Vaginoza bacteriana reprezinta o infecție aparuta in urma dezechilibrului florei vaginale saprofite care poate determina simptome neplacute la persoanele care sufera de aceasta afectiune.
Ce reprezinta vaginoza bacteriana?
Vaginoza bacteriana reprezinta o infecție aparuta in urma dezechilibrului florei vaginale saprofite care poate determina simptome neplacute la persoanele care sufera de aceasta afectiune.
Flora saprofita vaginala este reprezentata in principal de lacto bacilii Doderlein care previn dezvoltarea altor microorganisme cu potential patogen si mentin echilibrul florei vaginale atunci cand se asociaza unui pH usor acid (intre 3.8 si 4.5) al zonei intime. Vaginoza bacteriana este in principal determinata de Gardnerella vaginalis, un microorganism anaerob saprofit care in conditii prielnice de pH se poate inmulti necontrolat inlocuind flora lactobacilara benefica.
Care sunt cauzele vaginozei bacteriene?
Vaginoza bacteriana nu reprezinta o infectie cu transmitere sexuala si nu este favorizata de conditii de igiena precara, ci dimpotriva, apare în cazul persoanelor de sex feminin care efectueaza dusuri intravaginale in mod repetat sau utilizeaza produse pentru igiena intima parfumate sau agresive care distrug flora vaginala saprofita benefica. Alte cauze care pot determina aparitia VB sunt reprezentate de:
- Folosirea metodei contraceptive care presupune insertia unui dispozitiv intrauterin DIU;
- Activitatea sexuala frecventa;
- Utilizarea spermicidelor;
- Sarcina;
- Fumatul;
- Utilizarea absorbantelor zilnice in mod frecvent;
- Utilizarea detergentilor puternici pentru spalarea lenjeriei intime;
Utilizarea detergentilor intimi agresivi care distrug bacteriile benefice regasite in vagin.
Care sunt simptomele vaginozei bacteriene?
Vaginoza bacteriana determina aparitia secretiilor vaginale patologice gri-albicioase, subtiri sau apoase care emit un miros specific de peste. Secretiile vaginale patologice pot fi prezente atat dupa relatiile intime cat si in timpul perioadei menstruale. Pruritul regiunii vulvare, arsurile locale, disuria si dispareunia (durere la contact sexual) reprezinta simptome mai putin specifice vaginozei bacteriene.
VB netratata crește riscul de infectie cu Chlamydia si gonococ in cazul contactului intim cu un partener sexual infectat si a bolilor inflamatorii pelvine, iar in situatia in care dezechilibrul florei apare pe parcursul sarcinii poate determina nastere prematura
Diagnosticul VB
Diagnosticul de vaginoza bacteriana este stabilit de catre medicul ginecolog pe baza anamnezei si al consultului clinic al pacientei, alaturi de investigatiile paraclinice de laborator reprezentate de examenul microscopic al frotiului din secretii vaginale si al examenului bacteriologic al culturilor din secretii patologice vaginale.
