Ați obosit de propria oboseală? Greutatea dumneavoastră crește, deși modul de alimentare a rămas același? Aveți des frisoane? Ați observat că vă cade părul, că transpirați des? Sunteți adesea îngrijorat, vă enervați de la nimicuri?
Cauzele acestora pot fi disfuncțiile glandei tiroide. Glanda tiroidă influențează o mare parte din procesele metabolice din organismul dumneavoastră. Cel mai frecvent au probleme cu tiroida femeile. E foarte important să fie aplicat tratamentul corespunzător la timp pentru a evita probleme serioase ale sănătății.
Ce reprezintă glanda tiroidă?
Glanda tiroidă este un organ amplasat în partea din față a gâtului, având forma unui fluture. Ea produce hormoni care controlează viteza schimbului de substanțe (metabolism). Schimbul de substanțe este necesar omului pentru ca acesta să poată primi cantitatea de energie necesară organismului și să elimine produsele nocive ale procesului de digestie. Îmbolnăvirea glandei tiroide poate încetini sau accelera viteza metabolismului dumneavoastră, împiedicând producerea hormonilor de către glanda tiroidă.
Atunci când nivelul hormonilor devine prea mic sau prea mare, poate apărea un spectru larg de simptome.
Pierderea sau luarea în greutate
Schimbările inexplicabile ale masei corporale sunt unul din cele mai răspândite semne ale problemelor glandei tiroide. Creșterea greutății poate fi semnul unui nivel redus de hormoni ai glandei tiroide – hipotiroidism. Și invers – dacă glanda tiroidă produce mai mulți hormoni (hipertiroidism) decât are nevoie organismul, se observă o pierdere a greutății. Hipotiroidismul reprezintă o boală mai răspândită.
Apariția gușei
Apariția gușei (mărirea tiroidei) poate avea loc atât în cazul hipo – ,cât și în cazul hipertiroidismului. Uneori aceasta arată că există noduli sau anumite formațiuni în glanda tiroidă.
Dereglări ale ritmului cardiac
Hormonii glandei tiroide influențează funcționarea aproape a fiecărui organ, inclusiv și funcționarea inimii. Oamenii cu hipotiroidism pot observa la ei înșiși încetinirea ritmului cardiac. Hipertiroidismul, din contra, provoacă creșterea presiunii sangvine și accelerarea ritmului cardiac.
Senzațiile de oboseală
Dereglările glandei tiroide pot influența tonusul întregului organism, dispoziția dumneavoastră. La cei cu hipotiroidism se observă apatie, moleșeală, oboseală, iar hipertirodismul provoacă neliniște, iritabilitate, probleme cu somnul.
Căderea părului
Căderea părului este un alt semn al dezechilibrului în funcționarea glandei tiroide. Căderea părului poate avea loc atât la hipotiroidism, cât și la hipertiroidism. După un curs de terapie creșterea părului își revine.
Senzația de febră sau de frisoane
Îmbolnăvirea glandei tiroide poate deregla funcția de termoreglare a organismului. Hipotiroidismul cauzează senzația de frisoane, hipertiroidismul are efectul invers – oferă senzația de febră, însoțită de transpirare abundentă.
Alte simptome ale hipertiroidismului:
- pielea uscată și unghii casante,
- amorțiri sau furnicături în mâini,
- constipații,
- ciclu menstrual neregulat,
Alte simptome ale hipertiroidismului:
- slăbiciuni musculare și tremurul mâinilor,
- probleme cu vederea,
- diaree,
- menstruații neregulate.
Dereglarea funcției glandei tiroidei sau menopauză?
Deoarece îmbolnăvirea glandei tiroide poate cauza schimbări ale ciclului menstrual, schimbări dese ale dispoziției, femeile uneori cred că aceste simptome sunt legate de menopauză. O simplă analiză de sânge poate determina care anume este cauza: disfuncțiile glandei tiroide sau menopauza.
Cine trebuie să-și verifice în mod sistematic glanda tiroidă?
Începând cu vârsta de 35 de ani, fiecare om trebuie să-și verifice glanda tiroidă o dată la 5 ani. Oamenii cu risc crescut de îmbolnăvire a tiroidei, precum și cei la care s-au manifestat simptomele îmbolnăvirii glandei tiroide trebuie să se examinineze mai des. Cel mai frecvent sunt afectate de problemele glandei tiroide femeile în vârstă de 60 de ani.
Autoinvestigațiile glandei tiroide
Veniți în fața oglinzii și, luând în gură un pic de apă, lăsați-vă capul pe spate și, atunci când veți înghiți, uitați-vă atent la porțiunea dintre mărul lui Adam și claviculă. Nu trebuie să existe niciun fel de umflături. Repetați procedura de câteva ori și, dacă ați observat ceva, este necesar să vă adresați la medic.
Diagnosticarea îmbolnăvirii glandei tiroide
Analiza de sânge vă va permite să vă măsurați nivelul hormonului TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care reglează funcționarea glandei tiroide. Dacă TSH este înalt – funcția glandei tiroide este prea joasă (hipotiroidism). Dacă TSH este scăzut aceasta înseamnă hiperactivitatea glandei tiroide (hipertiroidism). În unele cazuri medicul vă poate recomanda efectuarea unei biopsii a glandei tiroide.
Gușa Hashimoto
Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este boala Hashimoto. Aceasta este o boală autoimună în timpul căreia organismul atacă glanda tiroidă și nu se produce cantitatea suficientă de hormoni. Gușa Hashimoto este o boală genetică.
Alte cauze posibile ale hipotiroidismului
- afecțiuni hipofizei (hipofiza produce hormonul tirotropina care stimulează glanda tiroidă. Scăderea nivelului acestui hormon al hipofizei cauzează scăderea nivelului hormonului glandei tiroide),
- inflamații ale glandei tiroide.
- administrarea preparatelor medicale, care influențează asupra funcției glandei tiroide.
Boala lui Basedow
Numită și frisonul toxic difuz sau boala Graves, boala Basedow este o afecțiune autoimună care se caracterizează prin hiperfuncția glandei tiroide, însoțită de mărirea în volum a acesteia. Unul din semnele bolii Graves este mărirea ochilor – exoftalmie (ochii devin bulbucați, ieșiți din orbite), pleoapele inflamându-se.
Alte cauze posibile ale hipertiroidismului
- formațiuni noduloasemici,
- tumoarile.
Posibile complicații:
Dacă tratarea glandei tiroide nu are loc la timp, hipofuncția glandei tiroide poate duce la mărirea nivelului colesterolului în sânge, crescând riscul de accident cerebral sau de atac de cord, fiind posibilă și pierderea cunoștinței. Hipertiroidismul poate cauza boli cardiace și o fragilitate crescută a oaselor.
Tratarea hipotiroidismului:
Folosirea hormonilor glandei tiroide duce la o ameliorare evidentă timp de câteva săptămâni. Tratamentul îndelungat reduce nivelul colesterolului și duce la scăderea treptată a greutatății corporale. O mare parte dintre cei cu hipotiroidism trebuie să utilizeze hormoni ai glandei tiroide pe parcursul întregii vieți.
Tratamentul hipertiroidismului:
Pentru tratarea hipertiroidismului se prescriu preparate antitireoide cu scopul de a reduce cantitatea de hormoni produși de glanda tiroidă. Este posibilă prescrierea medicamentelor utilizate pentru tratarea simptomelor ca tahicardia și tremurul.