HPV reprezintă papilomavirus uman. Este foarte comun. Multe persoane nu au niciun simptom, iar infecția ar putea dispărea de la sine. Dar unele tipuri de HPV pot duce la cancer de col uterin sau cancer al anusului sau al penisului.
HPV nu este doar un virus. Există mai mult de 100 de tipuri, iar unele sunt mai riscante decât altele.
HPV trăiește în celule subțiri, plate, numite celule epiteliale. Acestea se găsesc pe suprafața pielii. De asemenea, se găsesc pe suprafața vaginului, anusului, vulvei, colului uterin și capului penisului. De asemenea, se găsesc în gură și gât.
Adesea, nu există simptome ale unei infecții cu HPV, iar organismul elimină singur infecția în câțiva ani. Mulți oameni nu știu niciodată că au fost infectați.
Dar uneori, o infecție cu tipuri de HPV cu risc ridicat va dura mai mult. Acest lucru poate provoca modificări ale celulelor colului uterin care ar putea duce la cancer, inclusiv cancer vulvar. Același lucru ar putea provoca modificări anormale ale celulelor penisului și anusului, dar acest lucru este rar.
Factori de risc
Unii factori cresc riscul de a contracta virusul HPV.
Acestea includ:
- având un număr mai mare de parteneri sexuali;
- făcând sex cu cineva care a avut mai mulți parteneri sexuali;
- având un sistem imunitar slăbit, de exemplu, din cauza HIV sau după efectuarea unui transplant de organ;
- având zone cu pielea deteriorată;
- având contact personal cu negi sau suprafețe în care s-a produs expunerea la HPV.
HPV la bărbați
Mulți bărbați infectați cu HPV nu au simptome, deși unii pot dezvolta negi genitale. Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de penis, anal și de gât la bărbați. Unii bărbați pot prezenta mai multe riscuri de a dezvolta cancere legate de HPV, inclusiv bărbați care primesc sex anal și bărbați cu un sistem imunitar slăbit. Tulpinile de HPV care provoacă negi genitale nu sunt aceleași cu cele care provoacă cancer.
HPV la femei
Se estimează că 80 la sută de femei vor contracta cel puțin un tip de HPV pe parcursul vieții. Ca și în cazul bărbaților, multe femei care obțin HPV nu au niciun simptom și infecția dispărește fără a provoca probleme de sănătate.
Unele femei pot observa că au negi genitale, care pot apărea în interiorul vaginului, în sau în jurul anusului, și pe colul uterin sau vulva.
Faceți o programare cu medicul dumneavoastră dacă observați creșteri sau creșteri inexplicabile în sau în jurul zonei dumneavoastră genitale.
Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de col uterin sau cancere ale vaginului, anusului sau gâtului. Screening-ul regulat poate ajuta la detectarea modificărilor asociate cu cancerul de col uterin la femei. În plus, testele ADN (Genotiparea și determinarea cantitativă a ADN-ului HPV 6,11,16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68; MB040) pe celule cervicale pot detecta tulpini de HPV asociate cu cancerele genitale.
HPV și sarcină
Contractarea HPV nu vă reduce șansele de a rămâne însărcinată. Dacă sunteți gravidă și aveți HPV, poate doriți să amânați tratamentul până la naștere. Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția cu HPV poate provoca complicații.
Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii pot determina negi genitale să crească și în unele cazuri, aceste negii pot sângera. Dacă verucile genitale sunt răspândite, acestea pot îngreuna nașterea.
În cazuri rare, o femeie cu HPV îi poate transmite copilului. Când se întâmplă acest lucru, poate apărea o afecțiune rară, dar gravă, numită papilomatoză respiratorie recurentă. În această condiție, copiii dezvoltă HPV în căile respiratorii.
Schimbările de col uterin pot apărea în timpul sarcinii, așa că ar trebui să planificați să continuați screeningul de rutină pentru cancerul de col uterin și HPV în timp ce sunteți gravidă.
Care sunt diferentele dintre HPV si HIV
HPV (Human Papilloma Virus) si HIV (Human Immunodeficiency Virus) sunt virusuri diferite care determina probleme de sanatate diferite.
Desi ambele virusuri HPV si HIV sunt transmise pe cale sexuala, nu exista nicio legatura medicala intre ele.
Virusurile HPV determina leziuni ale pielii si mucoaselor, iar HIV este un virus care ataca sistemul imun al organismului.
Cum se pune diagnosticul de infectie HPV
- Examen fizic
- Testul Babes-Papanicolau
- Colposcopia
Testul HPV (test de genotipare HPV) (MB 04