Studierea polimorfismelor în genele ciclului folat (MTHFR, MTR și MTRR) este importantă pentru metabolismul și utilizarea adecvată a acidului folic în organism. Aceste gene pot prezenta variații genetice care pot afecta activitatea enzimatică și pot influența nivelurile de acid folic și homocisteină în sânge. Iată o analiză succintă a fiecărei gene și a polimorfismelor lor asociate:
MTHFR (Methylenetetrahydrofolate Reductase):
Polimorfismul cel mai bine cunoscut: c.677C>T. Acest polimorfism este asociat cu o activitate redusă a enzimei MTHFR, ceea ce poate duce la acumularea de homocisteină în sânge și la niveluri scăzute de acid folic activ și de metilentetrahidrofolat. La indivizii homozigoţi după această mutaţie, se atestă o termosensibilitate a MTHFR şi o scădere a activităţii enzimei in vitro cu 70%, iar la heterozigoţi cu 35%. De asemenea, la indivizii homozigoţi după această mutaţie se observă o dereglare a repartizării folatului în eritrocite, care se exprimă în acumularea poliglutamatului formilic, tetraglutamatului şi derivaţilor metilaţi al tetrahidrofolatului. Mutaţia c.677C>T (substituția citozinei cu timina) de la nivelul genei MTHFR este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv bolile coronariene, accident vascular cerebral la adulţi, hipertensiune arterială în timpul sarcinii (preeclampsie). În plus, cercetările sugerează că varianta 677TT poate fi un factor de risc pentru defecte de tub neural. Mulţi alți factori, însă, joacă un rol în determinarea riscului de aceste afecţiuni complexe.
Un alt polimorfism din gena MTHFR, c.1298A>C, mai puțin cunoscut și asociat cu o activitate redusă a enzimei. Poate avea, de asemenea, efecte asupra metabolismului acidului folic. Variantele genetice ale genei MTHFR, c.1298A>C, determină o scădere a activităţii enzimatice mai pronunţată la genotipul homozigot (C/C) decât la cel heterozigot (A/C).
MTR (Methionine Synthase):
Gena MTR (Methionine Synthase) codifică enzima metionin sintază, care are un rol crucial în metabolismul acidului folic și al aminoacizilor în organism. Această enzimă catalizează conversia homocisteinei în metionină, un aminoacid esențial pentru sinteza proteinelor și pentru funcționarea corectă a organismului. Polimorfismele sau variantele genetice din gena MTR pot influența activitatea acestei enzime și pot avea impact asupra nivelurilor de homocisteină din sânge. Nivelurile ridicate de homocisteină pot fi asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și alte afecțiuni de sănătate.
Polimorfismul c.2756A>G poate afecta funcția enzimei MTR și poate contribui la niveluri crescute de homocisteină în sânge. Există date clinice care demonstrează că polimorfismul c.2756GA>G a genei MTR a fost asociată cu creșterea riscului de apariție a spinei bifide, un defect congenital care afectează măduva spinării.. Riscul de îmbolnăvire la indivizii heterozigoți sau homozigoți după alela G – G/G, A/G, este mai mare în comparație cu indivizii homozigoți după alela normală A/A.
MTRR (Methionine Synthase Reductase):
Gena MTRR codifică resturile aminoacide ale enzimei metionin sintaza reductaza (MTRR), care are rol important în sinteza proteinelor şi participă la un număr mare de reacţii biochimice, care ţin de trasferul grupei metil. Una din funcţiile MTRR este transformarea inversă a homocisteinei în metionină. În această reacţei, în calitate de cofactor participă vitamina B12 (cobalamina). Enzima MTRR participă la refacerea activităţii MTR – fermentului care realizează metilarea homocisteinei. Referitor la această genă sunt descrise diferite tipuri de mutaţii şi un şir de variante polimorfice.
Polimorfismul c.66A>G este asociat cu o funcție redusă a enzimei MTRR, care are un rol important în regenerarea metilentetrahidrofolatului. O activitate redusă a MTRR poate contribui, de asemenea, la niveluri crescute de homocisteină în sânge. Acest polimorfism este larg răspîndit în populaţie, frecvenţa purtătorilor heterozigoţi ale alelei 66G este de aproximativ 45-50%, iar homozigoţi, aproximativ 25%.
Cu toate acestea, este important să subliniem că, în general, evaluarea riscului pentru dezvoltarea anumitor afecțiuni sau condiții medicale complexe, cum ar fi bolile venoase și cardiovasculare, dereglările reproductive sau complicațiile în timpul sarcinii, implică adesea o combinație de factori genetici și de mediu, iar un singur polimorfism genetic poate oferi doar o parte din imagine. Pentru a determina un sens prognostic specific sau riscul exact pentru dezvoltarea unor boli sau condiții medicale, este necesară o evaluare mai detaliată a factorilor genetici și a altor factori de risc relevanți. În plus, este important să se țină cont de contextul clinic al fiecărui individ, de istoricul familial și de alte aspecte de sănătate pentru a face o evaluare corectă a riscului.
În general, polimorfismele genetice pot oferi indicii cu privire la susceptibilitatea unei persoane la anumite condiții, dar nu pot prezice cu certitudine dacă sau când aceste condiții se vor dezvolta. Pentru o evaluare mai precisă a riscului și pentru recomandări de prevenție sau tratament, este recomandabil să consultați un medic sau un genetician care poate interpreta rezultatele testelor genetice în contextul sănătății dvs. și poate oferi sfaturi personalizate.