Organismul omului modern este supus influenței negative a mediului extern. O asemenea influență crește mult dacă omul duce un mod de viață nesănătos sau are predispunere genetică către anumite tipuri de boli. Ficatul este un organ care, probabil, are cel mai mult de suferit din vina omului însuși. Ceea ce înseamnă că este în puterea noastră să reducem influența negativă a mediului extern.
Sindromul Gilbert sau icterul familial. Boala a fost descrisă pentru prima dată la începutul secolului 20. Este generată genetic. Cel mai des se întâlnește la bărbați. pentru prima oară se poate manifesta între vârsta de 13-20 de ani. Există o probabilitate de 50% de transmitere genetică a acestei boli de la părinți, atât pe linia paternă, cât și pe cea maternă. Medicii contemporani consideră că sindromul Gilbert nu este o boală, ci o particularitate specială a organismului. Această particularitate se manifestă prin nivelul crescut de bilirubină în sânge.
Semnele bolii. Deseori, boala decurge asimptomatic. Uneori se observă îngălbenirea suprafeței cutanate și mucoaselor. Acesta este semnul cel mai evident, care poate indica prezența bolii. Pe lângă acest simptom de bază, în absența analizelor de laborator, următoarele simptome pot indica prezența sindromului Gilbert:
- Dereglări ale digestiei – scăderea apetitului sau lipsa lui, dereglări ale scaunului (constipații sau diaree frecvente), arsuri la stomac sau greață, gust amărui în gură, senzația de stomac plin, durere în partea dreaptă de sub coaste.
- Dereglări neurologice – oboseală generală, insomnie, amețeli, dereglări ale ritmului cardiac, stări depresive, dureri în mușchi sau articulații.
Pericolul bolii. Sindromul Gilbert nu prezintă un pericol direct pentru viața omului. La respectarea recomandărilor medicului, există perioade de remisie îndelungată, atunci când boala nu se manifestă deloc. Pericolul constă în faptul că icterul familial sau sindromul Gilbert provoacă multe alte afecțiuni, care reduc considerabil calitatea vieții. sindromul Gilbert provoacă inflamații cronice ale ficatului și colelitiază. De aceea diagnosticarea la timp, profilaxia și schimbarea modului de viață vă vor ajuta să evitați înrăutățirea sănătății.
În ce mod se diagnostichează sindromul Gilbert. Cea mai exactă metodă este efectuarea analizelor de laborator. Din ele fac parte:
- Analiza generală a sângelui;
- Analiza biochimică a sângelui;
- Teste ale funcției ficatului;
- Analiza pentru coagularea sângelui;
- Analiza generală de urină.
Pe lângă aceasta, se vor prescrie și investigări cu ultrasunet ale ficatului sau tomografie computerizată a ficatului. După concretizarea diagnosticului, medicul creează programul de terapie profilactică și oferă recomandări în privința modului de viață și a corectării regimului alimentar.
Prevenirea sindromului Gilbert. În acest caz, la respectarea prescrierilor medicului , se pot obține perioade îndelungate de lipsă a influențelor negative ale sindromului asupra organismului uman.
- Prescrierea preparatelor medicamentoase ajută la reducerea nivelului de bilirubină indirectă în sânge;
- Administrarea preparatelor coleretice ajută la restabilirea funcției pancreasului;
- Administrarea preparatelor hepato-protectoare pentru protejarea ficatului mențin acest organ într-o stare sănătoasă;
- O importanță mare în profilaxie o are dieta. Se recomandă excluderea alcoolului, a produselor grase, afumate și conservate. Regimul alimentar al omului trebuie să constea din produse lactate ușoare, terciuri integrale și carne slabă.
La nivelul contemporan al medicinii, care presupune diagnosticarea la timp și atitudinea rațională față de propria sănătate, influența sindromului Gilbert asupra sănătății omului poate fi redusă la minimum.
***
În centrul nostru “EUROLAB” vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la efectuarea analizelor necesare și la medicii noștri la ora care vă convine.
Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.