Diabet de tip 2: afecțiune în care insulina însânge este la un nivel suficient sau chiar excesiv, dar celulele reacționeazăslab la aceasta. Acest tip de diabet se numește insulino-independent. Se dezvoltă, de obicei, la oamenii de vârstă medie sau în etate, uneori și la tineri.
Cauza principală: greutatea excesivă
și lipsa activității fizice. Dacă diabetul de tip 2 se tratează incorect sau nu
se tratează deloc, cu timpul acesta poate trece în diabetul sever de tip 1. În
cazul acesta în organism se dezvoltă deficitul de insulină. Totuși, rareori
asta se întâmplă. Majoritatea pacienților mor de infarct sau accident
vascular-cerebral până le slăbește pancreasul.
Diabetul de tip 2 se diagnostichează la 90-95% dintre toți diabeticii. Prin urmare, această afecțiune este mult mai răspândită decât diabetul de tip 1. Aproximativ 80% dintre bolnavii de diabet de tip 2 au greutate corporală excesivă, adică masa corpului depășește norma cu cel puțin 20%. De obicei, obezitatea diabeticilor se caracterizează prin depunerea grăsimilor în regiunea abdomenului și a părții superioare a corpului. Silueta devine ca un măr. Aceasta se numește obezitate abdominală.
Consecințele diabetului
Toate tipurile de diabet cauzează complicații cronice care se dezvoltă timp de 10-20 de ani. Cauza – nivelul înalt de glucoză care lezează vasele de sânge și alte țesuturi. Riscul infarctului și a accidentului vascular-cerebral crește de 2-10 ori. Din cauza bolilor vascular-cerebrale mor 75% dintre diabetici. Zahărul crescut este nociv pentru ochi, rinichi și sistemul nervos. Complicațiile vederii se numesc retinopatie diabetică. Ea face ca vederea să se înrăutățească treptat până la pierderea totală a vederii.
Diabetul distruge rinichii cu timpul. Sunt lezați glomerulii renali, precum și vasele sanguine prin care rinichii primesc oxigen și nutrienți. Primul semn – în analizele de urină apar proteine care n-ar trebuie să fie. Insuficiența renală se mărește, treptat, până la insuficiența renală totală. După aceea bolnavului îi este indispensabilă dializa pentru supraviețuire sau căutarea unui donator pentru transplantul de rinichi. Neuropatia diabetică este o dereglare a capacității conductoare a nervilor. Ea are diverse simptome, de obicei durerea sau pierderea sensibilității picioarelor.
Piciorul diabetic reprezintă ulcerația piciorului care se tratează foarte greu. Dacă începe cangrena, atunci talpa se amputează sau chiar și întreg piciorul. Pe fundalul complicațiilor severe, enumerate mai sus, dereglarea memoriei și a capacităților intelectuale par mici neplăceri. Totuși, diabetul influențează negativ și creierul. El crește riscul demenței senile de cel puțin 1,5 ori.
Dezvoltarea complicațiilor diabetului poate fi frânată dacă zahărul din sânge se va scădea până la nivelul normal și menținut astfel. Metoda de bază pentru a obține asta este dieta cu puține glucide. Ea, alături de alte metode, oferă posibilitatea menținerii zahărului după mâncare și dimineața pe stomacul gol nu mai mult de nivelul de 5,5-6,0 µmol/l. Neuropatia diabetică este o complicație totalmente reversibilă. Toate simptomele ei trec fără urmări timp de 3-24 de luni după începerea tratării corecte a diabetului. Dacă sunteți motivat să vă tratați, puteți trăi mult timp, nu mai rău decât oamenii sănătoși. trebuie să treceți de la dieta echilibrată, care are la bază glucide, la dieta cu puține glucide.
Tratamentul diabetului de tip 2
Cel mai important este depistarea diabetului de tip 2 cit mai devreme. Pentru aceasta este nevoie sa dati analiza clicimiei si analiza gemoglobinei glicolizate.
Diabetul de tip 2 poate fi, de obicei, controlat și fără insulină. Tabletele pentru diabet și injecțiile de insulină pot micșora excesiv nivelul de zahăr. Aceasta se numește hipoglicemie. Ea cauzează simptome severe, leșin și poate avea urmări letale.
Dacă diabetul nu se tratează sau bolnavul nu efectuează toate recomandările medicului, se pot dezvolta complicații severe și cronice ale sistemului vascular.
Diabetul este o boală perfidă, care lezează aproape toate sistemele vitale ale organismului. De fapt, diabetul e un fel de îmbătrânire prematură.
Cauza diabetului de tip 2 se numește insulino-rezistență, adică rezistența celulelor la acțiunea acesteia. Această cauză poate fi îndepărtată printr-o dietă cu puține glucide și prin activitatea fizică. În același timp, dieta tradițională, caracterizată printr-un conținut mare de glucide, nu face decât să înrăutățească situația. Dieta cu puține glucide poate fi sățioasă și gustoasă. Bolnavilor de diabet de tip 2 le place să-și mețină scăzut nivelul de zahăr din sânge fără a avea senzația de foame. Există medicamente care cresc sensibilitatea celulelor la insulină.
Dieta cu puține glucide este indispensabilă tuturor bolnavilor de diabet de tip 2. Dacă aceștia continuă consumul produselor bogate în glucide, atunci diabetul va fi incontrolabil. O astfel de dietă scade rapid nivelul glucozei în sânge, dar pentru mulți diabetici aceasta poate fi insuficientă, fiind nevoie să fie combinată cu mișcarea fizică.
La diabetul de tip 2 este nevoie să se efectueze metodele de tratament pentru a scădea presiunea pe pancreas. Datorită acestui lucru, procesul de lezare acesteia va fi încetinit. Toate metodele de tratament sunt îndreptate spre mărirea sensibilității celulelor la acțiunea insulinei, adică scăderea insulino-rezistenței. Diabetul de tip 2 poate fi tratat cu injecții de insulină doar în cazuri grave, care constituie nu mai mult de 5-10% din bolnavi.
Si nu uitati cel mai important este depistarea diabetului de tip 2 cit mai devreme. Pentru aceasta este nevoie sa dati analiza clicimiei si analiza gemoglobinei glicolizate.