Vitamina C este o vitamină solubilă în apă. A fost extrasă pentru prima dată în anii 1923-1927 de către S.S. Zilva din suc de lămâie.
Vitamina C este un antioxidant puternic. Ea are un rol important în reglarea proceselor de oxidare și regenerare, participă la sinteza colagenului și a procolagenului, schimbul de acid folic și fier, precum și la sinteza hormonilor steroizi și a catecolaminelor. Acidul ascorbic mai reglează și coagularea sângelui, normalizează permeabilitatea capilarelor, fiind necesară hematopoiezei, are acțiune antiinflamatoare și antialergică.
Vitamina C este un factor care protejează organismul de consecințele stresului. Accelerează procesele reparatorii, mărește rezistența la infecții. Reduce efectele acțiunii diverșilor alergeni. Există multe premise teoretice și experimentale pentru consumul vitaminei C în scopuri de profilaxie a bolilor oncologice. Este cunoscut faptul că la bolnavii de cancer se dezvoltă adesea simptomele avitaminozei din cauza epuizării rezervelor de vitamine, de aceea este necesară introducerea lor suplimentară.
Există date care arată rolul profilactic al vitaminei C în cancerul de colon, al esofagului, vezicii urinare și în endometrie. (Block G., Epidemiology, 1992, 3(3), 189-191).
Vitamina C îmbunătățește capacitatea organismului de a asimila calciul și fierul, de a scoate metalele toxice ca cuprul, plumbul și mercurul.
Este important că în prezența unei cantități adecvate de vitamina C sporește considerabil stabilitatea vitaminelor B1, B2, A, E, acidelor folic și pantotenic. Vitamina C protejează colesterolul lipoproteidelor cu compactitate scăzută de oxidare și, respectiv, pereții vaselor de depunerea formelor oxidate de colesterol.
Capacitatea de a face față cu succes poverii emoționale și fizice aduse de stres depinde în mai mare măsură de vitamina C decât de orice altă vitamină. Suprarenalele care elimină hormonii necesari pentru a acționa în situații de stres conțin mai mult ascorbat decât orice altă parte a corpului. Vitamina C ajută la producerea acestor hormoni de stres și protejează organismul de toxinele care se formează în procesul metabolismului lor.
Organismul nostru nu poate face provizii de vitamina C, de aceea este necesar s-o primim în permanență în mod suplimentar. Deoarece este solubilă în apă și sensibilă la acțiunea temperaturii, pregătirea hranei care presupune prelucrare termică o distruge.
Surse
O cantitate însemnată de acid ascorbic se conține în produsele de origine vegetală (citrice, legumele verzi cu frunze, pepene galben, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă și varză albă, coacăză neagră, ardei dulce, fragi, roșii, mere, caise, piersici, curmale, cătină, măceș, scoruș, cartof copt cu coajă). În produsele de proveniență animală este prezent în cantități nesemnificative (ficat, suprarenale, rinichi).
Ierburile, bogate în vitamina C, sunt: lucernă, verbascum, rădăcină de brusture, fenicul, mentă, urzică, ovăz, piper roșu, ace de pin, pătlagină, frunze de zmeură, fructe de măceș, frunze de violete, măcriș, hamei.
Cantitatea de vitamina C în unele produse alimentare (în mg în 100 g de produs)
Denumirea produselor alimentare |
Cantitatea de acid ascorbic |
Denumirea produselor alimentare |
Cantitatea de acid ascorbic |
Legume |
Fructe |
||
Vinete |
5 |
Caise |
10 |
Mazăre verde conservată |
10 |
Portocale |
50 |
Mazăre verde proaspătă |
25 |
Pepene verde |
7 |
Dovlecei |
10 |
Banane |
10 |
Varză albă |
40 |
Merișor |
15 |
Varză murată |
20 |
Struguri |
4 |
Conopidă |
74 |
Vișine |
15 |
Cartofi vechi |
10 |
Rodie |
5 |
Cartofi noi |
25 |
Pere |
8 |
Ceapă verde |
27 |
Pepene galben |
20 |
Morcov |
8 |
Fragi de grădină |
60 |
Castraveți |
15 |
Scoruș |
15 |
Ardei dulce verde |
125 |
Agrișe |
40 |
Ardei roșu |
250 |
Lămâi |
50 |
Ridiche de lună |
50 |
Zmeură |
25 |
Ridiche neagră |
20 |
Mandarine |
30 |
Napi |
20 |
Piersici |
10 |
Salată |
15 |
Prune |
8 |
Suc de roșii |
15 |
Coacăză roșie |
40 |
Pastă de tomate |
25 |
Coacăză neagră |
250 |
Roșii (tomate) |
35 |
Afine |
5 |
Hrean |
110-200 |
Măceș uscat |
Până la 1500 |
Usturoi |
urme |
Mere verzi |
30 |
Spanac |
30 |
Mere de soiuri nordice |
20 |
Măcriș |
60 |
Mere de soiuri sudice |
5-10 |
Produse lactate |
|||
Lapte de capră |
3 |
Lapte de vacă |
2 |
Lapte de iapă |
25 |
Cumâs |
20 |
Trebuie să știți că doar foarte puțini oameni și, mai ales, copii, mănâncă suficiente fructe și legume, care constituie sursa alimentară principală de vitamine. Prelucrarea termică, păstrarea și prelucrarea biochimică duc la distrugerea unei părți semnificative de vitamina C, pe care am putea-o primi din alimente, în caz contrar.
Pe lângă preparatele pentru profilaxia avitaminozei, se folosesc și fructele de măceș. Fructele de măceș ies în evidență prin conținutul relativ ridicat de acid ascorbic (nu mai puțin de 0,2%) și se utilizează în calitate de sursă de vitamina C. Se folosesc fructele diverselor arbuști de măceș, strânse în perioada maturizării și uscate. Ele conțin, pe lângă vitamina C, și vitaminele K, P, zaharuri și alte substanțe. Se consumă sub formă de infuzie, extract, sirop, pilule, bomboane, drajeuri.
Tinctura din fructe de măceș se pregătește în modul următor: 10 g (1 lingură) de fructe se pune într-un vas emailat, se toarnă deasupra 200 ml (un pahar) de apă fiartă și încă destul de fierbinte și se acoperă cu un capac, încălzindu-se la baie de aburi 15 min, după care se răcește la temperatura camerei nu mai puțin de 45 de minute. Se consumă câte ½ de pahar de două ori pe zi după masă. Copiilor li se dă câte 1/3 de pahar. Pentru îmbunătățirea gustului, puteți să-i adăugați zahăr sau sirop de fructe.
Siropul din fructe de măceș se pregătește din sucul fructelor de diferite tipuri de măceș și extract de pomușoare (scoruș, cătină, păducel, merișor) cu adăugarea zahărului și a acidului ascorbic. Conține într-un mililitru cca 4 mg de acid ascorbic, precum și vitamina P și alte substanțe. Se recomandă copiilor (în scop profilactic) câte ½ de linguriță sau o linguriță de desert (în funcție de vârstă) de 2-3 ori pe zi care se bea cu apă.
Necesarul zilnic
Necesarul zilnic de vitamina C al omului depinde de câțiva factori: vârsta, sexul, munca efectuată, graviditate sau alăptare la sân, condiții climaterice, obiceiuri nesănătoase.
- Bolile, stresul, febra și expunerea la substanțe toxice (cum ar fi fumul de țigară) crește necesitatea de vitamina C.
- În condițiile climei fierbinți și în Nordul Extrem necesitatea de vitamina C crește cu 30-50%. Organismul tânăr asimilează mai bine vitamina C decât cel în vârstă, de aceea la persoanele de vârstă înaintată necesitatea de vitamina C crește.
- S-a demonstrat că metodele contraceptive (contraceptivele orale) reduc nivelul de vitamina C în sânge și cresc necesarul zilnic al acesteia.
Norma medie fiziologică constituie 60-100 mg pe zi. Doza terapeutică obișnuită constituie 500-1500 mg zilnic.
Doza zilnică recomandată de vitamina C
Categoria
|
Vârsta (ani)
|
Vitamina C (mg)
|
Bebeluși |
0-0,5 |
30 |
0,5-1 |
35 |
|
Copii |
1-3 |
40 |
4-6 |
45 |
|
7-10 |
45 |
|
Bărbați |
11-14 |
50 |
15-18 |
60 |
|
19-24 |
60 |
|
25-50 |
60 |
|
51 și mai în vârstă |
60 |
|
Femei |
11-14 |
50 |
15-18 |
60 |
|
19-24 |
60 |
|
25-50 |
60 |
|
51 și mai în vârstă |
60 |
|
În perioada sarcinii |
70 |
|
În perioada alăptării |
95 |
Divizați doza zilnică de vitamina C în câteva părți. Organismul utilizează rapid vitamina C. Este mult mai benefic să mențineți în permanență o concentrație înaltă de vitamina C, ceea ce este ușor de realizat dacă împărțiți doza zilnică în câteva doze mici pe care le consumați în timpul zilei.
Creșteți și reduceți dozele treptat. Nu vă șocați organismul cu o introducere bruscă a unei cantități mari de vitamina C.
Simptomele avitaminozei
Acest deficit crește simțitor mai ales în perioada rece a anului, totuși, la mulți copii această insuficiență se observă și în alte perioade ale anului, mai favorabile, precum vara și toamna.
Consumul scăzut de vitamine scade simțitor activitatea sistemului imunitar, crește frecvența și acuitatea bolilor respiratorii și a celor gastro-intestinale. Conform datelor cercetătorilor autohtoni, insuficiența acidului ascorbic la școlari reduce de 2 ori capacitatea leucocitelor de a distruge microbii care cauzează boli, iar drept consecință frecvența infecțiilor respiratorii acute crește cu 26-40%. Se observă și efectul invers: consumul vitaminelor în doze suficiente scade simțitor indicatorul frecvenței IRA.
Insuficiența poate fi exogenă (cauzată de insuficiența acidului ascorbic în produsele alimentare) și endogenă (cauzată de disfuncțiile capacității de asimilare a vitaminei C în organism).
La insuficiența vitaminei timp îndelungat se poate dezvolta avitaminoza. Simptomele deficitului de vitamina C pot fi:
- Sângerarea gingiilor;
- Căderea dinților;
- Apariția rapidă a vânătăilor;
- Cicatrizarea proastă a rănilor;
- Apatie;
- Căderea părului;
- Uscăciunea pielii;
- Iritabilitate;
- Starea generală bolnăvicioasă;
- Dureri articulare;
- Depresie.
Nivelul de păstrare al vitaminei C după prelucrarea culinară
Denumirea felurilor de mâncare |
Nivelul de păstrare al vitaminelor comparativ cu produsul proaspăt în % |
Varză fiartă (fierbere timp de oră) |
50 |
Ciorbă, lăsată pe plita fierbinte la 70-75 grade timp de 3 ore |
20 |
Același produs la înăcrire |
50 |
Ciorbă, lăsată pe plită la 70-75 grade timp de 6 ore |
10 |
Ciorbă din varză (fierbere o oră) |
50 |
Varză înăbușită |
15 |
Cartof prăjit de crud, tăiat mărunt |
35 |
Cartof fiert 25-30 min cu coajă |
75 |
Cartof fiert, fără coajă |
60 |
Cartof curățat, ținut 24 de ore în apă la temperatura camerei |
80 |
Piure de cartofi |
20 |
Supă de cartofi |
50 |
Același produs, lăsat pe plită la 70-75 de grade pentru 3 ore |
30 |
Același produs, lăsat pentru 6 ore |
Urme |
Morcov fiert |
40 |
Recomandări:
- Profilaxia și tratamentul avitaminozei;
- Asigurarea necesității crescute de vitamina C:
1. În perioada creșterii;
2. În perioada sarcinii și alăptării;
3. La efort fizic intens;
4. La extenuare;
5. În perioada însănătoșirii după o boală grea;
6. În perioada de iarnă la creșterea riscului de dezvoltare a bolilor infecțioase;
7. La diateza hemoragică;
8. La hemoragii (nazale, pulmonare, uterine, etc.);
9. La supradoza cu coagulante;
10. La bolile infecțioase și intoxicații;
11. La nefropatiile femeilor însărcinate;
12. Bolile ficatului;
13. Boala Addison;
14. La rănile greu cicatrizante și la fracturarea oaselor;
15. La distrofie.
Siguranță
Contraindicații la utilizare:
- Sensibilitatea crescută la acid ascorbic;
Efecte secundare:
- Reacții alergice;
- Posibilitatea dezvoltării hipervitaminozei în doze mari.
Semnele hipervitaminozei
Vitamina C este ușor suportabilă chiar și în doze mari. Totuși:
- La consumul dozelor prea mari poate apărea diaree;
- Dozele mari pot duce la hemoliză (distrugerea celulelor roșii de sânge) la oamenii care suferă de absența unui ferment specific – glucozo-6-fosfatdehidrogenază. De aceea oameni cu asemenea deficiențe pot consuma doze mărite de vitamina doar sub observarea strictă a medicului;
- Dacă acidul ascorbic se consumă în doze mari, concomitent cu aspirina, atunci poate stomacul poate avea iritații, în rezultatul cărora să se dezvolte ulcerul (acidul ascorbic sub formă de ascorbat de calciu are o reacție neutră și este mai puțin agresiv față de mucoasa tractului gastro-intestinal).
- La consumul vitaminei C cu aspirină trebuie să luați în considerare și faptul că dozele mari de aspirină pot duce o eliminare intensă a vitaminei C prin rinichi și o pierdere a acesteia împreună cu apa, iar, ca rezultat, peste o anumită perioadă organismul va avea insuficiență de vitamina C.
- Vitamina C facilitează asimilarea aluminiului în intestin și, pentru că aluminiul poate fi toxic în cantități exagerate, nu trebuie să consumați concomitent cantități suplimentare de acid ascorbic și preparate care conțin aluminiu.
- Dozele mari de vitamina C (1 g sau mai mult) pot schimba capacitatea de a asimila vitamina B12 din alimente sau din suplimente alimentare. Aceasta poate duce la un deficit de vitamina B12, care poate fi periculos. Dacă consumați doze mari de vitamina C, atunci trebuie să vă adresați medicului pentru ca acesta să vă verifice periodic nivelul de vitamina B12 în sânge. Dacă acesta este scăzut, atunci dumneavoastră aveți nevoie, probabil, să consumați cantități suplimentare de vitamina B12 sub formă de injecții.
- Bomboanele și gumele de mestecat cu vitamina C vă pot distruge smalțul dentar, de aceea trebuie să vă clătiți gura sau să vă spălați pe dinți după consumul acestora.
- În timpul sarcinii nu se recomandă consumul unor doze prea mari de vitamina C – aceasta îi poate cauza fătului dependență.
- Nu trebuie prescrise doze mari pacienților cu coagularea înaltă a sângelui, tromboflebite și cu predispunere la tromboză, precum și celor bolnavi de diabet zaharat.
O viata lunga si sanatoasa va uram!