O atitudine grijulie față de sănătatea proprie este, în lumea modernă, un semn al culturii generale. Tot mai mulți oameni înțeleg că medicii prescriu diverse analize și manipulații medicale nu din capriciu propriu sau interes mercantil.
După cum se știe, un tratament calitativ începe de la diagnostic, iar la baza unei diagnosticări corecte stau analizele de laborator. Pe lângă aceasta, medicina de profilaxie este mult mai eficientă și mai puțin costisitoare decât tratamentul operator și conservator. De aceea este atât de important să aveți grijă regulat de indicatorii de bază ai sănătății dumneavoastră.
În condiții casnice orice om își poate verifica tensiunea arterială, ritmul inimii, conținutul de glucoză din sânge și greutatea. Pe lângă acești indicatori, există un set minim de investigații de laborator, care trebuie efectuate în fiecare an.
Nu trebuie să vă prescrieți dumneavoastră înșivă analizele. Medicul de familie, analizându-vă vârsta, prezența/absența bolilor cronice și predispozițiile genetice, va determina setul optim de analize.
Un tablou rapid și destul de obiectiv al sănătății dumneavoastră vi-l oferă efectuarea următoarelor analize:
- Analiza biochimică generală de sânge – aceasta permite determinarea prezenței vreunui proces inflamator în organism. De asemenea, după rezultatele analizei de sânge, medicul poate să facă o concluzie pertinentă despre starea generală a ficatului și rinichilor. Starea sângelui, a sistemului cardio-vascular și a sănătății articulațiilor poate fi determinată tot conform acestei analize.
- Analiza de urină permite determinarea proceselor inflamatorii ascunse din organism. La fazele incipiente ale bolilor de rinichi, dereglări pot fi văzute conform rezultatelor acestei analize.
- Analiza de sânge pentru hepatita B și C, HIV este o analiză necesară celor care preferă să aibă o viață sexuală neprotejată sau celor care au avut recent o operație chirurgicală sau și-au făcut tatuaje.
Cu vârsta, numărul investigațiilor necesare de laborator crește. Prin urmare, femeile după 40 de ani trebuie să determine nivelul hormonilor, deoarece în această perioadă multe boli depind anume de nivelul acestora. De asemenea, este nevoie să consulte regulat ginecologul și mamologul.
Bărbații care au în jur de 40 de ani ar trebuie să monitorizeze constant starea prostatei, deoarece anume la această vârstă crește probabilitatea îmbolnăvirii de cancer.
Foarte frecvent bolile apar mult mai devreme decât simptomele care le sunt caracteristice. De aceea este important să aveți o atitudine atentă față de sănătatea dumneavoastră și să ascultați recomandările medicilor.
***
În centrul nostru “EUROLAB” vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la efectuarea analizelor necesare la ora care vă convine.
Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.