Abținerea de la consumul unui anumit tip de produse sau abținerea totală de la mâncare se practică aproape în toate religiile mondiale. Tradiția postului are nu doar rădăcini religioase, în antichitate fiind legată de particularitățile vieții cotidiene ale strămoșilor noștri. Religiile de pe glob privesc postul ca pe un antrenament nu doar pentru corp, ci și pentru suflet, când are loc abținerea de la mâncarea, însoțită de interzicerea plăcerilor trupești și limitarea comunicării cu oamenii. Multe milenii oamenii respectau postul din obligație, iar interdicțiile se introduceau, de regulă, toamna și primăvara.
Conform părerilor istoricilor și etnologilor, cauza abținerii de la hrană este exclusiv practică. Primăvara toate rezervele se sfârșesc, roada din anul precedent este deja consumată. Pe lângă aceasta, începeau grijile agricole sezoniere. Iar în perioada toamnei, când se strânge roada, este nevoie de efort fizic intens și energie, care era posibilă de obținut doar prin hrana consistentă.
În lumea modernă, oamenii privesc postul ca pe un soi de dietă cu scop de slăbire sau ca pe o metodă de însănătoșire.
Postul din punct de vedere medical. Energia și substanțele nutritive, necesare vieții, sunt recepționate de om odată cu mâncarea. Diverse produse alimentare sunt surse de elemente și vitamine vitale. Aceasta semnifică că, eliminând din alimentație un anumit tip de mâncare, omul se privează de anumite microelemente, aminoacizi și vitamine. De regulă, postul include abstinența de la consumul de carne, lactate, dulciuri și grăsimi. Se practică o masă pe zi. Limitarea consumului de carne duce la faptul că omul – în cel mai bun caz – înlocuiește proteinele animale cu cele vegetale: alune, fasole, nuci, mazăre, însă, de fapt, începe să consume mai multe produse bogate în glucide. De regulă, volumul mâncării consumate crește. Medicii încearcă să înțeleagă dacă acest regim alimentar este util organismului uman sau dacă aduce vreo daună.
Argumente medicale pro respectării prostului. Medicii sunt convinși că, înainte de luarea deciziei de la respecta postul, este necesar să efectuați investigații medicale.
- În perioada de iarnă omul acumulează kilograme și, de aceea, trecerea la un regim alimentar care limitează proteinele animale și grăsimile poate influența pozitiv procesele metabolice din organism;
- Limitările alimentare ale postului pot curăța organismul;
- După părerea medicilor ortodocși, postul poate fi o bază psihologică pentru calmarea psihică.
Argumente medicale împotriva postului. Medicii de toate specialitățile sunt convinși că postul este absolut contraindicat:
- Copiilor de până la 14 ani;
- Femeilor însărcinate și celor care alăptează;
- Oamenilor mai în vârstă de 60 de ani;
- Oamenilor care au un mod activ de viață care presupune efort fizic sau care suportă presiuni psihologice;
- Tuturor celor care au boli cronice ale organelor interne: ale tractului gastro-intestinal, sistemului cardio-vascular, endocrin, etc.
- Dacă există boli psihice.
Pentru funcționarea completă a organismului uman fiecare dintre noi trebuie să obțină toți aminoacizii, vitaminele și mineralele necesare. Insuficiența unor sau altor substanțe duce la dereglări ale funcționării diverselor sisteme ale organismului. De exemplu, carnea roșie poate fi o sursă de fier, vitamine B12 și B6. Insuficiența lor poate dăuna grav sistemului nervos și a celui cardio-vascular.
Conform opiniilor medicilor, omul care ia decizia de a ține post nu trebuie să simtă foame și disconfort. Pentru păstrarea sănătății este necesară constituirea unui regim în așa fel încât în acesta să se includă și proteine animale, deși trebuie să țineți minte că hrana vegetală nu-i poate asigura organismului toată cantitatea necesară de proteine. Majoritatea medicilor recomandă să nu renunțați totalmente la produsele din carne și lactate, ci să micșorați consumul lor în timpul postului.
În centrul nostru EUROLAB vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la medic sau la efectuarea investigațiilor la orice oră care vă convine. Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.
