Profilaxia
Nici un fel de metode de profilaxie a diabetului de tip 1 nu prezintă o eficacitate dovedită. Prevenirea acestei boli severe este aproape imposibilă în prezent. Se poate efectua și analiza sângelui pentru anticorpi. Dar chiar și dacă se vor identifica anticorpi în sânge, nu se poate face nimic pentru a preveni diabetul.
La ora actuală savanții încearcă se creeze o metodă eficientă de profilaxie a diabetului la copii. Încă o direcție importantă este străduința de a păstra vii celulele beta ale bolnavilor cărora le-a apărut recent diabetul.
Factori de risc dovediți ai diabetului de tip 1 la copii:
- Istoria familiei. Dacă unul dintre părinții copilului, frații sau surorile sale este de bolnav de diabet insulino-dependent, atunci riscul pentru copil este destul de mare.
- Predispoziția genetică.
Factori de risc posibili:
- Infecțiile virale. Viruși periculoși: Epstein-Barr, Coxsackievirus, rubeolă, cytomegalovirus care sunt, adesea, pârghii de declanșare a diabetului de tip 1.
- Nivelul scăzut de vitamina D în sânge. Vitamina D liniștește sistemul imunitar, reducând riscul de diabet insulino-dependent.
- Includerea prea devreme a laptelui de vacă în alimentația copilului.
- Apa potabilă, contaminată cu nitrați.
- Hrănirea prea devreme a bebelușului cu produce din cereale.
Cu diabetul de tip 2 lucrurile stau cu totul altfel. Acesta poate fi prevenit, deoarece cauza principală a diabetului de tip 2 sunt greutatea excesivă și lipsa activității fizice. Diabetul de tip 2 se diagnostichează la 90-95% dintre toți diabeticii. Prin urmare, această afecțiune este mult mai răspândită decât diabetul de tip 1. Aproximativ 80% dintre bolnavii de diabet de tip 2 au greutate corporală excesivă, adică masa corpului depășește norma cu cel puțin 20%. De obicei, obezitatea diabeticilor se caracterizează prin depunerea grăsimilor în regiunea abdomenului și a părții superioare a corpului. Aceasta se numește obezitate abdominală.
Tratament, terapie
Tratamentul diabetului de tip 1Tratamentul diabetului de tip 1 presupune injectarea insulinei, o dietă corectă și activitatea fizică regulată. Pacienții care au greutate corporală excesivă și doze zilnice mari de insulină pot administra pastile. Dar medicamentele au un rol nesemnificativ în controlul diabetului de tip 1, comparativ cu dieta, insulina și mișcarea fizică.
Bolnavii caută activ metode noi de tratament – transplant de celule beta, pancreas artificial, terapie genetică, celule stem. Poate că aceste metode vor permite renunțarea la injecțiile de insulină. Se efectuează cercetări, dar nu s-au înregistrat progrese semnificative în domeniul tratării diabetului zaharat. Metoda de bază rămâne vechea insulină. Pentru a controla foarte bine diabetul , este nevoie de cercetarea diferitelor aspecte. În primul rând, ce produse cresc glicemia în sânge și ce produse n-o fac pentru a calcula dozele potrivite de insulină.
Scopurile terapiei diabetului de tip 1:
· Menținerea nivelul de zahăr în sânge cât mai aproape de indicatorii normali;
· Controlul tensiunii arteriale și a altor factori riscanți pentru sistemul cardio-vascular.
· Dacă apar complicații diabetice, atunci acestea trebuie determinate cât mai devreme.
Cu cât este mai aproape nivelul glucozei de normă, cu atât riscul complicațiilor sistemului cardio-vascular, a rinichilor, vederii, picioarelor este mai mic. Dacă se controlează nivelul de zahăr în sânge, dezvoltarea neuropatiei diabetice poate fi frânată cu mai mult de 65%, iar riscul atacului de cord scăzut cu 35%.
Nivelul glucidelor consumate trebuie scăzut drastic. Datorită acestui mod de viață, riscul complicațiilor vasculare scade aproape total. Oamenii de diabet de tip 1 pot trăi până la adânci bătrâneți, păstrându-și sănătatea. Pentru asta, însă, este nevoie de respectarea strictă a regimului.
Tratamentul diabetului de tip 2
Diabetul de tip 2 poate fi, de obicei, controlat și fără insulină. Tabletele pentru diabet și injecțiile de insulină pot micșora excesiv nivelul de zahăr. Aceasta se numește hipoglicemie. Ea cauzează simptome severe, leșin și poate avea urmări letale.
Dacă diabetul nu se tratează sau bolnavul nu efectuează toate recomandările medicului, se pot dezvolta complicații severe și cronice ale sistemului vascular.
Diabetul este o boală perfidă, care lezează aproape toate sistemele vitale ale organismului. De fapt, diabetul e un fel de îmbătrânire prematură.
Cauza diabetului de tip 2 se numește insulino-rezistență, adică rezistența celulelor la acțiunea acesteia. Această cauză poate fi îndepărtată printr-o dietă cu puține glucide și prin activitatea fizică. Bolnavilor de diabet de tip 2 le place să-și mențină scăzut nivelul de zahăr din sânge fără a avea senzația de foame. Există medicamente care cresc sensibilitatea celulelor la insulină.
Dieta cu puține glucide este indispensabilă tuturor bolnavilor de diabet de tip 2. O astfel de dietă scade rapid nivelul glucozei în sânge, dar pentru mulți diabetici aceasta poate fi insuficientă, fiind nevoie să fie combinată cu mișcarea fizică.
La diabetul de tip 2 este nevoie să se efectueze metodele de tratament pentru a scădea presiunea pe pancreas. Datorită acestui lucru, procesul de lezare acesteia va fi încetinit. Toate metodele de tratament sunt îndreptate spre scăderea insulino-rezistenței. Diabetul de tip 2 poate fi tratat cu injecții de insulină doar în cazuri grave, care constituie nu mai mult de 5-10% din bolnavi.
