Exercițiile fizice active sunt o parte importantă din tratamentul diabetului.
Este necesar să faceți exerciții, combinându-le cu alimentația cu puține glucide dacă vreți să slăbiți, având diabet de tip 2, sau să creșteți sensibilitatea celulelor la insulină. La diabetul de tip 1 situația este mai complicată – la bolnavii cu acest tip de diabet exercițiile fizice pot face mai dificil controlul zahărului în sânge. Dar și în acest caz beneficiile exercițiilor sunt mult mai mari decât deranjamentele provocate. Înainte de a purcede la exercițiile fizice se recomandă consultarea medicului deoarece există destul de multe contraindicații pentru diferitele tipuri de exerciții la diabetul de tip 1 și 2. Totuși, este evident că puțini diabetici vor consulta medicul în privința acestora, de aceea mai jos am realizat lista contraindicațiilor și le-am analizat.
De ce sunt importante exercițiile fizice la diabet
Înainte de a recomanda exercițiile fizice bolnavilor de diabet de tip 1 și 2, haideți să vedem de ce ele sunt importante.
Există date care arată că oamenii care fac exerciții fizice previn, cumva, îmbătrânirea. Pielea lor îmbătrânește mai greu decât a celor de vârsta lor. După câteva luni de exerciții fizice regulate la diabet veți arăta mai bine. Exercițiile fizice vă aduc beneficii care vă vor inspira să respectați și celelalte recomandări pentru controlul diabetului.
Uneori oamenii încep să facă exerciții fizice pentru că trebuie. Dar din aceste încercări, de regulă, nu iese nimic bun și ele sunt încetate rapid. Este nevoie să rezolvați două lucruri dacă vreți ca exercițiile fizice să vă fie plăcute și benefice:
· Să alegeți acea activitatea fizică care vă va aduce plăcere, nu extenuare;
· Să includeți exercițiile fizice în regimul dumneavoastră zilnic.
Cei care fac sport la nivel amator au diverse beneficii. Ei trăiesc mai mult, se îmbolnăvesc mai rar, arată mai tineri și mai vioi. Oamenii activi fizic aproape că nu au probleme de sănătate tipice vârstei – hipertensiune, osteoporoză, atacuri de cord. Chiar și problemele cu memoria la vârsta înaintată se întâlnesc mult mai rar. Astfel de oameni au energie chiar și la vârste respectabile pentru a-și realiza cu succes responsabilitățile acasă și la serviciu.
Efectuarea exercițiilor este similară depunerii banilor pe un cont bancar. Ieri nu puteați respira, urcând câteva scări. Mâine, însă, veți zbura, aproape, pe acea scară. Veți arăta și vă veți simți mult mai tânăr. Și toate astea pe lângă faptul că exercițiile fizice vă vor face multă plăcere.
Cum vă poate face plăcere activitatea fizică și cum vă poate ajuta să slăbiți
În timpul activității fizice se arde o cantitate neînsemnată de calorii – doar dacă nu faceți sport la nivel profesionist câteva ore pe zi. Exercițiile fizice facilitează controlul greutății excesive și procesul de slăbire. Dar asta are loc indirect, în modul următor: la mulți oameni li se micșorează dorința de a mânca mai mult și, atunci când vor să mănânce, ei vor să consume proteine mai mult decât glucide. Se presupune că cauza unui asemenea efect este producerea endorfinelor în creier în timpul exercițiilor fizice.
Exercițiile fizice pentru diabetul de tip 1
Persoanele bolnave de diabet de tip 1 de mulți ani suferă din cauza fluctuațiilor nivelului glucozei în sânge. Acestea le creează senzația de oboseală cronică și lor nu le arde de exerciții fizice, dar modul sedentar de viață nu face decât să le înrăutățească problemele. Exercițiile fizice pentru diabetul de tip 1 au o influență complexă asupra controlului zahărului în sânge. În unele circumstanțe, acestea pot nu numai să scadă, chiar să crească nivelul zahărului în sânge.
Totuși, beneficiile exercițiilor fizice sunt de câteva ori mai mari decât deranjamentele pe care le creează. Noi vă recomandăm insistent să efectuați exerciții fizice dacă aveți diabet de tip 1 pentru a vă menține în formă. Dacă activitățile fizice vor fi realizate regulat și energic, atunci veți avea o sănătate foarte bună, la fel ca alți oameni de vârsta dumneavoastră. activitățile sportive obișnuite vă oferă multă energie și vă veți realiza mai bine responsabilitățile de acasă și de la serviciu.
Exercițiile fizice în locul insulinei pentru diabetul de tip 2
La diabetul de tip 2 exercițiile fizice sunt foarte importante deoarece creșterea masei musculare în rezultatul antrenamentelor fizice scade rezistența la insulină, adică crește sensibilitatea celulelor față de acest hormon. Joggingul ușor sau antrenamentele cardio nu cresc masa musculară, dar oricum se observă același efect minunat. Chiar și cele mai simple exerciții fizice de 10 ori mai eficiente decât pastilele scad rezistența la insulină. Rezistența la insulină este legată de raportul dintre grăsimea de la abdomen și din jurul taliei și masa musculară. Cu cât mai antrenat fizic este organismul dumneavoastră, cu atât mai puțină insulină vă este necesară. Și cu cât mai puțină insulină circulă în sânge, cu atât mai puțină grăsime se depune.
Dacă veți face exerciții sportive cu străduință, atunci în câteva luni sensibilitatea celulelor la insulină va crește semnificativ. Aceasta va înlesni slăbitul și va facilita menținerea unui indicator normal al zahărului în sânge, ceea ce va păstra activitatea beta-celulelor pancreatice, iar unii bolnavi vor putea chiar renunța la insulină. La diabetul de tip 2 în 90% dintre cazuri insulina trebuie injectată acelor bolnavi cărora le e lene, pur și simplu, să efectueze exerciții fizice, combinate cu o dietă cu puține glucide.
În ce mod exercițiile fizice pot scădea dozele de insulină
Dacă veți face exerciții fizice cu străduință și regularitate, atunci timp de câteva luni veți simți că insulina scade nivelul de zahăr din ce în ce mai eficient. Datorită acestui fapt, dozele de insulină în injecții pot fi scăzute semnificativ. Aceasta se referă la pacienții cu diabet de tip 1 și 2. După încetarea exercițiilor fizice se păstrează acest efect timp de 2 săptămâni. Este important să știe acest lucru cei care își tratează diabetul, injectând insulină, pentru a-și planifica activitățile.
Limitări la exercițiile fizice
În pofida tuturor beneficiilor, există anumite limitări în privința efectuării exercițiilor pentru diabetici. Dacă acestea nu vor fi respectate, aceasta poate duce la o catastrofă, la pierderea totală a vederii sau infarct. În orice caz, poate fi aleasă activitatea fizică care vă va oferi plăcere, vă va aduce beneficii și vă va prelungi viața. Cel puțin plimbările în aer liber pot fi realizate de către orice bolnav de diabet.
Înainte de efectuarea exercițiilor fizice toți diabeticii trebuie să verifice starea sistemului lor cardio-vascular și riscul de infarct.
Există circumstanțe obiective care pot limita alegerea activităților fizice disponibile, precum și frecvența și intensitatea efectuării lor. În lista acestor circumstanțe intră:
· Vârsta;
· Starea sistemului cardio-vascular și riscul de infarct;
· Forma fizică;
· Dacă există obezitate și cât de pronunțată este;
· De câți ani aveți diabet;
· Ce indicatori ai zahărului în sânge aveți de obicei;
· Ce fel de complicații ale diabetului s-au dezvoltat deja.
Toți acești factori trebuie luați în considerare la determinarea tipului de activitate fizică potrivită dumneavoastră, a activităților pe care nu se recomandă să le efectuați și a celor categoric interzise.
Unul dintre cele mai serioase riscuri pentru diabetici ale exercițiilor fizice este înrăutățirea problemelor cu picioarele. Există posibilitatea lezării picioarelor, iar orice răni sau traume se cicatrizează și tratează foarte greu la bolnavii de diabet. Trauma la picior se poate infecta, se poate dezvolta cangrena și există probabilitatea apariției necesității de a amputa talpa sau întreg piciorul. Acesta este un scenariu foarte răspândit. Pentru a-l evita, realizați minuțios toate regulile îngrijirii picioarelor la diabet.
Când vă veți normaliza nivelul zahărului în sânge cu ajutorul dietei cu puține glucide, veți vedea că în câteva luni capacitatea de transmisie a nervilor picioarelor se va regenera treptat. Cu cât mai bine se va regenera, cu atât mai mică este posibilitatea traumării picioarelor. Dar trebuie să țineți minte că vindecarea neuropatiei diabetice este un proces destul de încet.