Un sistem cardio-vascular sănătos este o garanție a stării generale de bine și al calității înalte a vieții.
Pentru a vă păstra pentru mult timp sănătatea inimii dumneavoastră, străduiți-vă să respectați următoarele sfaturi:
1. Micșorați nivelul stresului în viața dumneavoastră, un adevărat flagel contemporan! Dacă aveți probleme cu inima, găsiți neapărat o metodă de a micșora nivelul de stres. Aceasta v-ar putea salva viața! Străduiți-vă să le acordați timp membrilor familie și celor apropiați. Chiar și o oră petrecută cu familia vă poate salva de la depresie, stres, dureri de inimă.
2. Învățați-vă să spuneți nu. Faceți parte din persoanele care se străduie să le intre în voie celor din jur și spune mereu da? Probabil, vă ignorați frecvent dorințele și necesitățile proprii. Învățați-vă să spuneți nu și să vă gestionați timpul și energia după bunul plac.
3. Relaxarea. Deja ați uitat senzația de relaxare adevărată? Încercați meditația, ea este foarte ușoară: străduiți-vă să nu vă gândiți la nimic timp de 5-10 minute, inspirând și expirând adânc. Cercetările au arătat că meditația ajută la scăderea tensiunii arteriale. Yoga, ascultarea muzicii relaxante, o baie fierbinte, masajul regulat sunt activități nu doar plăcute, ci și benefic pentru inimă.
4. Trăiți cu prezentul. Trecutul nu poate fi întors. Viitorul e înainte. De ce să vă faceți griji de ce ar putea să se întâmple și să vă puneți întrebări de genul: ce-ar fi dacă…? Trăiți azi, acum!
5. Zâmbetul. Uneori, viața noastră devine atât de tensionată și serioasă, încât în ea nu găsim loc pentru bucurie. Atunci când zâmbim, se elimină hormonul indispensabil al fericirii – endorfina. Găsiți timp pentru bucurie, împărtășiți-o cu alții, priviți filme de comedie și emisiuni de divertisment, limitați comunicarea cu oamenii cu stări negative – ei vă fură din energie și din bucuria cotidiană! Zâmbiți, râdeți! oamenii care întâmpină greutățile cu un zâmbet au un risc cu 40% mai mic de a se îmbolnăvi de afecțiuni cardiace.
6. Somnul. Organismul nostru are nevoie de timp pentru somn și pentru recuperarea forțelor. Insuficiența de somn poate duce la apariția problemelor cu inima, de aceea 7-8 ore de somn zilnic nu constituie un lux, ci o necesitate.
7. Aerul curat. Dacă 90% din timpul dumneavoastră îl petreceți între patru pereți, atunci respirați aer îmbâcsit. Primblați-vă nu mai puțin de jumătate de oră pe zi la aer curat. Respirând aer curat, vă îmbogățiți organismul cu oxigen.
8. Exercițiile fizice. Numeroase cercetări au arătat că exercițiile fizice moderate, efectuate cu regularitate, facilitează menținerea unei stări bune a inimii. Pentru ca sângele să circule mai bine prin vene și artere, articulațiile să rămână elastice, iar mușchii fermi și ascultători, corpul are nevoie de mișcare. Doar 20 de minute pe zi de mers rapid scad cu o treime riscul de afecțiuni cardiace. Cheltuiți doar 2 ore jumătate pe săptămână în folosul dumneavoastră!
9. Alimentația. Pentru ca organismul dumneavoastră să funcționeze bine, el are nevoie de combustibil. Mâncarea grea și grasă, produsele supuse prelucrării termice intensive și fast-food-ul nu ne hrănesc organismul, ci îl dereglează, ceea ce poate duce la obezitate, diabet și probleme cu vasele sanguine și inima. Străduiți-vă să aveți un regim alimentar corect și echilibrat. Începeți-vă ziua cu un pahar de suc proaspăt. Nu uitați nici de ceaiul verde, o sursă excelentă de antioxidanți pentru scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Consumați măcar 25-35 grame de fibre pe zi. Fructele și legumele trebuie să constituie jumătate din regimul alimentar zilnic. Alegeți nucile în locul dulciurilor. Un pumn de nuci de diferite tipuri scade cu o treime riscul de accident vascular-cerebral și infarct. Alegeți peștele în locul cărnii.
10. Suplimente alimentare. Produsele proaspete își pierd, în timpul pregătirii și păstrării, proprietățile nutritive. Multe substanțe prețioase, care nu se produc în organismul nostru, trebuie consumate odată cu mâncarea. Utilizarea suplimentelor alimentare (complexelor de vitamine și minerale) este o metodă ușoară și comodă de a asigura organismului substanțele care îi lipsesc.
11. Greutatea excesivă. Kilogramele în plus și bolile inimii merg mână-n mână. Ajutați-vă inima, eliminați kilogramele în plus și vă veți simți mai bine.
12. Lăsați fumatul. Conform datelor unor cercetări, cu fiecare țigaretă fumată organismul nostru pierde cca 25 mg de vitamina C. Este mult mai puțin? Amintiți-vă că vitamina C este vitamina tinereții, care are un rol important în menținerea elasticității vaselor. Tutunul este periculos pentru sănătatea dumneavoastră. Străduiți-vă să renunțați totalmente la acest viciu sau măcar să limitați cantitatea de țigări fumate pe zi. Statisticile sunt îngrijorătoare: în fiecare an în Europa mor de la fumatul tutunului 1 200 000 (dintre ei, 450 000 – de la boli cardio-vasculare).
13. Alcoolul. Printre cei care mor subit pe stradă, la serviciu, acasă sunt mulți oameni care suferă de boala ischemică a inimii. Dar puțini știu că cauza nemijlocită a decesului aproape a fiecărui al doilea decedat subit este alcoolul. Decesul survine în perioada mahmurelii, atunci când organismul este supraîncărcat cu toxinele alcoolului, ceea ce duce la dereglarea ritmului cardiac. Poate deceda chiar și un om aparent sănătos, chiar dacă nu e alcoolic, dar care a băut mult.
14. Țineți-vă sub control tensiunea arterială. Creșterea sa stabilă sau fluctuațiile frecvente trebuie monitorizate și cercetate. După 40 de ani verificați-vă regulat nivelul colesterolului și al zahărului în sânge.
Străduiți-vă să aveți un mod de viață care vă va proteja inima și o va menține sănătoasă, iar pe dumneavoastră vă va face să vă simțiți plin de forțe și energie…
O inimă sănătoasă înseamnă, în primul rând, un mod sănătos de viață, activitate fizică și o dispoziție optimistă!
Sa aveti o viata mai indelungata si mai buna!
Eurolab.