Fiecare rinichi este format dintr-un milion de filtre mici, care prelucrează mai mult de 100 de litri de lichid pe zi. Atunci când sângele trece prin rinichi, filtrul curăță sângele, reținând substanțele utile, care pot fi de folos corpului nostru, și o anumită cantitate de apă. Deșeurile nocive și surplusul de apă și de substanțe se direcționează spre vezica urinară și se elimină din organism prin urină.
Rinichii noștri secretă și hormoni. Acești hormoni ajută la controlarea tensiunii arteriale, producerea celulelor roșii de sânge și activează vitamina D, care menține sănătatea oaselor.
Cu vârsta, funcția rinichilor noștri scade, iar uneori cauza dereglărilor lor sunt leziunile sau afecțiunile grave. Toxinele și surplusul de apă se acumulează în sânge, iar producerea insuficientă de hormoni duce la alte probleme. Totuși, cel mai frecvent capacitatea de filtrare a filtrelor renale, nefronilor, scade treptat, cu timpul. Astfel are loc insuficiența renală cronică. Medicii afirmă că omul poate pierde o treime din funcția rinichilor și să nu aibă aproape nici un fel de simptome.
Atunci când rinichii cedează, putem simți disconfort și putem adăuga în greutate. Mâinile și tălpile se pot inflama, iar respirația poate deveni mai grea. Din păcate, dereglările rinichilor sunt aproape insesizabile la început. Îmbolnăvirea rinichilor nu se manifestă aproape deloc pe parcurs, ci doar atunci când devine gravă și ireversibilă.
Majoritatea bolilor de rinichi sunt ereditare, dar în grupul principal de risc intră oamenii care suferă de diabet, afecțiuni cardiace și hipertensiune. Trebuie să fie atenți la starea rinichilor și cei care suferă de obezitate, boli autoimune, infecții ale vezicii urinare și infecții sistemice.
Cele mai răspândite afecțiuni renale sunt:
Pielonefrita – inflamarea rinichilor care presupune sistemului pielocaliceal și a stratului exterior (parenchim). De obicei se manifestă prin temperaturi ridicate (38-39 °С), frisoane, dureri musculare, de cap, dureri lombare. La apariția acestor simptome ar fi corect să chemați medicul la domiciliu. Pielonefrita se tratează, de regulă, în regim de staționar.
Cistita – inflamarea stratului mucoasei și submucoasei vezicii urinare. Cistita are, de cele mai multe ori, o geneză infecțioasă. Infecția poate pătrunde în vezica urinară prin diferite căi: din canalul urinar (uretră), din rinichi, prin pereții vezicii urinare din organele amplasate alături. Boala se întâlnește, de regulă, la femei, la bărbați întâlnindu-se foarte rar.
Urolitiază – formarea pietrelor la rinichi, uretere sau vezica urinară. Boala este cauzată de dereglări ereditare ale proceselor metabolice, la care se alătură anumiți factori nefavorabili: clima fierbinte, apa dură calciată, abundența alimentelor pipărate și acre și deficitul de vitamine, insuficiența de raze ultraviolete, osteoporoza.
Pietrele în căile urinare sunt formate, în proporție de 70-80% din compuși anorganici de calciu (oxalați, fosfați, carbonat de calciu). Pietrele de acid uric se întâlnesc în 10-15% din cazuri, frecvența lor scăzând cu vârsta.
Cifre și date concrete
Fiecare rinichi cântărește în mediu 180 grame.
Chiar și la scăderea funcției rinichilor cu 80-85%, ei continuă să mențină funcționarea normală a organismului uman.
Între 30 și 50% dintre femei s-au îmbolnăvit de cistită măcar o dată în viață.
Printre cauzele spitalizării în secția de urologie, urolitiaza constituie 30-40%.
Se îmbolnăvesc de urolitiază de la 2 până la 12 oameni din 10.000.
Important!
Pielonefrita cronică se acutizează, de regulă, primăvara și toamna. De aceea, în această perioadă, este bine să se administreze complexe diuretice vegetale, cu acțiune antiinflamatoare și antibacteriană.
Pentru prevenirea cistitei este importantă respectarea regulilor de igienă personală. În prevenirea și tratarea complexă a acestei afecțiuni pot fi utilizate ceaiuri diuretice și suplimente biologice active cu acțiune antiinflamatoare și antibacteriană. Pentru prevenirea cistitei și pielonefritei este important ca zona lombară să fie ținută la cald și să nu răcească.
La medic!
Trebuie să vă adresați la specialist dacă ați observat:
- Retenția de lichide în organism, pe față, pe picioare, remarcată prin umflături;
- Creșterea stabilă a tensiunii arteriale;
- Prezența urinei în sânge;
- Cistite care se repetă cu regularitate.
Prevenirea
Metoda universală și cea mai simplă de prevenire a formării pietrelor la rinichi este scăderea concentrației urinei. Pentru sănătatea rinichilor este important să se consume apă în cantitate suficientă. În majoritatea cazurilor trebuie să beți cca 2 litri de lichide pe zi. Vara, pe timp uscat și fierbinte sau în timpul antrenamentelor intense, trebuie să beți mai multă apă decât de obicei, pentru a asigura funcționarea normală a rinichilor. În mod normal, culoarea urinei dumneavoastră trebuie să fie galben-deschis. Dacă urina este de culoare mai închisă, probabil suferiți de deshidratare. Totuși, aceste recomandări nu sunt potrivite pentru oamenii care suferă de boli cardio-vasculare, cărora li se recomandă limitarea consumului de lichide.
Sunt eficiente plantele diuretice, infuzia de măceș și compotul de mere.
Apa trebuie să fie fiartă și filtrată la filtrul obișnuit. Străduiți-vă să alegeți cartușe care fac apa mai puțin dură. Nu se recomandă să beți apă minerală. Ea conține calciu și magneziu, din care se pot forma pietre.
Un rol important în prevenirea bolilor rinichilor îl are alimentația. Este important să se limiteze consumul de sare până la 2,300 miligrame pe zi și să se consume produse sănătoase: fructe și legume, cereale integrale, produse lactate degresate. La apariția pietrelor în componența cărora se găsesc fosfați, trebuie micșorat consumul de produse lactate, pește și ouă. Se recomandă dieta cu o cantitate moderată de calorii și diversă. Limitările alimentare țin de tipul de pietre.
La apariția calculilor-oxalați și a pietrelor cu conținut amestecat, se recomandă excluderea sau limitarea consumului de alimente cu un conținut mare de calciu și de acid oxalic. Excludeți rubarba, boboasele, măcrișul, salata, spanacul și alte legume verzi. Nu se recomandă consumul zmeurei, cașcavalului, ciocolatei, nucilor. Limitați consumul de coacăză, ridiche, citrice. Nu se recomandă consumul ceaiului tare, a cafelei și cacao. Este necesar să limitați cantitatea de sare alimentară și de grăsimi animale. Sunt benefice produsele care conțin fibre, precum pâinea cu tărâțe.
Dacă vi s-au descoperit pietre de urați, trebuie să limitați consumul produselor care sunt surse de formarea a acidului în organism. Din ele fac parte bulionul de carne, carnea de pasăre, mezelurile, cașcavalul picant. Sunt contraindicate ceaiurile tari, cafeaua, ciocolata, cacao. Trebuie micșorat consumul de carne prăjită și înnăbușită, piftie, subproduse (ficat, măruntaie, etc.). Se recomandă să limitați cât mai mult consumul de alcool, mai ales de vin roșu și coniac.
La apariția senzațiilor neplăcute în zona lombară, adresați-vă la medicul urolog sau nefrolog.
10 reguli pentru păstrarea sănătății rinichilor:
· Un mod de viață activ;
· Consumul rațional de preparate analgezice;
· Controlul greutății corporale;
· O dietă sănătoasă;
· Consultarea regulată a medicului;
· Informarea în privința problemelor ereditare de sănătate;
· Monitorizarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol;
· Renunțarea la fumat și la alcool;
· Efectuarea regulată a analizei de urină și de sânge pentru verificarea stării rinichilor.
Aveți grijă de sănătatea și de rinichii dumneavoastră!
Pentru o viață mai bună, pentru o viață îndelungată.
EUROLAB