Totul despre alergii: simptome, tratament, prevenție
Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Acestea sunt, de fapt, inofensive, poartă numele de alergeni și pot ajunge în organism prin inhalare, ingerare sau prin contactul cu pielea. Alergiile au manifestări neplăcute și îți pot afecta activitățile zilnice și dispoziția, așa că este bine să cunoști mai multe detalii despre acestea, pentru a ști cum să le previi sau cum să le controlezi.
O reacție alergică apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane devine hipersensibil la anumite substanțe, cum ar fi alimentele, polenul, medicamentele sau venin de albine. O substanță care provoacă o reacție alergică se numește alergen. Oricare substanță poate fi un alergen dacă sistemul imunitar are un anumit tip de reacție adversă la acesta.
Reacția alergică poate afecta diferite părți ale corpului: nasul/ochii: rinită alergică și conjunctivită alergică; pielea: dermatită, urticaria; plămîni: astm bronșic.
Alergenii pot intra în organism pe mai multe căi: calea respiratorie; calea digestivă; calea cutanată.
Prima dată când o persoană este expusă la un alergen, ea nu are de obicei o reacție. Este adesea nevoie de timp pentru ca sistemul imunitar să dezvolte o sensibilitate la substanță.
În timp, sistemul imunitar învață să recunoască și să-și amintească alergenul, pe măsură ce face acest lucru, începe să producă anticorpi care să-l atace atunci când are loc expunerea cu alergenul (senzibilizare). O reacție alergică provoacă inflamație și iritație. Cu toate acestea, simptomele specifice vor depinde de tipul de alergen. De exemplu, pot apărea reacții alergice la nivelul intestinului, pielii, sinusurilor, căilor respiratorii, ochilor sau căilor nazale.
Tratarea alergiei
Tratamentul alergiei include: evitarea produsului care provoacă alergia ori de câte ori este posibil, medicamente pentru reacții alergice ușoare, cum ar fi antihistaminice, tablete cu steroizi și creme cu steroizi medicamente de urgență numite auto-injectoare de adrenalină, cum ar fi EpiPen, pentru reacții alergice severe desensibilizare (imunoterapie) pentru reacții alergice severe – aceasta implică expunerea cu atenție la lucrul la care ești alergic în timp, astfel încât corpul tău se obișnuiește treptat cu el și să nu reacționeze atât de grav.
Tipuri de alergii și simptome
Care sunt cele mai întîlnite tipuri de alergii?
Există multe tipuri diferite de alergii, însă unele dintre ele se întîlnesc într-o măsură mai mare, acestea sunt:
– alergie la polen – mai este cunoscută și sub numele de „febra fanului”. Simptome: nas înfundat, mîncărimi de ochi și nas, ochi umflați,tuse, reacții ale pielii, mîncărime, exfoliere, erupții cutanate.
– alergie la acarienii de praf;
– alergie la animalele de companie – nu lungimea firului de păr afectează, ci particulele de pe pielea cîinelui/pisicii;
– alergie la alimente – în special la ouă, lapte de vacă, alune, nuci, pește, fructe de mare, grîu, soia. Simptome: vărsături, limba umflată, furnicături în gură, umflarea buzelor, a feței și a gîtului, crampe stomacale, sîngerare rectală, în principal la copii, mîncărime în gură, diaree.
– alergie la mușcături și înțepături de insecte. Simptome: dificultăți respiratorii, umflarea la locul înțepăturii, scădere bruscă a tensiunii arteriale, piele iritată, neliniște, amețeală, tuse, presiune pe piept, anxietate, posibil șoc anafilactic.
– alergie la medicamente – ca de exemplu la ibuprofen, aspirină și anumite antibiotice. Simptome: dificultăți respiratorii, buzele și fața umflate, erupții cutanate, mîncărime, posibil șoc anafilactic. Recunoașterea acestor simptome este de importanță majoră pentru a primi un tratament corect util la momentul potrivit.
– alergie la mucegai – micile particule de mucegai sunt inhalate odată cu aerul pe care îl inspirăm;
Ce complicații pot apărea în cazul alergiilor?
Persoanele alergice sau cu teren alergic au un risc crescut de a dezvolta anumite probleme de sanatate sau complicatii ale bolii:
Sinuzite, otite, pneumonii, mai ales la persoanele cu astm sau cu rinită alergică;
Astm, care este adesea indus de un alergen din mediu;
Cauze
Când apare o reacție alergică, alergenii se leagă de anticorpii pe care corpul îi produce, numiți imunoglobină E (IgE). Anticorpii combat substanțele străine și potențial dăunătoare din organism.
Odată ce alergenul se leagă de IgE, anumite tipuri de celule – inclusiv mastocitele – vor elibera substanțe chimice care declanșează simptomele reacției alergice.
Histamina este una dintre aceste substanțe chimice. Histamina determina creșterea permeabilității vaselor de sînge care permite celulelor imune și altor substanțe să migreze prin peretele vasului din circulația sanguină în locul afectat (căile respiratorii și a pereților vaselor de sânge). De asemenea, provoacă mucoasa nasului să producă mai mult mucus.
Factori de risc
Persoanele cu vîrsta de sub 18 ani pot avea un risc mai mare de alergii dacă au antecedente personale sau familiale de astm sau alergii.
Unii cercetători au sugerat că copiii născuți prin cezariană se confruntă cu un risc mai mare cu 21% de a dezvolta alergii alimentare la fructe de mare sau la arahide ca urmare a faptului că nu au fost expuși la bacteriile vaginale ale mamei.
Alergeni comuni
Potențialii alergeni pot apărea aproape oriunde. Teoretic, o persoană poate avea o alergie la orice aliment. Componentele specifice – cum ar fi glutenul, proteina prezentă în grâu – pot declanșa, de asemenea, reacții.
Cele opt alimente cel mai probabil să provoace alergii sunt: ouăle, în special albușurile, peşte, lapte, arahide, nuci, crustacee, grâu, soia.
Alți alergeni comuni includ: blana animalelor de companie, păr, fulgi de piele sau saliva, mucegai și medicamente, cum ar fi penicilina înțepături și mușcături de insecte gîndaci, muschi și molii, polen de plante, produse chimice de uz casnic, metale, cum ar fi nichel, cobalt, crom și zinc, latex.
Diagnostic
Dacă o persoană crede că ar putea avea o alergie, medicul va putea ajuta să identifice ce cauzează reacția. Persoana ar trebui să fie pregătită să explice: orice simptom pe care l-au observat când și cât de des apar ceea ce pare să le provoace orice istoric familial de alergii indiferent dacă alți membri ai familiei au sau nu o reacție similară.
Medicul poate recomanda unele analize sau poate recomanda o consultație la un specialist în domeniu.
Tipuri de teste de sânge pentru alergii
Teste de sânge: Acestea măsoară nivelurile de anticorpi IgE la alergeni specifici ai sistemului imunitar.
Teste cutanate: Medicul va înțepa pielea cu o cantitate mică cu un posibil alergen. Dacă pielea reacționează și apare mâncărime, roșie sau umflată, persoana poate avea alergie.
Prevenire și precauții
Nu există nici o modalitate de a preveni sau de a vindeca o alergie, dar este posibil să preveniți o reacție sau să gestionați simptomele cînd apare o reacție.
Cei care prezintă riscul unei reacții alergice ar trebui: să ia măsuri pentru a evita expunerea la alergenii cunoscuți, e bine de purtat două auto-injectoare și să se folosească corect.
Rețineți: Testarea sângelui alergic vă poate ajuta să dezvăluiți ce vă declanșează simptomele alergice și medicul vă poate ajuta să aleagă cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.
