Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale iconcentratiei glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.
Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Cand secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Clasificare
Complicații
Toate tipurile de diabet au simptome și complicații similare. Hiperglicemia poate duce la deshidratare, și necorijată o perioadă măsurată în săptămâni sau luni, la cetoacidoza Complicațiile de termen lung („tardive”) sunt de ordin vascular și neurologic. Problemele vasculare sunt de 2 tipuri: macrovasculare și microvasculare; cele macrovasculare sunt reprezentate de maladia cardiovasculară (infarct, angină) și accidentul vascular cerebral (AVC); problemele microvasculare sunt nefropatia diabetică (gravă maladie renală) și retinopatia diabetică (problemă care constă într-o alterare continuă și uneori brutală a retinei, fapt care poate conduce la orbire). Tot de natură microvasculară este și impotența provocată de diabetul necontrolat, ca și o parte dintre problemele piciorului diabetic, care se manifestă printr-o lentoare a vindecării plăgilor pe extremități, infecții repetate și dificil de tratat, gangrena cu risc de amputare, etc. O altă categorie de complicații tardive ale diabetului sunt cele de ordin neurologic, anume neuropatia diabetică. Aceasta se manifestă prin pierderea senzației, simțului, în membrele inferioare (picioare) și dureri neuropatice (senzații de durere, arsură, în picioare, fără cauze imediate externe); Complicațiile neurologice au și ele, cel puțin în parte, tot o etiologie microvasculară.
Diabetul gestational (de sarcina)
In timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta blocheaza actiunea insulinei secretate de mama in corpul acesteia. Aceasta problema se numeste insulinorezistenta si face ca organismul mamei sa foloseasca foarte greu insulina. Nevoia de insulina poate creste in aceste conditii pana la de trei ori peste valoarea normala.
Pentru multe femei gravide nu va fi o problema deoarece pancreasul lor va compensa si va secreta si mai multa insulina. In anumite cazuri insa acest lucru nu se intampla. Fara insulina, glucoza nu poate parasi sangele pentru a fi transformata in celule in energie si se acumuleaza in sange pana la nivele mari, situatie numita hiperglicemie, iar rezultatul va fi diabetul gestational.
Toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcina trebuie sa-si monitorizeze glicemia pe nemancate si glicemia la doua ore dupa masa, preferabil folosind un aparat de testare a glicemiei din deget. Se recomanda obtinerea unor glicemii
In plus, medicul specialist diabetolog te va sfatui cum sa combini o alimentatie sanatoasa cu un program de exercitii. Daca erai supraponderala inainte de a ramane gravida, medicul iti va recomanda sa reduci numarul de calorii si sa faci cel putin 30 minute de activitate fizica moderata pe zi.
Daca dieta si exercitiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, va fi nevoie sa iei un tratament special sau sa faci injectii cu insulina.
In plus, este posibil ca medicul sa-ti recomande efectuarea unuor ecografii suplimentare – la fiecare 4 saptamani intre saptamanile 28-36 de sarcina – pentru a verifica cum se dezvolta copilul si cat de mult lichid amniotic exista. De asemenea, te va sfatui sa fii atenta si sa verifici regulat miscarile copilului. Daca vei observa vreo modificare in acest sens, anunta imediat medicul.
