Proctologia este un domeniu al medicinii care se ocupă de diagnosticarea, tratarea și prevenirea bolilor de colon și a regiunii perineale.
Pentru următoarele categorii de persoane, riscul de apariție a bolilor proctologice este mai mare:
- Persoane cu kilograme în plus;
- Persoane cu un mod de viață sedentar sau care ridică greutăți;
- Femeile în perioada sarcinii;
- Femeile la menopauză;
- Femeile și bărbații care au atins vârsta de 40 de ani și care au rude apropiate la care s-au diagnosticat tumori maligne la colon.
Bolile intestinului sunt legate nu doar de particularitățile modului de viață și de schimbările de vârstă, dar și de starea sistemului gastro-intestinal. Bolile netratate ale stomacului, ficatului și pancreasului pot duce la afecțiuni proctologice.
Medicul-proctolog diagnostichează și prescrie tratament în prezența următoarelor simptome:
- Constipații regulate și îndelungate sau diaree;
- La înroșire, durere, mâncărimi ale orificiului anal, eliminări de puroi și mucoase ale colonului;
- Ridicături ale colonului, apariția globilor, fisurilor și nodulilor;
- Incontinență fecală.
Cele mai frecventă boală cu care oamenii se adresează la proctolog sunt hemoroizii. În caz de hemoroizi, pe orificiul anal apar fisuri și noduli hemoroidali. Consultația proctologului și examinarea de către acesta este obligatorie, deoarece ulterior hemoroizii pot duce la apariția tumorilor maligne în colon.
Consultarea medicului-proctolog include chestionarea pacientului despre modul său de viață, simptomele care însoțesc boala tractului gastro-intestinal. Pentru concretizarea diagnosticului, proctologul efectuează investigarea rectală cu degetul și prescrie investigații de laborator ale scaunului.
Există câteva recomandări simple, pe care proctologii ne sfătuiesc să le urmăm, pentru a evita posibilele probleme proctologice:
- Schimbați-vă regimul alimentar: excludeți produsele afumate, marinate, din făină de calitate superioară și felurile grase de carne;
- Măriți consumul de produse bogate în fibre: morcov, sfeclă, varză albă și conopidă, mere, căpșuni și coacăză.
- Consumați destule lichide, cu excepția băuturilor gazate dulci, sucurilor conservate, ceaiului tare și cafelei. Beți sucuri proaspete și apă obișnuită.
- Străduiți-vă să efectuați regulat câteva exerciții fizice. Vor fi potrivite plimbările ușoare și înotul.
- Monitorizați-vă greutatea. După 35 de ani, creșterea masei corporale nu trebuie să depășească 2-3 kilograme pe an.
- Monitorizați-vă ritmul fiziologic al intestinului. Nu ignorați necesitatea de a defeca. Obișnuiți-vă organismul cu un anumit grafic de defecare, care va permite evitarea unei asemenea afecțiuni frecvente ca intestinul leneș. În acest caz, ignorarea necesității de a evacua intestinul duce la faptul că fără medicamente suplimentare intestinul nu-și realizează funcția.
- Dacă faceți parte din categoria de oameni care prezintă un risc sporit de boli proctologice, vizitați anual proctologul. Problemele cu intestinul se adună timp îndelungat și duc la manifestări dureroase, care scad calitatea vieții.
Țineți minte că diagnosticarea la timp și profilaxia, precum și corectarea modului de viață pot preveni apariția problemelor tractului gastro-intestinal și ale colonului.
În centrul nostru “EUROLAB” vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la efectuarea analizelor necesare și la medicii noștri la ora care vă convine.
Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.