Printre bolile oncologige la femei se numără tumorile maligne la ovare. Aceste boli au cel mai mare procentaj de decesuri. Dar este și noutatea bună. Cu cât mai repede va fi depistată, cu atât mai bine va reacționa la tratament.
Cercetările de ani de zile au scos la iveală anumiți factori, care măresc riscul de apariție a tumorilor maligne la ovare. Printre ei se numără:
- Factorul genetic;
- Atingerea vârstei de 40 ani;
- Structura alimentației, care influențează fonul hormonal al femeii (surplusul de grăsimi și proteine);
- Probleme cu glanda tiroidă;
- Diabetul saharat și obezitatea;
- boli ginecologice inflamatorii;
Este destul de deficil să diferențiezi tumorile ovariene benigne sau maligne. Cea mai bună metodă – este biopsia, care presupune implicările chirurgicale. Iar din moment ce majoritatea tumorilor în ovare sunt benigne, este impracticabil să se prescrie tuturor femeilor biopsia.
Din fericire, există o metodă nedureroasă și informativă pentru diagnosticul diferențial al tumorilor evariene. Oamenii de știință americani pe parcursul mai multor ani de cercetări au dezvoltat un nou model matematic – ROMA. Acesta permite pe baza celor doi markeri tumorali și fonul hormonal al femeii să se identifice dacă cancerul sau tumoarea este benigna sau maligna.
Veridicitatea analizei este de 93% la femeile după menopauză și 100% la femeile înainte de menopauză. Pentru efectuarea analizei este necesar sânge din venă. Cu 30 minute inainte de colectarea sângelui medicii recomandă să evitați fumatul.
Studiul ROMA oferă posibilitatea:
- De a determina racul ovarian la cele mai primare stadii;
- De a diferenția tumorile benigne sau maligne fără procedurile invazive dureroase;
- De a detecta recedivele racului ovarian recent diagnosticat.
Dacă aveți tumoare în ovare, este cel mai rațional să determinați nivelul de risc cu ajutorul noii metode ROMA.
Vă invităm, și neapărat vă ajutăm!
Sănătatea Dvs și celor dragi!
