În ultimele decenii, medicii menționează creșterea ratei de îmbolnăvire de osteoporoză. Osteoporoza este o boală cronică, în timpul căreia oasele devin foarte fragile. Chiar și o mică traumă poate duce la fracturarea oaselor. Cea mai periculoasă fractură este cea a coapsei. După o asemenea traumă, persoana, de regulă, este țintuită la cap pentru luni sau chiar ani. După bolile cardio-vasculare, oncologice și diabetul zaharat, osteoporoza ocupă locul patru în lume.
Medicii și economiștii sunt îngrijorați de faptul că osteoporoza afectează persoane de vârstă tot mai tânără. Economiștii atrag atenția că, din cauza osteoporozei, tot mai mulți oameni își pierd capacitatea de muncă și devin invalizi.
Grupuri de risc. Un factor semnificativ care influențează posibilitatea apariției bolii, este vârsta, sexul și modul de viață.
- Mai mult de 50% dintre femei și cca 20% dintre bărbații de peste 55 de ani au semne de osteoporoză;
- Administrarea îndelungată a unor preparate medicamentoase: corticosteroizi, hormoni tiroidali, anticoagulante, antibiotice de tipul tetraciclinei, precum și admnistrarea contraceptivelor perorale.
Un pericol deosebit prezintă aspectul ascuns al bolii. Oamenii pot fi bolnavi timp de 10 ani de osteoporoză și să nu știe că în organismul lor, din cauze diverse, există o insuficiență de calciu, din cauza căreia oasele devin foarte fragile. Sunt frecvente cazurile în care au loc fracturi ale coloanei vertebrale. În asemenea cazuri, oamenii nici nu suspectează că au fracturi, pe care le pot determina doar razele roentgen. Asemenea traume duc adesea la invaliditate.
Simptome de bază. Simptomele evidente și sesizabile ale osteoporozei pot apărea după doar câțiva ani de la începerea bolii.
- Schimbarea ținutei, încovoierii spatelui până la formarea ghebului;
- Distrugerea rapidă a smalțului dentar;
- Durere în oase;
- Micșorarea înălțimii care poate atinge până la 5 cm din înălțimea la vârsta matură;
- Convulsii în mușchi.
Din păcate, factorii de bază care determină boala sunt sexul, vârsta și predispoziția genetică, pe care omul nu îi poate schimba. O mare importanță are profilaxia osteoporozei, factor care poate fi influențat.
Profilaxia osteoporozei. Cu cât mai devreme se diagnostichează osteoporoza, cu atât mai favorabil va fi pronosticul pentru calitatea vieții. Prin schimbarea modului de viață și corectarea dietei se poate spori asimilarea calciului în organism și încetini procesul distrugerii masei osoase.
- Prezența dereglărilor hormonale autoimune accelerează apariția osteoporozei. Consultați ginecologul, endocrinologul și andrologul pentru determinarea fonului hormonal al organismului dumneavoastră.
- Chiar dacă nu vă deranjează manifestările osteoporozei, dar intrați în categoria de risc, trebuie să efectuați neapărat investigațiile care vă vor ajuta să determinați compactitatea oaselor și nivelul conținutului de calciu.
- Sporiți consumul de produse care conțin calciu: lapte, brânză, cașcaval, pește și nuci.
- Monitorizați starea tractului dumneavoastră gastro-intestinal, deoarece la unele boli gastrice, asimilarea mineralelor și vitaminelor are loc mai greu, de aceea chiar și schimbarea regimului alimentar nu duce la rezultatele scontate.
- Micșorați consumul de alcool și produse care conțin cafeină, deoarece acestea facilitează evacuarea calciului din organism.
- Efectuați regulat exerciții fizice simple, deoarece este demonstrat științific că efortul fizic facilitează fortificarea țesutului osos.
Pentru diagnosticarea osteoporozei se utilizează următoarele metode de laborator:
- Investigarea densitometrică sau tomografia computerizată;
- Analiza sângelui la conținutul de calciu;
- Analiza sângelui pentru determinarea fonului hormonal.
Vă așteptăm în centrul nostru Eurolab pe adresa: Chișinău, Botanica, bul. Traian, 7/1.
Vom fi bucuroși să vă răspundem la întrebări la numerele de telefon: 022 944 944 și 069 944 944.
