Ce reprezinta ecografia mamara?
Ecografia mamara reprezinta metoda de electie pentru investigarea sanului la femeile tinere, cu varsta sub 40 de ani, la care sanul are structura fibro-glandulara, fiind de prima intentie. Investigatia este utilizata, in mare parte a cazurilor si ca examinare complementara a mamografiei, fiind indicata si femeilor peste 40 de ani care pastreaza acest tip de structura la nivelul glandelor mamare.
Ecografia mamara vizualizeaza modificarile tumorale solide si chistice, de la dimensiuni foarte mici si modificarile inflamatorii- mastita, abcese, fiind foarte utila si in caracterizarea limfonodulilor axilari.
Principalele avantaje ale ecografiei de san sunt reprezentate de catre:
• Accesibilitate;
• Lipsa contraindicatiilor (ecografia mamara este o metoda care poate fi utilizata inclusiv in cazul gravidelor si a femeilor care alapteaza), in cazul sanului operat recent, cu traumatisme, sau modificari inflamatorii, la care nu se poate efectua mamografia
• Permite atat evaluarea initial, cat si monitorizare ulterioara dupa inceperea terapiei;
• Permite explorarea leziunilor la pacientele cu structura glandulara densa, situatie in care mamografia este mai putin eficienta;
• Disconfort minim al pacientei;
Cum se efectueaza ecografia mamara?
Ultrasonografia mamara se realizeaza cu pacienta in decubit dorsal, medicul examinator efectuand miscari blande de baleiaj ale sondei ecografice, pentru a acoperi toate cadranele glandei mamare, repetand procedura si contralateral. Investigatia se realizeaza optim in primele zece zile ale ciclului menstrual, dar poate fi realizata in orice moment in caz de urgenta si obligatoriu presupune si examinarea nodulilor limfatici axilari.
Cand este indicata realizarea ecografiei mamare?
Ecografia mamara este indicata in prezenta simptomatologiei specifice reprezentate de:
• Dureri mamare persistente care nu sunt legate de perioada ciclului menstrual;
• Aparitia eritemului, edemului, modificarilor consistentei glandei mamare;
• Aparitia tumefactiilor, retractiei tegumentare, ulceratiilor mamare sau aspectului de coaja de portocala al sanului;
• Scurgerile mamelonare, mai ales cele unilaterale;
• Modificari ale aspectului si pozitiei mamelonului (invaginare, retractie);
• Noduli mamari nou aparuti sau marirea in volum al celor preexistenti;
• Depistarea nodulilor axilari la autopalpare.
Ecografia mamara este metoda de screening preferata la femeile sub 40 de ani, pentru depistarea si diferentierea formatiunilor tumorale benigne de cele maligne, pentru ghidarea manevrelor interventionale (punctia biopsia mamara) si evaluarea raspunsului tumoral la chimioterapie. Investigatia este utilizata si pentru diagnosticul patologiei infectioase (abcese), inflamatorii (mastite) si post traumatice a glandei mamare sau pentru monitorizarea postoperatorie cu sau fara protezare.
Ecografia mamara prezinta si limitari, dintre acestea cea mai importanta fiind depistarea microcalcificarilor, acestea fiind un indicator mamografic esential pentru depistarea precoce a cancerului de san.