Glanda tiroida este de dimensiuni mici, forma ei amintind de aripile unui fluture.
Totuși, această glandă este un dirijor de excepție a dispoziției noastre, a emoțiilor și dorințelor. Și toate astea le controlează organul cu nume sonor de glandă tiroidă. După ea se află traheea. Părțile ei laterale se află pe pereții laringelui. Istmul unește părțile laterale spre partea inferioară a glandei. În pofida faptului că tiroida este amplasată compact, acest organ face parte din categoria celor mai mari glande cu secreție internă. Este greu să supraapreciem importanța acestei glande nu doar în menținerea capacităților vitale ale organismului, dar și a calității vieții.Din păcate, funcțiile tiroidei se pot, uneori, deregla. Tiroida nu arată din start că au apărut anumite probleme. Simptomele pot fi singulare sau complexe. Dacă ați simțit:
· Intensificarea transpirației cu miros specific;
· Menținerea temperaturii prefebrile a corpului;
· A început să vă cadă părul, să se exfolieze unghiile;
· Senzație de asfixie, aritmii;
· Schimbări bruște ale dispoziției, atacuri de panică,
adresați-vă la medic. Toate aceste simptome arată că tiroida dumneavoastră a încetat să funcționeze normal.
Cum au loc dereglările glandei tiroide
La baza oricărei dereglări stă un simptom, vag la început. Pe lângă simptomele indicate anterior, pot apărea și tusea îndelungată, disconfort în zona gâtului, schimbări ale vocii. Atunci când aceste simptome sunt singulare, ele pot fi ignorate, iar tratamentul poate fi amânat.
Funcția de bază a glandei tiroide este producerea de hormoni care conțin iod, iar disfuncțiile tiroidei apar, adesea, din cauza insuficienței de iod, pe care organismul îl recepționează din hrană. Această insuficiență se manifestă prin producerea insuficientă sau în exces a unui hormon. Insuficiența de hormoni are următoarele simptome: încetinirea metabolismului, apatie generală. Excesul de hormoni generează accelerarea metabolismului, ceea ce duce la pierderi în greutate, dereglări ale sistemului cardio-vascular și a unui complex întreg de schimbări patologice. Ele aduc dereglarea întregului sistem endocrin și apariția noilor probleme.
Unde trebuie să vă adresați
Primul om la care trebuie să vă adresați, la apariția primelor simptome, este medicul de familie. Calificarea sa îi permite să efectueze palparea și să vă trimită să efectuați investigații suplimentare. Dacă suspiciunile se adeveresc și tiroida funcționează deficitar, terapia ulterioară va fi realizată de medicul endocrinolog. Nivelul de diagnosticare contemporan permite identificarea devierilor și crearea unei strategii corecte de tratament. Toate metodele de diagnosticare sunt inofensive.
Dacă s-au descoperit noduli, însă fundalul hormonal este normal, trebuie să efectuați o investigație repetată. Indicațiile exacte vizavi de regimul alimentar, preparatele medicamentoase, modul de viață vi le oferă medicul curant.
Bolile glandei tiroide
Bolile existente le putem diviza în mai multe categorii, tratarea glandei tiroide având loc în funcție de cauzele și simptomele bolii. Prima categorie de boli include:
1. Disfuncțiile legate de producerea excesivă de hormoni.
2. Probleme ce țin de sinteza scăzută de hormoni.
3. Disfuncțiile care decurg fără schimbări ale funcțiilor fiziologice și în care hormonii se produc în doze normale.
4. Probleme legate de manifestări autoimune.
5. Disfuncții înnăscute.
Aceste afecțiuni produc o intoxicare generală a organismului cu p cantitate mare de hormoni. Cu alte cuvinte, la pacient se dezvoltă toxemia. Al doilea grup de disfuncții duce la mărirea glandei tiroide. Adesea aceasta apare ca urmare a tiroiditei autoimune cronice.
Există o categorie de disfuncții care necesită monitorizare, dar, dacă decurg fără complicații, nu au nevoie de terapie medicamentoasă sau corecție chirurgicală.
Una din cele mai periculoase disfuncții ale glandei tiroide este tiroidita autoimună – boală incurabilă a tiroidei care poate avea consecințe letale.
Există și alt tip de afecțiuni:
1. Boli care apar la dereglarea cantității de hormoni sintetizați.
2. Boli provocate de creșterea țesuturilor glandei tiroide. Dintre acestea fac parte tumorile maligne și benigne. De regulă, acest tip de afecțiuni sunt provocate de schimbări aduse de bolile din prima categorie.
Deoarece în organism are loc dereglarea producției de hormoni, creșterea țesuturilor poate avea un caracter specific. Asupra creșterii glandei au influență vârsta și sexul pacientului, starea funcției reproductive, funcționarea întregului sistem endocrin. La femei, glanda tiroidă se dereglează mai des. Bolile pot fi legate de ciclul menstrual, perioada de sarcină și nașteri, aceștia fiind factorii care fac sistemul endocrin să se deregleze. Are o anumită influență și pragul mai înalt de durere a femeilor, care ignoră anumite semne și continuă să rabde.
Mecanismul dezvoltării hiperplaziei glandei tiroide
Afecțiunile glandei tiroide sunt, adesea, generate de insuficiența de iod în regimul alimentar. Dacă insuficiența de iod este temporară și este restabilit consumul acestui microelement, organismul face față problemei fără schimbări serioase și producția de hormoni revine la normal. În cazul în care deficitul se prelungește, organismul încearcă să rezolve această problemă într-un mod mai ingenios. În glanda tiroidă are loc divizarea activă a celulelor. Organismul încearcă să lupte cu problema funcționării, divizând și mărind țesutul. Tiroida se mărește pentru a asimila o cantitate mai mare de iod din circuitul sanguin.
A doua cauză a măririi glandei tiroide sunt problemele înnăscute sau ereditare ale sistemului imunitar. Este vorba despre două boli periculoase, care pun în pericol viața pacientului, dacă dezvoltarea loc este rapidă și tumultoasă: boala Graves (gușa exoftalmică) și tiroidita autoimună. Influențează negativ prezența unei infecții cronice în nazofaringe. Ea se curăță de către sistemul limfatic prin glandă, anticorpii se îndreaptă către agenții de infecție și încep lupta împotriva lor.
Mecanismul dezvoltării hipoplaziei
În funcție de mecanism, pot fi divizate câteva tipuri ale acestei afecțiuni.
1. Hipoplazie (micșorarea dimensiunilor) sau aplazie (absența) – schimbare patologică înnăscută. În aceste caz este vorba despre o dereglare sau despre absența producerii hormonilor, care trebuie tratată medicamentos.
2. Hipoplazia sau aplazia unei jumătăți a glandei, cu funcționare normală, este o manifestare fiziologică care poate să nu producă nici un fel de complicații, asigurându-se funcționarea normală a organismului.
Frecvent, pârghia de lansare devine insuficiența de iod la femei în perioada sarcinii.
A doua cauză – terapia de substituire hormonală, din cauza căreia glanda devine mai leneșă.
Al treilea mecanism de apariția este sinteza insuficientă a TSH (tireotropina). Organismul poate înceta să sintetizeze TSH în urma unei afecțiuni autoimune. Adesea, rezultatul tratării schimbărilor suportate de tiroidă depinde în mod direct de identificarea problemei în etapa incipientă.
Tumorile glandei tiroide
Nu există cauze concrete ale apariției tumorilor. Frecvent, procesul formării țesuturilor are loc din cauza afecțiunilor cronice netratate ale anumitor organe.
Tumorile pot fi epiteliale și non epiteliale. Acestea se mai împart în maligne și benigne. Dacă în componența tumorii sunt mai multe celule foliculare, atunci tumoarea este foliculară. Tumorile pot fi și papilare.
Tumorile non epiteliale din zona tiroidei se întâlnesc mult mai rar. Boala benignă a glandei tiroide reprezintă un limfom sau fibrom, la fel ca și tumorile altor organe.
Manifestările maligne cu caracter non-epitelial se întâlnesc destul de rar.
Trebuie luat în considerare faptul că cancerul glandei tiroide are multe șanse de tratare completă, pacientul fiind în stare să trăiască mulți ani (10 ani) fără consecințe grave pentru sănătate, ceea ce se întâmplă destul de rar la existența tumorilor maligne ale altor organe.
CEL MAI IMPORTANT LUCRU E SA CUNOASTETI TOTUL DESPRE SANATATEA GLANDEI DVS TIROIDE. PENTRU ACEASTA VA INVITAM SA DATI ANALIZILE NECESARE IN LABORATORUL NOSTRU.
Va propunem 3 pachete de analize, de baza fiind la 170 lei. Avem reduceri de Sarbatori!
Verificati sanatatea glandei tiroide.
Pentru o viață mai bună, pentru o viață îndelungată.
EUROLAB