E aproape imposibil să supraestimăm importanța sistemului endocrin. Acesta reglează funcționarea tuturor organelor interne și a organismului uman în întregime. Problema disfuncțiilor endocrine constă în faptul că acestea se maschează deseori și pot fi confundate cu alte afecțiuni. Dereglările în funcționarea sistemului endocrin pot fi confundate cu oboseala, răceala sau stresul.
Deseori, pacientul poate consulta luni în șir medicul neuropatolog, ORL, gastrolog și cardiolog, până analizele de bază de laborator și consultarea endocrinologului nu vor diagnostica schimbări în funcționarea sistemului endocrin. Sistemul endocrin include glanda tiroidă, hipofiza, suprarenalele și pancreasul. Dereglarea funcționării oricărui organ din cele enumerate duce la diverse boli endocrine. Endocrinologul diagnostichează și tratează diabetul zaharat de tip 1 și 2, hipo- și hipertireoza, schimbările difuze în țesuturile glandei tiroide.
Simptomele acestor boli la etapele incipiente nu sunt foarte evidente, de aceea este necesar să fiți foarte atenți la starea organismului dumneavoastră și să nu ignorați următoarele simptome:
Furnicături în gât. Pe lângă acest simptom, legat de răceală, deseori oamenii simt un nod în gât sau răgușeală. Astfel de schimbări pot arăta o afecțiune a glandei tiroide. Funcția glandei tiroide poate fi crescută, atunci când diagnosticul este hipertireoză, precum și scăzută, când merge vorba despre hipotireoză. Aceste două afecțiuni sunt deseori însoțite de formarea nodulilor benigni în țesuturile glandei tiroide. Nodulii pot apăsa asupra gâtului sau duce la inflamații ale coardelor vocale, din cauza cărora apar simptomele descrise mai sus.
Căderea intensă a părului sau creșterea acestuia. Sistemul endocrin este responsabil și de producerea hormonilor sexuali. Nivelul de hormoni feminini și masculini influențează asupra creșterii bruște sau căderii părului. Este necesar să țineți minte că pierderea pe zi a circa 100 de fire de păr este normală, dar dacă ele sunt mai multe, aceasta poate arăta un dezechilibru hormonal în organism. Creșterea părului la femei după tipologia masculină: pe buza superioară, bărbie și pe linia medie a abdomenului arată un nivel crescut de hormoni sexuali masculini.
Creșterea sau scăderea nejustificată în greutate. Creșterea masei corporale la păstrarea aportului caloric obișnuit poate arăta sau o scădere a funcției glandei tiroide, sau prezența diabetului de tip 2. În caz de hipotireoză, toate procesele metabolice din organism încetinesc: crește greutatea, apar inflamații, scade tensiunea arterială, digestia se încetinește, apar constipații. Diabetului, pe lângă semnele enumerate mai sus, îi sunt caracteristice și senzația de sete puternică, uscăciune și mâncărime a pielii, precum și urinări frecvente. Prezența tuturor acestor simptome trebuie să fie un semnal de alarmă, de aceea trebuie să vă verificați nivelul de glucoză în sânge.
Oboseală și labilitate psiho-emoțională. Senzațiile de oboseală, nervozitate și iritabilitate se consideră un semn al lenei sau manifestări ale unui caracter greoi. Din păcate, deseori acestea sunt semnele latente ale dereglărilor endocrine.
Oboseala poate persista chiar și după un somn îndelungat, iar proasta dispoziție se transformă în depresie. De aceea, vizitând endocrinologul, este necesar să-i descrieți toate stările psihice pe care le aveți.
Scăderea capacității de concentrare, înrăutățirea memoriei și dereglări ale somnului. În schimbările endocrine, chiar și efortul intelectual scăzut cere tot mai multe forțe. Persoana își pierde capacitatea de a-și concentra atenția, devine distrasă și uitucă. La hipertireoză, atunci când funcția glandei tiroide este mărită, gândurile devin incoerente, schimbându-se rapid în mod haotic.
Dereglările în funcționarea glandei tiroide duc la somnolență excesivă sau la insomnie cronică, iar persoana se poate trezi în mijlocul nopții sau foarte devreme.
Determinarea unui diagnostic exact al problemelor endocrine este posibilă după consultarea medicului endocrinolog și efectuarea unei serii de investigații de laborator. Pentru a determina cum funcționează glanda tiroidă și care este nivelul de glucoză, pot fi efectuate următoarele investigații:
- Analiza de sânge la hormonii glandei tiroide;
- Analiza de sânge pentru nivelul de glucoză;
- Analiza de urină;
- Investigarea cu ultrasunet a glandei tiroide.
Vă așteptăm în centrul „Eurolab” pe adresa: Chișinău, Botanica, bul. Traian, 7/1.
Sunati 022 944 944 vom raspunde la toate intrebarile dvs.