Există o mulțime de mituri care țin de sănătatea sânilor femeilor. Majoritatea dintre ele duc la aceea că femeile vizitează specialistul foarte rar din cauză că se tem să audă un diagnostic nefavorabil.
Mamologul este specialistul care se ocupă de profilaxia, diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni ale sânilor. Cel mai des aceste afecțiuni nu poartă caracter oncologic. Mamologul tratează următoarele afecțiuni:
- Formațiunile benigne din țesutul din glandele mamare – asemenea afecțiuni sunt cunoscute sub denumirea de mastopatie.
- Inflamații ale țesuturilor conjunctive ale glandelor mamare – mastită.
- Tumori maligne ale glandelor mamare.
La fel ca și vizitarea ginecologului, consultarea periodică a mamologului trebuie să fie o obișnuință pentru fiecare femeie. Începând cu vârsta de 35 de ani, medicul de familie sau ginecologul poate îndrepta femeia la consultarea periodică la mamolog. În cazul apariției simptomelor neplăcute, consultarea la timp a mamologului poate asigura un tratament eficient și cât mai puțin traumatizant.
Simptomele care ar putea să le pună în gardă pe femei:
- Senzații dureroase în glandele mamare în timpul ciclului menstrual;
- Prezența formațiunilor în sân;
- Eliminări din sfârcuri.
Medicii mamologi recomandă insistent să efectuați lunar auto-examinări. O asemenea regularitate o ajută pe fiecare femeie să observe la etape incipiente orice fel de schimbări ale stării glandelor mamare.
Există o mulțime de factori care exercită o influență negativă asupra sănătății sânilor femeii:
- Dereglarea fonului hormonal. Cauzele dereglărilor hormonale pot fi diverse, dar ele influențează neapărat și starea sistemului reproducător, prin urmare, și sânii.
- Renunțarea la maternitate și la alăptarea la sân, avorturile măresc probabilitatea apariției dereglărilor.
- Stresurile, regimul alimentar în care se abuzează de grăsimi animale, precum și diverse traume ale sânului.
- Prezența bolilor de cancer de sân în familie.
Consultarea mamologului include examinarea și palparea glandelor mamare, în cadrul cărora medicul clarifică dacă aveți anumite schimbări în țesuturile conjunctive. În funcție de vârstă, medicul poate propune să efectuați o investigație cu ultrasunet sau roentgen pe mamograf. Mamografia este mai informativă pentru femeile de peste 40 de ani. După menopauză, când în organismul feminin se micșorează producerea hormonilor feminini, vizitarea mamologului o dată pe an trebuie să fie o practică regulată.
Mamologii sfătuiesc femeile să respecte următoarele recomandări pentru a fi sănătoase:
- Nu trebuie să renunțați la bucuria de a fi mamă și la alăptarea la sân a copiilor. Schimbările hormonale care au loc în această perioadă influențează pozitiv întregul organismul femeii.
- Efectuați auto-examinări regulat. Acestea permit determinarea schimbărilor la cele mai incipiente etape.
- Străduiți-vă să aveți un mod de viață sănătos. Evitați stresul, străduiți-vă să aveți emoții pozitive în viața cotidiană.
- Găsiți-vă un tip de activitate fizică care vă va duce satisfacții. Străduiți-vă să le o efectuați regulat, deoarece acestea facilitează normalizarea metabolismului și a fonului hormonal.
Statisticile arată că identificarea diverselor afecțiuni ale glandelor mamare la faze incipiente garantează vindecarea aproape 100% a acestora.
***
În centrul nostru “EUROLAB” vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la efectuarea analizelor necesare și la medicii noștri la ora care vă convine.
Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.
