Polipul pe fiere este o excrescență care apare din peretele vezicii biliare și care se dezvoltă în interior. Polipii pot fi canceroși, însă acest lucru se întâmplă rar. Aproximativ 95% din polipi sunt formațiuni benigne, adică noncanceroase. Detectarea lor timpurie crește semnificativ șansele de supraviețuire. Tocmai din acest motiv este atât de important să fii atentă la ei!
Există două tipuri de polipi biliari: polipi colesterolotici, care sunt de fapt acumulări de colesterol, și polipi hiperplazici. Aceștia din urmă apar în urma unei inflamații cronice a vezicii biliare. Atunci când vine vorba de dimensiuni, cu cât un polip este mai mare, cu atât crește riscul de cancer. Polipii mai mari de 1 cm prezintă un pericol mai mare de a fi canceroși, pe când cei mici sunt benigni și pot sau nu deveni canceroși în timp. Ținând cont și de faptul că polipii pe fiere sunt cel mai adesea asimptomatici, este vital să ții cont de informațiile pe care ți le oferim mai jos!
Cauzele polipului pe fiere
În acest moment, cauzele apariției acestora nu se cunosc foarte bine. Totuși, polipii la fiere sunt asociați cu un metabolism lent. De asemenea, și istoricul familiei poate fi hotărâtor în acest sens și poate crește șansele de a dezvolta această afecțiune.
De asemenea, și bolile gastrointestinale, bolile vezicii biliare, alte afecțiuni neoplazice și nivelul ridicat de colesterol sunt destul de des întâlnite la pacienții care au polipi pe fiere. Din acest motiv, se consideră că ele influențează dezvoltarea polipilor, conform ncbi.nlm.nih.gov.
Simptomele polipilor pe fiere
Principalele simptome ale polipilor pe fiere sunt de cele mai multe ori confundate cu semne ale altor afecțiuni. În majoritatea cazurilor, această afecțiune nu se manifestă. Totuși, există pacienți care pot experimenta:
• Stări de amețeală;
• Vomă;
• Durere de burtă ocazională în partea dreaptă, din cauza obstrucțiilor cauze de mici fragmente de colesterol care se desprind din mucoasa vezicii biliare.
Diagnosticarea polipilor la fiere
La majoritatea pacienților, această afecțiune este diagnosticată din întâmplare, de cele mai multe ori în cadrul examinărilor abdominale cu ultrasunete sau în timpul colecistectomiei.
Polipii biliari sunt de cele mai multe ori descoperiți în timpul ecografiilor abdominale. În timpul acestei proceduri, se poate vedea ce mărime au, dar se poate stabili și cât de periculoși sunt. Tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată pot ajuta la detectarea celulelor canceroase, în cazul polipilor care au o mărime considerabilă. Aceste teste pot fi folosite pentru a monitoriza polipii pe fiere la timp și pentru a stabili modificările care ar putea indica apariția cancerului biliar.
Tratament pentru polipii pe fiere
Polipii care sunt mai mici de 1 centimetru sunt adesea monitorizați și reevaluați pentru eventualele schimbări care pot să apară și care pot indica prezența cancerului. Așadar, aceștia nu sunt înlăturați prin intervenție chirurgicală. Cei care sunt mai mari de 1,5 centimetri sunt evaluați la 3-6 luni. Dacă după 2 ani nu apare nicio schimbare în dimensiunea polipului, evaluările încetează. În cazul polipilor care sunt mai mici de 0,5 centimetri, nu se recomandă îndepărtarea prin operație.
Polipii pe fiere care sunt suspectați a fi canceroși sunt eliminați prin operație chirurgicală. Pentru cei mai mari, este indicată colecistectomia, pentru a preveni dezvoltarea cancerului biliar.
Victor Bîrzoi
Medic Ecografist
Eurolab