Ce este diabetul?
Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină (sau nu produce deloc), sau atunci cand organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulatia sangvină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidratii din alimente sunt transformati în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.
Există două tipuri de diabet:
- Diabetul de tip 1(cunoscut anterior ca insulino-dependent, juvenil sau cu debut in copilarie) se caracterizeaza prin deficit absolut de insulina si necesita administrare zilnica de insulina. Desi diabetul zaharat de tip 1 este diagnosticat preponderent in copilarie, el poate sa apara la orice varsta. Diabetul de tip 1 NU poate fi prevenit deoarece este cauzat de un proces autoimun in cadrul careia sistemul imunitar al pacientului ataca celulele beta pancreatice, adica celulele care produc necesarul de insulina.
- Diabetul de tip 2 (cunoscut anterior ca non-insulino-dependent sau cu debut la adult) reprezinta cel putin 90% din toate cazurile de diabet. Spre deosebire de diabetul de tip 1 care nu poate fi prevenit, diabetul de tip 2, sustin mai multe studii in domeniu, poate fi prevenit sau intarziat. Este caracterizat prin insulino-rezistenta si deficit relativ de insulina, prezente impreuna sau separat la data depistarii diabetului. Diagnosticul de diabet tip 2 poate fi pus la orice varsta. Diabetul tip 2 poate ramane nedepistat pentru multi ani, iar diagnosticul se face deseori cand apare o complicatie sau ca urmare a testarii de rutina a glucozei in sange sau in urina. Frecvent, dar nu intotdeauna se asociaza cu greutatea corporala crescuta sau cu obezitatea, care in sine pot duce la insulino-rezistenta si niveluri crescute de glucoza in sange.
Prediabetul este un termen utilizat pentru a descrie conditia medicala a pacientilor care prezinta alterari ale tolerantei la glucoza. In situatia acestora, nivelul glucozei din sange are valori peste cele recomandate, insa nu sunt atat de ridicate incat sa poata fi pus diagnosticul de diabet. Prediabetul este silentios, in sensul in care nu se manifesta simptome ingrijoratoare care ar putea trimite pacientul la un consult medical.
Diabetul gestational apare exclusiv in timpul sarcinii la femei care anterior perioadei de sarcina nu au avut diabet. Diabetul gestational necesita tratament cu scopul de a reduce si controla riscurile asociate atat in sarcina, cat si la nastere: avort spontan, nastere prematura, fat macrosom, dificultati de respiratie ale nou-nascutului, risc de obezitate si risc de a dezvolta diabet de tip 2 la varsta maturitatii.
Care sunt simptomele diabetului?
Evoluția acestei afecțiuni este lentă și de multe ori, fără simptome vizibile. Netratat, diabetul poate duce la complicații grave.
Printre simptomele care pot indica prezența diabetului, atat la adulti, cât și la copii, se numără:
Simptomele diabetului de tip 1
- Senzație anormală de sete și gură uscată
- Pierdere brusca in greutate
- Urinare frecventă
- Lipsa de energie, senzație de oboseală
- Vedere încețoșată
- Senzație continuă de foame
Simptomele diabetului de tip 2
- Sete excesivă și gura uscată
- Infecții fungice tegumentare recurente
- Urinare frecventă și abundentă
- Vindecare lenta a leziunilor
- Lipsa de energie, oboseala extrema
- Vedere încețosată
- Furnicaturi, amorteli la maini si picioare
- Polifagie cu scadere in greutate
Ce trebuie să faci daca ai aceste simptome?
Este recomandat consultul medical de specialitate. Daca nu poti asocia in faza initiala simptomele pe care le ai, este indicat sa mergi la un consult de Medicina Interna.
Daca exista o suspiciune de diabet, atunci medicul de Medicina Interna te va indruma catre un specialist in Diabet si Boli Nutritie, ce va diagnostica afectiunea.
De ce este important consultul de Diabet și Boli Nutriție?
Daca nu este diagnosticat la timp, diabetul poate duce la complicatii grave, prin scaderea glicemiei la nivelul intregului organism. Principalele organe afectate sunt retina, rinichiul, picioarele, precum si vasele de dimensiuni foarte mari.