Diabetul gestațional este diabetul zaharat apărut la femei în timpul sarcinii. Investigațiile pot identifica la gravidă nu un diabet obișnuit, ci o dereglare a toleranței la glucoză, un pre-diabet. De regulă, la femeile gravide nivelul de zahăr în sânge crește după mâncare, iar pe stomacul gol rămâne normal.
În majoritatea cazurilor diabetul zaharat gestațional se identifică în a doua jumătate a sarcinii și trece după naștere. Sau femeia poate concepe copilul, fiind deja bolnavă de diabet. Scopul tratamentului este identic ca și la celelalte tipuri de diabet – menținerea zahărului din sânge la un nivel apropiat de cel normal pentru a naște un copil sănătos.
Determinarea riscului de îmbolnăvire de diabet gestațional
De diabet gestațional se îmbolnăvesc cca 2,0-3,5% dintre gravide. Încă la etapa planificării unei familii femeia poate estima riscul de diabet gestațional. Factorii de risc sunt:
· Masa corporală excesivă sau obezitatea;
· Masa femeii s-a mărit semnificativ după 18 ani;
· Vârsta este mai mare de 30 de ani;
· Există rude bolnave de diabet;
· La sarcina precedentă a existat un diabet gestațional, s-a identificat glucoză în urină sau s-a născut un copil mare;
· Sindromul ovarelor polichistice.
Diagnosticarea diabetului gestațional
Toate femeile între 24 și 28 de săptămâni efectuează testul peroral pentru toleranța la glucoză. Acest test măsoară nivelul glucozei în plasma sanguină nu doar pe stomacul gol și peste 2 ore, ci și la o oră de la consumul glucidelor.
Interpretarea testului peroral pentru toleranța la glucoză pentru diagnosticarea diabetului zaharat gestațional
Timpul de măsurare a glucozei din sânge |
Indicatori normali ai glucozei sângelui, μmol/l |
Pe stomacul gol |
< 5,1 |
1 oră |
<10,0 |
2 ore |
<8,5 |
Aici va fi potrivit să amintim că la femeile însărcinate nivelul zahărului în plasmă pe stomacul gol este normal, de obicei. De aceea analiza zahărului pe stomacul gol nu este suficient de informativ. Pe lângă aceasta, dacă femeia are un risc crescut de dezvoltare a diabetului gestațional, atunci testul peroral la toleranța la glucoză trebuie efectuat încă la etapa planificării sarcinii.
Cât de mare este riscul pentru făt?
Cu cât mai mare este concentrația de glucoză în sânge la femeia gravidă, cu atât mai mare este riscul macrosomiei. Așa se numește creșterea excesivă a fătului și greutatea excesivă pe care o poate acumula pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Dimensiunile capului și ale creierului rămân normale, dar umerii mari creează dificultăți la naștere.
Macrosomia poate duce la naștere prematură, precum și la traumarea copilului sau mamei în timpul nașterii. Dacă USG-ul arată o macrosomie, atunci medicii pot decide să recurgă la nașterea prematură pentru a ușura decurgerea lor și a evita traumele natale. Pericolul acestei tactici constă în faptul că fătul mare poate fi încă insuficient dezvoltat.
Totuși, conform datelor din 2007 ale Asociației Americane de Diabet, indicatorul general al mortalității fătului și nou-născuților este foarte mic și depinde foarte puțin de nivelul glucozei în sângele mamei. Totuși, gravida trebuie să-și mențină foarte atent nivelul optim al zahărului în sânge.
Tratamentul diabetului gestațional
Dacă gravidei i s-a diagnosticat diabet zaharat gestațional, atunci ei i se prescrie inițial o dietă, activitate fizică moderată și i se recomandă măsurarea nivelului de zahăr în sânge de 5-6 ori pe zi.
Dacă dieta și exercițiile sunt insuficiente pentru menținerea nivelului normal de zahăr, atunci gravidei i se prescriu injecții cu insulină. Schema de insulino-terapie o hotărăște medicul calificat, nu pacienta.
Controlul zahărului în sânge |
Indicatori, μmol/l |
pe stomacul gol |
3,3-5,3 |
până la mâncare |
3,3-5,5 |
1 oră după mâncare |
<7,7 |
2 ore după masă |
<6,6 |
înainte de somn |
<6,6 |
02:00-00:60 |
3,3-6,6 |
hemoglobina glicozilată HbA1C, % |
<6,0 |
Dieta corectă pentru diabet gestațional presupune:
· Este nevoie de 5-6 mese pe zi: 3 mese de bază și 2-3 gustări;
· Renunțarea totală la consumul de glucide ușor asimilabile;
· Măsurarea nivelului de zahăr în sânge la o oră după fiecare masă;
· În fiecare rație alimentară trebuie să fie 40-45% glucide, până la 30% lipide benefice și 25-30% proteine;
· Valoarea energetică a rației alimentare se calculează după formula 30-35 kcal la 1 kg de greutate corporală.
Dacă greutatea dumneavoastră de până la graviditate conform indicelui masei corporale corespundea normei, atunci este normal să adăugați 11-16 kg. Dacă gravida avea deja greutatea excesivă sau obezitate, atunci greutatea acumulată trebuie să fie de 7-8 kg.
Recomandări femeilor după naștere
Dacă ați avut diabet gestațional în timpul sarcinii, iar după naștere acesta a trecut, aceasta nu înseamnă că trebuie să vă relaxați. Este destul de mare riscul apariției, cu timpul, a diabetului de tip 2. Diabetul zaharat gestațional este semnul faptului că țesuturile organismului dumneavoastră au o sensibilitatea scăzută la insulină care se numește insulino-rezistență.
Iar asta înseamnă că în viața cotidiană pancreasul dumneavoastră deja funcționează la limita posibilităților sale. În timpul sarcinii efortul pe care l-a depus a crescut, evident. De aceea pancreasul a încetat să facă față nevoilor organismului vizavi de necesarul de insulină și nivelul glucozei în sânge a crescut mai mult decât este normal.
Cu vârsta insulino-rezistența țesuturilor crește, iar capacitatea pancreasului de a produce insulină scade. Aceasta poate duce la apariția diabetului zaharat în timpul sarcinii, riscul unui asemenea scenariu fiind destul de înalt. Ceea ce înseamnă că este necesar să întreprindeți măsuri de profilaxie împotriva diabetului.
După naștere se recomandă să efectuați încă o dată testul pentru diabetul zaharat la 6-12 săptămâni. Dacă indicatorii vor fi normali, efectuați testul la fiecare 3 ani. Cel mai bine va fi să efectuați analiza de sânge pentru hemoglobina glicozilată.
Cea mai bună metodă de profilaxie a diabetului zaharat este să treceți la dieta slab-glucidică. Aceasta înseamnă că trebuie să includeți în rația dumneavoastră alimentară mai multe produse cu proteine și grăsimi naturale, benefice pentru sănătate, înlocuind, astfel, produsele bogate în glucide care cresc riscul apariției diabetului și dăunează siluetei. Alimentația cu mai puține glucide este contraindicată femeilor însărcinate, ceea ce înseamnă că pe parcursul sarcinii nu trebuie să aveți un astfel de regim, dar este foarte potrivită după încheierea perioadei de alăptare a copilului la sân. Exercițiile fizice sunt și ele benefice și de folos în profilaxia diabetului de tip 2. Găsiți un tip de activități fizice potrivit, care vă va face plăcere, și efectuați-l. exercițiile vă vor crea o stare ușoară de euforie datorită producerii de endorfine.