Hepatologul este specialistul care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor ficatului. Hepatologia este o ramură a gastroenterologiei. Aceste ramuri ale medicinii sunt legate între ele, deoarece starea generală a tractului gastro-intestinal depinde de starea tuturor organelor care intră în componența acestui sistem: stomac, pancreas, vezica biliară, ficat și intestin. Înrăutățirea funcționării unuia din aceste organe are în mod sigur o influență nefastă asupra funcționării altor organe ale sistemului digestiv. De aceea este foarte important să se mențină sănătatea întregului tract gastro-intestinal.
Ficatul este un organ foarte important din organismul uman, deoarece realizează funcții diverse:
- Participă la procesul digestiv, eliminând bila pentru o digestie corectă;
- Realizează o funcție de barieră, protejând organismul de substanțele toxice care nimeresc în organism prin diverse căi;
- Participă la metabolism, prelucrând grăsimile, proteinele și glucidele.
Funcționarea completă a ficatului asigură o funcționarea normală a sistemului cardio-vascular și circulator. De aceea înrăutățirea funcționării ficatului duce la dereglări serioase ale funcționării întregului organism.
Există mulți factori negativi care influențează funcționarea ficatului:
- Mediu ecologic nefavorabil;
- Administrarea îndelungată a preparatelor medicamentoase;
- Un regim alimentar nesănătos, care conține alimente grase, excesul de dulciuri, precum și de produse din carne procesată, conservate și marinate;
- Excesul de alcool și fumatul.
Este necesar să consultați periodic medicul-hepatolog, dacă vă sunt proprii măcar doi dintre factorii descriși mai sus. La etapa inițială, atunci când au loc schimbări în funcționarea ficatului, omul nu simte nici un fel de simptome. Aceasta creează un pericol suplimentar, deoarece atunci când apar simptome dureroase, schimbările patologice în ficat pot fi destul de semnificative.
Unele afecțiuni ale ficatului au natură infecțioasă, precum:
- Toate tipurile de hepatită (A, B, C, E);
- Toxoplasmoză;
- Mononucleoza infecțioasă.
Alte boli ale ficatului pot fi provocate printr-un mod de viață nesănătos.
Simptome care indică o funcționare incorectă a ficatului:
- Pielea și mucoasele capătă o nuanță de galben;
- Scade apetitul, au loc pierderi ale greutății, dacă administrarea mâncării este însoțită de arsuri la stomac. Adeseori se observă greață și vomă;
- Durere îndelungată în partea dreaptă și senzație de greutate în stomac;
- Slăbiciune îndelungată, dereglări ale somnului și iritabilitate.
La etapele inițiale ale bolilor, starea ficatului se supune bine tratamentului și se regenerează, dacă se respectă dieta și se administrează diverse preparate medicamentoase.
Pentru diagnosticarea stării ficatului, hepatologul prescrie următoarele analize:
- Analiza generală de sânge;
- Analiza biochimică a sângelui;
- Probe de ficat.
În caz de necesitate, pentru a determina diagnosticul, hepatologul poate prescrie investigații la markerii diferitor tipuri de hepatită și investigații de ultrasonografie.
Vă așteptăm în centrul Eurolab pe adresa: Chișinău, Botanica, bul. Traian, 7/1.