Dereglările funcționării pancreasului duc la scăderea semnificativă a calității vieții. Oamenii care se lovesc de dereglări ale funcționării pancreasului nu vor putea ignora simptomele care însoțesc bolile acestui organ. Aceste manifestări sunt destul de neplăcute și dureroase, de aceea mulți oameni sunt nevoiți să-și schimbe modul de viață.
Care este funcția pancreasului în organism. Rolul pancreasului în organism este imens. Pe lângă funcția sa directă – producerea de fermenți pentru digestie – ea realizează și alte funcții importante. În pancreas se produce un hormon esențial: insulina. Acesta participă la furnizarea aminoacizilor, glucozei, a grăsimilor și a altor elemente spre celulele organismului. După cum se știe, insuficiența sau excesul acestui hormon duce la apariția unei boli grave – diabetul de tip I sau II.
De ce apar boli ale pancreasului. Funcționarea incorectă a pancreasului duce la inflamarea acestuia. Acele boli care pot apărea în urma inflamării au o denumire generală – pancreatita. Cauzele acestei dereglări în funcționarea pancreasului pot fi cele mai diverse.
Cauza de bază este nerespectarea regimului alimentar. Pancreasului nu-i place alimentația o dată sau de două ori pe zi, cea grasă, dulce sau alimentele conservate, suferind din cauza consumului excesiv de alcool. Acest organ important poate fi lezat prin administrarea necontrolată de preparate medicamentoase și din cauza bolilor infecțioase. De asemenea, și bolile tractului gastro-intestinal (ulcer și gastrită) și cele ale ficatului pot provoca boli ale pancreasului. Cu vârsta, la mulți oameni pancreasul începe să funcționeze mai puțin eficient.
Cum să aveți grijă de pancreas. Medicii consideră în unanimitate că îi stă fiecărui om în putere să-și protejeze pancreasul. Acestea sunt recomandările:
- Dacă simțiți simptome neplăcute: dureri în partea dreaptă, senzații de stomac prea plin, greață, vomă, arsuri la stomac mai mult de o săptămână, atunci este necesar să vă adresați la medic. Orice auto-tratament poate să vă înrăutățească sănătatea.
- Străduiți-vă să aveți un regim sănătos de viață și să respectați un anumit regim alimentar. Este necesar să mâncați de 5-6 ori pe zi porții mici. Creați-vă regimul în așa mod încât în acesta să predomine felurile slabe de carne, produsele lactate, terciurile integrale, mierea, legumele fierte sau gătite la aburi, fructele, atât proaspete, cât și sub formă de jeleuri, compoturi. Metodele de bază de prelucrare culinară trebuie să fie fierberea, înăbușirea, coacerea în cuptor și la aburi. După posibilitate, reduceți cât mai mult cantitatea de alcool consumat. Nu uitați că pentru sistemul endocrin, din care face parte pancreasul, este foarte important efortul fizic moderat constant.
Deși recomandările pot părea prea exigente, trebuie să țineți minte că țelul este să aveți o sănătate bună.
Respectând recomandările medicilor în ceea ce privește păstrarea sănătății pancreasului, veți îmbunătăți calitatea vieții dumneavoastră și veți evita una din cele mai grele afecțiuni ale epocii contemporane – diabet zaharat.
Pentru a afla starea pancreasului dumneavoastră, în centrul Eurolab se efectuează următoarele analize:
- Analiza generală de sânge pentru determinarea nivelului de leucocite și VSH;
- Analiza biochimică de sânge pentru determinarea nivelului amilazei și lipazei.
Vă așteptăm în centrul nostru Eurolab pe adresa: Chișinău, Botanica, bulevardul Traian, 7/1.
Vom fi bucuroși să vă răspundem la întrebări la telefoanele: 022 944 944 și 069 944 944.