Se spune că narcomania este ciuma secolului al 21-lea, maladia societății contemporane. Dar, deși pare paradoxal, orice maladie are cauzele și metodele de prevenire ale ei, metode de profilaxie și tratament. Despre aceasta și multe altele am discutat cu Svetlana Suetnova, medic-terapeut al centrului de medicină de laborator Eurolab.
De ce, totuși, oamenii consumă droguri?
Trăim azi într-un secol despre care se spune nu fără temei că este un secol al stresului. Există mai multe metode de eliminare a acestui stres. Unele dintre acestea nu sunt interzise oficial: alimentele, fumatul, alcoolul. Toate aceste metode de eliminare a stresului se transformă treptat în dependență: potolirea stresului cu alimente, fumatul în stare de nervozitate, alcoolul ca o metodă de a uita de cotidian. Este o practică neinterzisă de stat. Consumul de droguri de asemenea este considerat o metodă de eliminare a stresului. Dar este o metodă ilegală. Deși, atât metodele de eliminare a stresului permise de lege, cât și cele nepermise au același rezultat: detașarea de realitatea cu problemele ei. În grupul de risc deseori ajung copiii de vârstă adolescentină, care trec prin “perioada neînțelegerii”, când părinții nu le sunt prieteni sau se află departe. În acest caz, copii vor căuta metode de ieșire a emoțiilor, de eliminare a stresului. Și vor găsi, și s-ar putea să fie drogurile. Pentru că nu există narcomani în familii cu un fundal emotiv favorabil. Cu regret, în prezent există multe familii de acest fel. Iar vidul, la rândul său, nu poate fi gol. Acesta se umple. Și deseori drogurile umplu vidul de dragoste și comunicare omenească. Astfel, în viziunea mea, doar dragostea pentru cei care nu au fost înțeleși și iubiți suficient la vremea lor poate trata narcomania.
Ce se consideră droguri, în prezent?
În prezent, ca și în toate vremurile de odinioară, din droguri fac parte substanțele care provoacă dependența pe care omul ulterior nu o mai poate înfrunta. Substanțele narcotice sunt canabisul, marijuana, hașișul, preparatele opioide și sedative.Somniferele, preparatele împotriva cefaleei care conțin codeină de asemenea se referă la medicamentele care conțin substanțe narcotice, de aceea nu sunt eliberate din farmacii fără prescripție medicală. Drogurile, medicamentoase, curative și chimice, pot fi sub formă de comprimate, pulbere, lichid. Totodată, nu există droguri grele și ușoare, căci toate au același rezultat – dependența. Omul devine rob, și unul conștient.
Cât de actuală este problema narcomaniei în Moldova, în prezent?
Moldova nu este o țară izolată. Majoritatea părinților muncesc peste hotare – și aceasta este problema și durerea tuturor. O mulțime de copii de vârstă adolescentină sunt lăsați în grija buneilor. Bunica, firește, îl va hrăni pe copil, dar abia de îl va putea înțelege la nivelul la care l-ar fi putut înțelege părintele. În plus, în societatea noastră sunt foalte multe mame singure, familii incomplete. Într-un asemenea mediu există toate condițiile pentru prosperarea narcomaniei. Astfel, pentru Moldova acesta este un subiect actual ca și pentru toate celelalte țări nu prea dezvoltate, spre marele nostru regret. În plus, datele oficiale de care dispunem nu reflectă adevărata stare de lucruri.
Narcomanii potențiali sau consumatorii de droguri – cine sunt ei?
În principal, sunt tineri care încearcă să se îndepărteze de probleme, dar care au ales o cale vicioasă. Unde tinerii își petrec timpul? De regulă, între semeni – deseori în cluburi. În acest mediu se răspândesc diferite tipuri de droguri de club.
Ați pomenit de drogurile de club, ce reprezintă acestea? Comprimate?
În fond, drogurile de club sunt comprimate, uneori și băuturi care se răspândesc și se consumă în localurile distractive de noapte. Sunt niște substanțe tonifiante care provoacă emoții artificial, modifică conștiința. Firește, toate acestea costă bani, căci acolo unde există droguri, există și bani, și viceversa.
Care este metodica de depistare a narcomaniei?
Semnul cel mai important este comportamentul modificat. Multe depind de tipul drogului consumat: nasulroșuiritat, pupileledilatate sau înguste excesiv, scărpinatul, hipertranspirația, setea, firea ascunsă. Drogul acționează asupra conștiinței, iar conștiința modificată schimbă comportamentul. De asemenea, părinții trebuie să dea atenție faptului dacă copilul este excesiv de îndrăzneț, vorbăreț, sau dimpotrivă, dacă manifestă o pasivitate, somn o lență neașteptată care nu îi sunt proprii. În stare de ebrietate narcotică adolescenții deseori sunt brutali, tăioși.
Trebuie să fim atenți la comprimatele necunoscute, seringi, uneori linguri deformate, dispariția banilor și bijuteriilor din casă, bancnote făcute sul.
Dacă părinților le apar suspiciuni de acest fel, există o metodică de determinare a urmelor consumului de droguri după metoda analizei imunocromatografice a urinei. Această analiză se efectuează la clinica Eurolab. Pentru aceasta e suficient să recoltați urina de dimineață a copilului și să o aduceți la clinică. Spre seara aceleiași zile veți avea rezultatul. Metoda este veridică și cu ajutorul acesteia se pot stabili urmele a 17 feluri de droguri, care se consumă în ultimele 3-5 zile. Iar dacă este vorba de heroină sau marijuana, analiza la clinica Eurolab poate depista urmele de consum al acestora și după 21 de zile de la consum. Costul acestui serviciu este de 260 lei. Cu ajutorul acestei investigații se pot determina substanțe precum: amfetamina, barbituricele, benzodiazepinele, cocaina, marijuana, metadona, metamfitamina, extasy, morfina, opioidele, fenciclidina, antidepresivele triciclice.
Potrivit datelor pentru anul 2012, în Moldova există aproape 10 mii de narcomani înregistrați oficial. Aproape o treime dintre aceștia consumă droguri grele, ceilalți preferă unele mai ușoare. Dependența de diferite feluri de droguri se tratează la fel de greu?
Lucrul cel mai simplu e să nu ne îmbolnăvim. Dependența și de drogurilegrele, și de celeușoare se tratează după aceeași schema: munca medicilor narcologi, a psihoterapeuților. Iar așa numite leperfuzii de epurare nu elimină decât semnele de intoxicațieși au un effect provizoriu.
Consumul de droguri în RM este sancționat prin amendă în mărime de cel puțin opt mii de lei sau ore de muncă în folosul comunității. Înviziunea Dvs., asemenea metode funcționează?
În opinia mea, asemenea metode nu funcționează și nici nu pot să funcționeze. Să pedepsești cu banul nu este un panaceu. Comparativ cu prețul drogurilor, amenda nu valorează nimic. Aici trebuie creat un mediu favorabil în familii, în societate, în care consumul de droguri va fi, pur și simplu, inutil.
Aveți grijă de Dvs. și ocupați-vă de profilaxie împreună cu Eurolab!