Moldova se află în zona climaterică, în care din aprilie până în octombrie, este stabilită vreme caldă, iar în lunile de vară sunt înregistrate temperaturi maxime, uneori ajungînd pînă la 40 de grade. Din cauza acestui fapt, un numar mare de femei se confruntă cu problema de transpirație excesivă.
Pe de o parte, transpirația corpului uman este un proces de termoreglare naturală. În cazul în care natura nu ar fi alcătuit un astfel de mecanism, oamenii nu ar fi fost în stare să suporte temperaturi ridicate. Însă, pe de altă parte, se pune întrebarea, când transpirație încetează să mai fie o reacție naturală a organismului și indică careva patologii?
Reeșind din cercetările medicinale, aproximativ 1-3% din populație, suferă de transpirație în exces. Hiperhidroză – așa este numită astfel de reacție a organismului, nu este o boală ci mai degrabă o caracteristică specifică, care nu este legată de încălcarea orcăror funcții.
În unele cazuri, transpirarea în exces la femei duce la o reducere semnificativă a calității vieții. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, atunci este necesar să consultați medicul terapeut, care va fi în măsură să determine dacă este sau nu nivelul de transpirație unul normal, sau un simptom al căreiva boli. Pentru diagnosticare poate fi necesară consultarea unui endocrinolog, cardiolog, sau a unui infecționist. În timpul conversației, medicul va încerca să afle dacă se manifestă și alte simptome înafară de transpirație.
Ar trebui să vă alerteze, mai ales, transpirația întregului corp , însoțită de pierderea în greutate, palpitații cardiace, febră și oboseală nejustificată constantă.
Transpirația excesivă care nu este legată de activitatea fizică și de temperatura atmosferică ridicată, poate indica prezența următoarelor boli:
- Boli ale sistemului endocrin: hipertiroidismul, diabetul zaharoz și obezitatea.
- Boli infecțioase, cum ar fi tuberculoza, infecții fungice, malarie sau careva procese inflamatorii în organism.
- Boli ale sistemului cardiovascular: insuficiență cardiacă, endocardită, sau tensiune arterială ridicată.
La femei, in funcție de schimbările hormonale din timpul sarcinii, alăptării sau în timpul menopauzei,deasemenea se observă un grad mai ridicat de transpirare. Aceste simptome nu necesita tratament, astfel recționează organismul în mod normal,echilibrînd nivelurile hormonale. Atunci cînd se produc schimbări de menopauză, pentru a corecta și susține organismul, uneori sunt prescrise tratamente pe baza de hormoni. Însă nu ar trebui să ne prescriem diferite medicamente, urmînd sfatul unei prietene, astfel ocupîndune incorect de lecuirea desinestătătoare.
Unul din motivele de transpirare în exces, poate fi intrebuințarea unor anumite medicamente,cum ar fi:
- Preparatele care conțin acid acetilsalicilic.
- Medicamentele anti-inflamatorii.
- Beta-blocante, utilizate pentru normalizarea ritmului cardiac.
- Sursele pentru tratamentul migrenei.
În asemenea cazuri este necesar de a vă consulta cu medicul dumneavoastră terapeut, care poate ajusta doza sau înlocui omologul medicamentului, fără a provoca efecte secundare.
Medicina moderna si cosmetologia are mai multe metode eficiente de combatere a transpirației excesive. Trebuie să ne amintim că, în primul rând, aste necesar de a determina cauza hiperhidrozei, și apoi să ne ocupăm de apariția manifestărilor acesteia. Înafară de consultarea medicului, mai pot fi atribuite urmatoarele teste de laborator:
- Analiza generală a sîngelui,
- Analiza hormonilor a glandei tiroide,
- Analiza de sînge pentru a stabili nivelul de zahăr în organism.
Vom fi bucuroși să răspundem la întrebările dumneavoastră la numerele de telefon: 022 944 944 și 069 944 944.
Fiti sanatosi!