Sezonul răcelilor este în plină desfășurare. Mamele prea grijulii își îndoapă copiii cu vitamin, cu medicamente, apoi nu înțeleg de ce, în pofida tuturor străduințelor, copilul se îmbolnăvește. Apare întrebarea: oare părinții fac totul corect?
Frecvența îmbolnăvirii copiilor depinde doar de sezon și de imunitate?
Potrivit practicii generale, copilul care frecventează un colectiv de copii se poate îmbolnăvi de ninfecții virale de la 6 până la 12 ori pe an. În vest asemenea copii nu se consideră bolnăvicioși, la noi, însă, dacă apare răceala însoțită de tuse de mai mult de 5 ori pe an, copilul se pune la evidență și se tratează cu numeroase medicamente. Dar riscul principal îl prezintă tratamentul, nu infecția virală. Dacă copiii au mucozități de 10 ori pe an, dar acestea le trec dacă stau acasă, în pat, dacă beau multe lichide, dacă li se curăță nasul și se însănătoșesc singuri, fără medicamente, atunci lăsați-i așa! Ei vor crește absolut sănătoși! Dar dacă fiecare strănut este un motiv să-i administrați antibiotice și o sumedenie de alte tablete pentru imunitate, pentru intestin, pentru nas, pentru gât, chiar și pentru alergie copilului, atunci nu faceți decât să creați o catastrofă.
Mulți oameni tratează temperatura și strănutul prin metode băbești: fricțiuni cu alcool, ceaiuri cu zmeură. Sunt acestea eficiente acestea?
La noi li se picură copiilor în nas chiar și urină – unele mame cred că astfel de metodă ajută. Mai există încă o metodă tradițională antirăceală – opărirea picioarelor.
Efectuați un experiment: întrebați orice medic dintr-un spital care tratează arsurile: Ce părere aveți despre procedura numită opărirea picioarelor? Fiți pregătiți să primiți un răspuns destul de agresiv. Imaginați-vă o asemenea situație: stă un copil cu picioarele în lighean și mama îi toarnă deasupra apă clocotită…Pentru așa ceva părinții pot fi privați de drepturile părintești.
Toate metodele tradiționale sunt la fel de nocive?
Medicina populară înflorește acolo unde medicina obișnuită nu oferă rezultate. Aproape toate statele civilizate sunt membre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Dar de ce atunci când OMS afirmă că fricțiunile cu lichide care conțin alcool este inadmisibilă, medicii noștri încă recomandă această metodă de combatere a temperaturii? Atunci haideți să le spunem că avem calea și metodele noastre. La toată lumea alcoolul se îmbibă în piele, iar la copiii noștri căliți nu se îmbibă nici alcoolul, nici oțetul. Al doilea exemplu este zmeura. Infuzia de zmeură este o metodă excelentă de stimulare a transpirației. Atunci când transpirația se evaporă, organismul pierde căldura.
Dar una dintre problemele esențiale ale oricărui copil cu temperatură înaltă este deficitul de lichide în organism. Dacă îi veți oferi copilului zmeură fără să-i oferiți ceva de băut înainte, acesta va începe să transpire – sângele se va îngroșa și riscul complicațiilor va crește. Se poate administra ceaiul cu zmeură? Se poate. Dar ceașca de ceai cu zmeură trebuie să fie a treia. Iar primele două trebuie să fie fără zmeură.
Spre exemplu, medicul ne sfătuiește să curățăm nasul copilului după venirea de la școală sau de la grădiniță cu anumite preparate antibacteriene pentru ca micuțul să nu se îmbolnăvească. Cât de recomandată este o asemenea procedură?
Principala problemă a medicinei contemporane este dezvoltarea accelerată de către bacterii a rezistenței la antibiotice. Acestea își dezvoltă rezistența mai rapid decât se inventează noi preparate. Și pentru ca o astfel de rezistență să nu se dezvolte, medicamentul trebuie să se acumuleze în focarul inflamației într-o concentrație înaltă. Cu cât mai mică este concentrația, cu atât mai ușor bacteriile se obișnuiesc cu medicamentul și încetează, astfel, să reacționeze. În nas niciodată nu se acumulează o concentrație înaltă, preparatul devine ineficient, însă puteți dezvolta chiar și o predispoziția pentru alergia la medicamentul folosit. De aceea preparatele antibacteriene se utilizează local doar acolo unde se pot acumula – în ochi, în urechi. Iar administrarea în nas n-o va recomanda niciun medic cu rațiune.
Oare nu există niciun fel de metode de protecție împoriva IRA, există, doar, preparatele antivirale?
În general, organismul este deseori în stare să lupte singur cu IRA datorită interferonului – o proteină care se produce de celulele organismului ca răspuns la invazia virusului. Și deseori nu este nevoie de substanțe suplimentare în lupta cu virusul. Iar dacă este nevoie, atunci acestea vor fi prescrise de către medic. Asemenea medicamente nu se administrează de sine-stătător pentru a trata afecțiunea și cu atât mai mult pentru a o preveni.
Copilul trebuie protejat de infecții prin alte metode. Pastilele sunt pentru părinții leneși și iresponsabili.
Uneori mamele nu pot face nimic fără ajutorul grădiniței, școlii, mediului ambiant, statului. Ele pot face ca acasă totul să fie excelent, iar la grădiniță nimeni nu va face nimic și în rezultat nu va ieși nimic bun. Ceea ce înseamnă că toată societatea trebuie să ajungă la un numitor comun în privința anumitor ațiuni. Spre exemplu: pentru ca virusul să cauzeze o afecțiune el trebuie să pătrundă în nas într-o anumită cantitate. Această cantitate se numește doză de infectare. Spre exemplu, au pătruns cinci viruși – organismul îi va doborî. Dar dacă vor pătrunde o sută, organismul nu-i va putea învinge. Cum e posibilă, deci, micșorarea concentrației virusului în aerul inspirat?
Prin aerisirea încăperii!Virușii nu pot fi transmiși pe stradă de la om la om. Însă în încăperei și în mijloacele de transport pot fi cu siguranță transmiși. De aceea, atunci când autobuzul sau orice alt mijloc de transport a ajuns la stația terminus, acesta trebuie aerisit prin deschiderea tuturor ușilor și ferestrelor pentru cinci minute, deoarece în acesta s-a cumulat o concentrație mare de viruși. O astfel de procedură va micșora drastic infectarea. Sau atunci când sună clopoțelul la recreație în școli trebuie să existe regula – în 10 secunde niciun elev nu trebuie să rămână în sala de clasă, toți ies afară. Se deschid toate ferestrele și deja la următoarea lecție toți vor intra într-o sală aerisită. Mai departe – să presupunem că în nas au pătruns viruși. Cum se poate micșora concentrație de viruși în nas? Utilizând orice fel de soluție de sare – o linguriță de sare la un litru de apă fiartă. Turnați lichidul într-un flacon obișnuit de soluție pentru desfundarea nasului și folosiți soluția cu sare în transport, pe stradă, când stați în rând. Și atât. Apropo, virușii se lipesc de particulele de praf care se găsesc în aer. Dacă aerul este umed, atunci nu vor fi nici particule de praf. De aceea există o regulă de aur – aerul în sălile de clasă, în grădinițe, în camera copilului trebuie să fie umed.
Mulți părinți consideră că copilul trebuie călit pentru a nu se îmbolnăvi des. Cum este mai bine de efectuat călirea?
Există boala numită răceală – boală care ține de suprarăcirea organismului. Sunt puține asemenea boli, de fapt. Și există infecții respiratorii virale acute. De aceea ne îmbolnăvim de răceală mai rar – rareori copiii noștri umblă goi și desculți iarna pe stradă. De aceea cel mai frecvent ei se îmbolnăvesc de infecții virale și nici un fel de călire nu va salva copilul de acestea. Una dintre condițiile necesare preîntâmpinării infecțiilor virale este aerul curat. Cel mai important este ca copilul să respire aer curat, răcoros, umed. Și dacă în toate etapele vieții copilului îi veți asigura asemenea condiții, veți micșora radical concentrația de infecții virale.
Există o cantitate enormă de metode contra nasului înfundat de la răceala. Sunt acestea de ajutor copilului?
Acestea trebuie să fie în fiecare casă. Măcar și pentru că preparatul care contractă vasele sanguine și care desfundă nasul este un ajutor de nădejde în durerile în urechi. Dacă în casă este cald și sufocant, copilul nu poate să respire pe nas. El va respira pe gură, la el se vor usca plămânii și bronșita și inflamație îi vor fi garantate. De aceea, dacă în casă aerul este uscat și cald, atunci trebuie să-i restabiliți urgent respirația pe nas pentru ca copilul să poată umezi aerul cu nasul său.
Este adevărat că poate apărea dependență la preparatele pentru nas?
E adevărat. Dependența poate apărea în cca 5 zile. De aceea o mamă deșteaptă știe ce trebuie să facă pentru ca mucozitățile să nu apară. Ea va instala un umezitor de aer , un termometru și un higrometru pentru ca copilul să doarmă într-o cameră curată, răcoroasă, umedă, unde temperatura este de maximum 20 de grade, dar copilul doarme într-o pijama caldă.
IMPORTANT!
Cum să recunoașteți și să tratați o infecție virală
Este posibil să recunoaștem noi înșine dacă copilul are anume o infecție virală?
Dacă îl doare gâtul, iar nasul este absolut uscat – o situație neobișnuită – atunci să știți că acestea sunt semnele unei infecții bacteriene – angină și trebuie să vă adresați la medic. O altă situație în care este nevoie de consultarea unui specialist este și dacă de la 2-3 zile de la începerea bolii pe copil începe să-l chinuie o sete puternică. Dar dacă tabloul clinic este unul obișnuit și include creșterea temperaturii, mucozități din nas, tusă, atunci copilul are o infecție virală.
După ce am determinat că copilul are o infecție, cum trebuie s-o tratăm?
Este destul de simplu să creați condiții potrivite pentru ca organismul să învingă boala. Pentru ca copilul să se însănătoșească, este NEVOIE:
· Să îmbrăcați copilul foarte bine;
· Pentru că în cameră să fie răcoare (18-20 de grade) și umed (50-70%). Dacă aveți un umezitor pentru aer, e și mai bine. Dacă nu aveți unul, atunci spălați podeaua și puneți prosoape umede, pulverizați cu apă. Țineți minte: dacă veți deschide iarna ferestrele veți usca aerul! De aceea iarna temperatura în cameră trebuie reglată nu prin deschiderea ferestrei, ci printr-un calorifer cu temperatură reglabilă.
· Să-i oferiți copilului de băut. În organism trebuie să existe o cantitate suficientă de lichide pentru ca copilul să transpire și sputa să se expectoreze. Dacă sângele va fi mai gros, atunci și sputa va fi la fel și va fi dificil de expectorat. Temperatura băuturilor trebuie să fie egală temperaturii corpului – condiție necesară pentru ca lichidele să se asimileze de către organism cât mai rapid direct din stomac.
· Nu-l hrăniți dacă nu vrea. Copilul trebuie să vrea să mănânce și să v-o ceară el însuși. Importante sunt lichidele. Iar să-l impuneți să mănânce este categoric interzis. Pierderea în greutate în timpul bolii este o chestie normală pentru orice mamifer! Greutatea pierdută va fi recuperată în 3-4 zile de însănătoșire.
Puteți utiliza picături de soluție salină pentru nas pentru ca mucozitățile să nu se usuce și, în situații excepționale de strictă necesitate – preparate care contractă vasele sanguine! ATÂT! Dar mamele obișnuite nu pot înțelege că medicul care nu i-a prescris copilului nici un fel de medicamente este un profesionist adevărat care și-a sumat răspunderea de a vă spune că copilul dumneavoastră nu are nici un fel de complicații și că nu există premise pentru a-l îndopa pe copil cu chimicale – el are doar o infecție virală! Dar mama nu i-a oferit de băut, în casă aerul este irespirabil, în nas mucozitățile s-au uscat, acesta a respirat pe gură, sputa a acoperit bronhiile, inflamația deja a început. Cine este de vină? Medicul care nu i-a prescris nimic! Situația pare fără ieșire, timp în care comercianții de medicamente au de câștigat. Iar medicamentele se prescriu nu pentru că este necesar, ci pentru că mai apoi unele mame care fac exces de zel îl acuză pe medic că acesta nu a fost în stare să diagnosticheze copilului afecțiunea pulmonară pe care o are. Dar aceasta nici nu exista! Dacă copilului nu-i sunt oferite suficiente lichide și acesta trăiește într-un mediu sufocant, sunt de ajuns 12 ore pentru ca complicațiile să apară – de vină aici nu este medicul.
Pentru o viață mai bună, pentru o viață îndelungată.
EUROLAB