Primăvara – e timpul de trezire după o iarnă îndelungată şi în aşteptărea unui miracol. Din păcate, această fericire nu este disponibilă tuturor. Oamenii care suferă de “alergia de primăvară” au cu totul altă părere despre acest anotimp.
Sunt cunoscute cîteva tipuri de reacţii alergice. Să le analizăm pe fiecare în parte.
Polenoza (din engl. Pollen – polen) – este alergia la polenul plantelor, care se manifestă prin curgerea nasului intensă, strănuturi, umflarea membranelor mucoase, mîncărime şi chiar temperatură sau bronhospasm (astmă).
Fact: În ziua de azi după statistică, de polenoză suferă fiecare al şaselea american, fiecare al patrulea german. Din păcate pentru ţara noastră, aşa statistică încă nu este întocmită.
Nu există om care să nu cunoască ce reprezintă astma. Referindu-ne la alergie – reprezintă un tip de reacţie alergică în formă de bronhospasm, cînd persoana se „înnăduşă” la întîlnirea cu alergeni respiratorii.
Un alt tip de alergie este cea alimentară, care reprezintă în sine o reacţie alergică la produsele alimentare normale. Un oarecare tip de mîncare pote conţine o mulţime de alergeni alimentari. Deobicei, aceştia sunt proteinele şi mai rar grăsimele şi carbohidraţii. Sensul alergiei constă în faptul că organismul percepe alimentele inofensive ca pe un inamic şi începe a se apăra (adică sistemul imunitar produce anticorpi în cantitate ce depăşeşte norma). Dar, dacă sistemul imunitar nu este implicat în proces, atunci deja nu este alergie dar insuportabilitatea unui sau altui tip de mîncare.
La copii alergia se manifestă în primii ani de viață (de obicei la albușul de ou), apoi cu virsta ea trece. Copilul a cărui părinți suferă de alergie, sunt supuși riscului de dezvoltare a alergiei de două ori mai mare decît acei copii a căror părinți nu sunt alergici. Important e că substanțele care sunt alergene pentru copil pot să difere față de substanțele alergene pentru părinți.
Alergia se poate dezvolta pentru orice produs, dar cel mai des pentru: lapte, ouă, pește, moluște, soia, grîu și nuci (îndeosebi arahidele). De fapt, dieta hipoalergenică și este bazată pe excluderea tuturor acestor produse.
Recomandări dietetice.
- La alergia alimentară din mîncare trebuie excluse: bulionul, bucatele sărate, prăjite, afumate, brînzeturi, înghețata, maioneza, ketchupul, bauturile gazoase din fructe, cafeaua, cacao, ciocolata, mierea, caramela, zefirul, pastila, torturi, checuri și gume de mestecat. Este binevenită scăderea cantității folosite de iaurturi cu adaosuri de fructe, untului, legumele care apar devreme (ele sunt admisibile numai în cazul unei macerări preventive).
- Dacă Dvs. sunteți în grupa de risc a alergiei alimentare – fiți precauți cu noile tipuri de mîncare.
- Încercînd bucate noi, începeți de la porții mici, sau mai bine în general abțineți-vă de la ea, dacă vă aflați departe de casă și civilizație.
- Consumați doar alimente proaspete!
- Încercați să nu folosiți alimente conservate.
- De fiecare data cînd hrăniți copilul cu ceva nou, începeți de la o porție mică și măriți-o treptat (de fapt, pe acest principiu sunt bazate regulile de adaptare alimentară a copiilor pînă la un an)
Cum putem determina diagnoza – alergia?
Diagnoza este determinată în două etape : interogatoriul, analiza vizuală (care este efectuată de medic) și respectiv diagnosticul de laborator. Luînd în considerație că dezvoltării alergiei pot ajuta infecțiile parazitare și bolile tractului gastro-intestinal, în mod obligatoriu este necesar de a efectua investigații parazitare și analize a sîngelui, pentru determinarea stării ficatului.
Investigarea alergiei în Centrul Medicină de Laborator Eurolab are loc cu ajutorul aparatelor moderne de producere germană și italiană. Pentru identificarea alergenelor, la Eurolab se folosește diagnostica cu ajutorul alergopanelelor. Două panele alimentare și patru respiratorii includ în sine cite 20 cei mai răspîndiți alergeni pe teritoriu. Mai mult decît atît, la Eurolab se efectuiază investigația așa –numită alergia medicamentoasă, care include în sine investigația a circa de 40 de preparate medicinale (antibiotice, antiinflamtorii nesteroizi, anestetice). Peste cîteva zile, Dvs. primiți un răspuns ferm la întrebarea – care anume alergen Vă provoacă alergie.
Pentru a lupta efectiv contra alergiei este necesar să:
- Сît mai des să aerisiți încăperea,
- Temperatura aerului să nu depășească 18-20 grade,
- Să eliminați des covoarele care adună praful, portierele, tablourile,
- Să acoperiți mobila moale cu huse speciale, care pot fi spălate,
- Să păstrați cărțile în dulapuri cu sticlă,
- Să înlocuiți pernele cu pene cu cele sintetice,
- Să folosiți saltele din materiale sintetice,
- Să faceți des curățire umedă, să spălați jucăriile de pluș,
- Să adoptați animale cu o mare atenție, doarece atît mătreața cîinelor și pisicilor cît și mîncarea pentru pești și veverițe și penele papagalilor reprezintă alergeni puternici.