Ecografia organelor cavitatii abdomenale este o metoda de investigatie neinvaziva, nu provoaca durere si radiatie.
Este la moment larg folosita in sistemul medical si nu este atit de costisitoare in comparatie cu alte investigatii. Metoda este accesibila pentru toate categoriile de pacienti si poate fi folosita repetat de cite ori este nevoie.
La ora actuala, ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera – rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate si posibilitatea de repetare.
Este o metoda imagistica sigura, care poate vizualiza orice structuri anatomice ale organelor cavitatii abdomenale in care nu se afla aer, cum sunt ficatul, colecistul, pancreasul, splina, rinichii, vezica urinara, uterul si ovarele la femei si prostata la barbati.
Acest test este folosit in general pentru diagnosticarea durerilor sau evaluarea starii de sanatate si a functionalitatii organelor cavitatii abdomenale.
Pentru a beneficia de o imagine cit mai buna a organelor abdomenale, pacientului i se recomanda un repaus alimentar de 4-5 ore pina la examinare.
Daca este necesar de verificat organele bazinului mic, se recomanda de consumat 400-500 ml de apa plata cu o ora inainte de investigatie. Totodata se recomanda ca in ajun de investigatie sa nu fie folosite in rationul alimentar dulciuri sau alimente care fermenteaza, cum ar fi lapte, fructe, iar cina sa fie usoara si consumata nu mai tirziu de ora 19:00.
Se intilnesc cazuri cind examenul ecografic este dificil in situatia cind pacientul sufera de obezitate pronuntata sau aerocolie, sau de sindromul aderential post-operator din caviatatea abdomenala.
Durata timpului de examinare a organelor cavitatii abdomenale cu ultrasunet este de 30-40 minute (in dependenta de caz).
Aceasta metoda de investigatie este de dorit sa fie efectuata in conditii de liniste, unde i se da posibilitate medicului sa fie concentrat si cu atentie maxima.
VICTOR BIRZOI, medic ecografist.
