Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezinta cea mai frecventa cauza de infertilitate la persoanele de sex feminin cu varste cuprinse intre 14 si 40 de ani, care presupune asocierea tulburarilor de reproducere cu dereglari ale ciclului menstrual, sterilitate, pilozitate excesiva si obezitate
Sindromul ovarelor polichistice consta in totalitatea modificarilor clinice si paraclinice, determinate de o stare patologica a ovarelor, ce interfereaza cu functia reproductiva normala a unei femei si are impact asupra organismului acesteia per total.
Pentru a intelege ce sunt ovarele, este important sa se inteleaga atat structura lor anatomica, precum si principalele functii.
Ovarele la femei reprezinta doua organe pereche, situate in cavitatea abdominala aproximativ simetric, avand dimensiuni mici de 3,5/2/1 cm. Aceste organe au doua roluri extrem de importante pentru organismul femeii:
- Endocrin – prin secretia estrogenului si progesteronului;
- Exocrin – prin inducerea ovulatiei (cu expulzia cate unui ovocit in fiecare luna).
In cadrul sindromului de ovare polichistice, dupa cum ii sugereaza si denumirea, structura ovarelor este modificata, iar la suprafata lor se pot evidentia chisturi de dimensiuni diferite si in numar variabil.
Pana la momentul actual, cauza exacta de aparitie a sindromului ovarelor polichistice nu a putut fi complet elucidata.
Totusi, au putut fi incriminati anumiti factori de risc ce cresc probabilitatea unei femei de a dezvolta aceasta afectiune pe parcursul vietii.
Printre factorii de risc se numara:
- Istoricul familial (factori genetici);
- Excesul de insulina determinat de rezistenta tesuturilor la aceasta;
- Inflamatia cronica.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) se manifesta clinic prin urmatoarele simptome:
- Dereglari ale ciclului menstrual cu aparitia menstruatiilor la intervale mai mari de 35 de zile
- Probleme de fertilitate
- Acnee
- Hirsutism – hiperpilozitate cu dispunere androgina la nivelul fetei, bratelor, toracelui anterior si posterior, abdomenului
- Supraponderabilitate
- Alopecie androgina – caderea parului in zone specifice ale scalpului
- Acantosis nigricans – coloratie inchisa a tegumentelor la nivel axilar, inghinal, submamar si cervical
- Depresie, anxietate
- Dureri pelvine
- Cefalee
- Tulburari ale somnului.
Diagnosticul sindromului ovarelor polichistice este stabilit de catre medicul ginecolog pe baza anamnezei si examenului clinic al pacientei, dar si al investigatiilor imagistice si al analizelor de laborator.
