Epididimita este o inflamatie a epididimului care se manifesta prin durere si congestie scrotala. Epididimul este un tub aflat in spatele testiculelor, responsabil cu productia si depozitarea spermei. Epididimul secreta un mediu intraluminal, care suprima motilitatea spermei pana la ejaculare. In timpul ejacularii, sperma pleaca din cauda epididimala (care functioneaza ca un rezervor), ajunge in vasele deferente si este amestecata cu fluidele secretate de prostata, veziculele seminale si alte glande din apropiere, inainte de a forma lichidul seminal.
In momentul instalarii inflamatiei, pot aparea durere si umflaturi in zona testiculelor. Ocazional, epidimita poate fi insotita si de inflamatia testiculului – epididimo-orhita. Epididimita poate afecta barbati de toate varstele, insa apare preponderent la cei intre 14 si 35 de ani. Tratamentul este relativ simplu, insa, daca boala este lasata netratata, poate cauza complicatii.
Cauzele durerii scrotale
Cauzele durerii scrotale difera in functie de varsta persoanei afectate, de istoricul medical, precum si de nivelul de activitate sexuala. Cel mai des durerea scrotala este un simptom al epididimitei, orhiepididimitei, sau torsiunii testiculare. Durerea scrotala poate sa apara si in urma unui traumatism, a unei hernii inghinale strangulate sau a unei vasectomii. Astfel, pentru epididimita si orhiepididimita se disting mai multe tipuri de cauze determinante, cel mai frecvent de natura infectioasa.
Factori de risc
Durerea scrotala are o probabilitate mai mare de aparitie in urmatoarele cazuri:
- Sex cu un partener care are o boala cu transmitere sexuala;
- Sex fara prezervativ;
- istoric de infectii cu transmitere sexuala;
- Istoric de infectii ale tractului urinar sau ale prostatei;
- Un penis necircumcis sau o anomalie a tractului urinar;
- Marirea prostatei – poate creste riscul de infectii urinare sau de epididimita;
- Ciclismul sau mersul pe motocicleta;
- Sedentarismul – calatoriile lungi sau sedentarismul la locul de munca;
- Tuberculoza – epididimita tuberculoasa poate aparea, uneori, mai ales la persoane cu sistemul imunitar compromis.
Simptomele epididimitei
Simptomele epididimitei pot include:
- Umflarea scrotului, inrosirea si cresterea locala a temperaturii (senzatia de caldura la atingere);
- Durere testiculara si sensibilitate;
- Nevoie urgenta de a urina;
- Dureri la urinare;
- Durere la ejaculare sau in timpul actului sexual;
- Scurgeri din penis;
- Dureri in partea inferioara a abdomenului sau in zona pelvina;
- Sange in sperma;
- Rar, febra.
Pe langa aceste simptome, exista o serie de particularitati, in functie de tipul de epididimita sau de cauza sa. Astfel, epididimita cronica, ce dureaza mai mult de sase saptamani, este recurenta, iar simptomele pot aparea treptat.
In general, durerea este comuna tuturor tipurilor de epididimite. Chiar daca durerea testiculara este unilaterala, ea poate difuza spre testiculul contralateral.
Daca este vorba de o epididimita bacteriana, printre simptome mai pot aparea greata, febra, dureri la urinare si chiar sange in urina. Atunci cand bacteriile au patruns prin uretra, exista o posibilitate mai mare ca patogenul sa fie transmis pe cale sexuala.
In cazul epididimitei acute, simptomele persista mai putin de sase saptamani si constau mai ales in durere si tumefactie (umflare).
Foarte important de stiut este ca simptomele epididimitei pot fi asemanatoare cu cele ale torsiunii testiculare, o afectiune manifestata si prin rasucirea testiculului si intreruperea alimentarii cu sange, motiv pentru care diagnosticarea de specialitate este vital
Diagnostic
Doctorul stabileste diagnosticul pe baza simptomelor, a istoricului medical, chirurgical si sexual, a examenului fizic, precum si a investigatiilor. Mai jos sunt principalele teste recomandate in diagnosticarea durerii scrotale:
- Analiza urinei, pentru a vedea daca exista bacterii – acestea ar putea indica o posibila infectie urinara care s-a raspandit pana la epididim;
- Testarea unei probe extrase din uretra sau a scurgerii din penis;
- Teste de sange, pentru a vedea daca este vorba de o boala cu transmitere sexuala;
- Teste de imagistica, pentru a masura fluxul sanguin din testicule – in general, se recomanda o ultrasonografie Doppler color. Aceasta poate determina daca fluxul de sange din testicule este mai mic sau mai mare decat cel normal. Daca este mai mic, acesta poate indica torsiunea testiculara;
- Testarea proteinei C reactive – ajuta la diferentierea intre epididimita si torsiune testiculara. De asemenea, viteza de sedimentare a eritrocitelor este crescuta, in cazul epididimitei.
Medic USG Birzoi Victor