Oncologia este o ramură a medicinii care există deja de 200 de ani. În tot acest timp, medicii au studiat natura apariției și factorii care influențează boala. Până în prezent în fața savanților există un țel de bază – să amelioreze suferințele bolnavilor și să reducă mortalitatea din cauza bolilor oncologice. În pofida faptului că unele tipuri de cancer se tratează de către medici, decesul din cauza bolilor oncologice ocupă locul doi printre numărul de decese timpurii.
În ultimii ani există investigații științifice intense în două direcții:
- Diagnosticarea incipientă a cancerului. Un nou tip de diagnosticare va fi creat prin analizarea moleculelor de ADN. Deja de 10 ani există o metodă de determinare a structurii ADN, care ar indica apariția mutațiilor în gene.
- Crearea noilor preparate foarte eficiente care ar putea lovi selectiv doar celulele canceroase, fără a leza sănătatea.
Cele mai răspândite tipuri de cancer sunt cancerul pulmonar, al glandelor mamare și al prostatei.
Există o serie de simptome care pot indica posibilitatea apariției unei boli oncologice. Este necesar să vă adresați la medic dacă aveți unul sau câteva din aceste simptome:
- Senzație de oboseală foarte îndelungată (care durează câteva luni);
- Slăbire bruscă fără vreo schimbare a regimului alimentar;
- Orice fel de formațiune în orice parte a corpului;
- Creșterea pe mult timp a temperaturii, fără a fi legată de afecțiuni virale;
- Dureri în mușchi, care nu sunt legate de efortul fizic;
- Dureri de cap care nu trec, înrăutățire bruscă a vederii sau auzului, pierderi ale coordonării;
- Apariția noilor alunițe, papiloame, negi. Schimbarea culorii lor, apariția mâncărimilor și durerii.
- Mărirea ganglionilor limfatici.
Există, de asemenea, factori care măresc probabilitatea îmbolnăvirii de cancer:
- Odată cu atingerea vârstei de 60 de ani, posibilitatea de a căpăta o boală oncologică crește de câteva ori;
- Existența rudelor apropiate care au fost diagnosticate cu cancer;
- Munca îndelungată în ramuri de producție chimice sau nocivă;
- Locuirea în regiuni cu mediu ecologic nefavorabil;
- Prezența focarelor de infecție în organism (inflamații netratate ale sistemului urinar, tractului gastro-intestinal, gâtului și bronhiilor);
- Fumatul îndelungat;
- Consumul excesiv de alcool.
Statistica mondială arată că, cu cât mai devreme se diagnostichează bolile oncologice, cu atât mai ușor va trece tratarea lor și cu atât mai mare va fi posibilitatea tratării complete a cancerului.
Cum să reduceți probabilitatea îmbolnăvirii de cancer:
- Efectuați numaidecât investigații medicale anuale. În prezența bolilor cronice, respectați toate recomandările medicului.
- Străduiți-vă să aveți un mod sănătos de viață: renunțați la fumat, reduceți consumul de alcool, alimente conservate și dulci.
- Evitați stresurile cronice și micșorați influența lor negativă. Căutați momente plăcute în viața cotidiană, găsiți-vă o ocupație care să vă placă și care să vă aducă bucurie.
- Străduiți-vă să aveți o viață activă. Alegeți-vă un tip de efort fizic care va corespunde stării dumneavoastră de sănătate și vârstei.
Specialiștii oncologi ne previn să fim responsabili în ceea ce ține de sănătatea noastră, să luptăm cu frica de diagnosticarea bolilor oncologice și să controlăm starea sănătății noastre.
În centrul nostru “EUROLAB” vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la efectuarea analizelor necesare și la medicii noștri la ora care vă convine.
Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.