie să doarmă 2 ore ziua și 10-12 ore – noaptea. Transformați într-un ritual zilnic plimbările regulate de două ore la aer liber. Călirea întărește excelent sănătatea și spiritul. Numai că trebuie să-l călim pe copil corect și atent, de dorit după recomandările pediatrului.
Protejați-vă copilul de viruși. După plimbare, spălați-i fața și mâinile cu apă cu săpun. Unul dintre principalele procedee profilactice constă în alimentația corectă și selectarea complexului de vitamine. Aceasta va ajuta la întărirea imunității micuțului. În nici un caz nu faceți aceasta idnependent! Alimentația copilului trebuie să fie strict corespunzătoare vârstei și trebuie să fie întocmită cu ajutorul medicului-pediatru.
Vă puteți programa personal și pe cei apropiați pentru consultație la medicul – pediatru, apelând numerele de telefon ale serviciului informații al Eurolab:
022 944 944
069 944 944
022 944 945
Chișinău, bd.Traian, 7/1
O viață mai bună, o Viața mai lungă!