Menținerea nivelului zahărului de dimineață în sânge la diabet este, de obicei, cel mai complicat lucru. Dar este posibil dacă vor fi înțelese cauzele acestui fenomen, va fi efectuat programul terapiei și respectat regimul. Fenomenul zorilor matinale constă într-o creștere inexplicabilă a nivelului zahărului dimineața. Acesta se observă cel mai frecvent de la ora 4 la 6 dimineața, dar poate avea loc până la ora 9 dimineața. fenomenul zorilor matinale este caracteristic pentru 80-100% dintre maturii care suferă de diabet de tip 1, precum și pentru mulți bolnavi de diabet de tip 2. Acesta crește nivelul glucozei în plasma sanguină de obicei cu 1,5-2 µmol/l, comparativ cu același indicator la miezul nopții.
Medicii consideră că fenomenul zorilor matinale apare din cauza faptului că în orele matinale ficatul distruge foarte activ insulina din circuitul sanguin. O altă cauză poate fi secreția înaltă de hormoni care atacă insulina în orele matinale. La oamenii sănătoși celulele beta ale pancreasului produc pur și simplu mai multă insulină pentru a completa necesitatea crescută a acesteia. Dar la bolnavii de diabet nu există un asemenea mecanism și nivelul de zahăr în sânge crește.
Fenomenul zorilor matinale crește nivelul de zahăr în mod diferit la fiecare bolnav de diabet. La unii oameni această creștere este nesemnificativă, la alții – destul de serioasă. Asta este una din numeroasele cauze ale necesității individualizării programului de terapie dacă se dorește obținerea eficacității acestuia. Tratarea acestui fenomen, ca și a diabetului, în general, nu trebuie să fie tipică.
Este nevoie ca la micul dejun să se consume mai puține glucide decât la alte mese. Pentru că digerarea glucidelor pe care diabeticul le consumă la micul dejun este mai complicată decât cea a glucidelor consumate la prânz sau la cină. În același timp, evitarea dejunului este categoric interzisă, mai ales diabeticilor de tip 2 cu obezitatea sau cu greutatea excesivă. Vă va plăcea să consumați produse cu proteine dacă vă veți obișnui să cinați nu mai târziu de ora 18:30.
O metodă mai puternică împotriva fenomenului zorilor matinale este împărțirea dozei de seară de insulină în două și injectarea unei doze înainte de somn și a celeilalte – la mijlocul nopții. Pentru aceasta trebuie pregătită injecția de cu seară și setată alarma peste 4 ore. Injecția de noapte va deveni în scurt timp o obișnuință și vă veți convinge că vă va crea un disconfort minimum. Iar glucometrul vă va arăta că acest regim este foarte benefic.
Ce trebuie să țineți minte:
- Prima parte de insulină trebuie injectată la miezul nopții, a doua – mai târziu, la ora 3-4 dimineața.
- Doza a doua de insulină trebuie să constituie 0,5-2 ED, nu este nevoie de 3 ED dacă nivelul zahărului noaptea nu este crescut;
- Dacă zahărul este de 3,5-5,0 µmol/l, a doua porție de insulină nu trebuie injectată pentru a nu avea loc hipoglicemia. Dacă zahărul este mai mic de 3,5 µmol/l, puteți puțină glucoză în pastile.
- Dacă nivelul zahărului este de 6,0-6,5 µmol/l l ora 3-5 dimineața, înseamnă că nu ați respectat regimul în ziua respectivă. Trebuie să rezolvați întâi această problemă.
Atunci când diabeticul se obișnuiește să-și injecteze insulină, el efectuează această procedură și apoi adoarme. Dacă veți trece la un astfel de regim, atunci doza generală de insulină de seară va putea fi micșorată cu 10-15%, obținându-se același rezultat. Dar mulți se întreabă: de ce nu se injectează, pur și simplu, o doză mare de insulină înainte de culcare pentru ca dimineața nivelul glucozei să fie normal? Pentru că o asemenea doză va scădea nivelul de zahăr noaptea chiar mai jos de cel normal și poate avea loc hipoglicemia.