Uneori părinții înșiși nu pot spune de câte ori copilul lor a fost bolnav de IRA (infecții respiratorii acute) într-un an – aceste afecțiuni par să nu se mai termine. Mucozitățile trec în alte mucozități, nasul înfundat trece în otită, gâtul nu mai este roșu, tusea se expectorează, dar iarăși crește temperatura…
Cine este de vină?
Trebuie să știți că dereglările înnăscute ale imunității – imunodeficitul ereditar – este o raritate. El se manifestă nu doar prin IVRA (infecții virale respiratorii acute) frecvente, ci prin IVRA foarte dificile, cu complicații bacteriene foarte periculoase care se tratează greu. Imunodeficitul ereditar este o stare periculoasă care nu are nicio legătură cu răceala îndelungată.
IRA frecvente sunt, în marea lor majoritate, consecințele imunodeficitului căpătat, secundar. Această înseamnă că copilul s-a născut normal, dar, din cauza acțiunii anumitor factori externi, imunitatea sa sau nu s-a dezvoltat, sau este
Concluzia de bază: slăbită.
Dacă copilul care s-a născut sănătos se îmbolnăvește permanent, înseamnă că există un conflict cu mediul înconjurător. Într-o astfel de situație îi puteți fi de ajutor prin două moduri: să încercați prin intermediul medicamentelor să echilibrați acest conflict sau să încercați să schimbați mediul exterior pentru ca să-i fie confortabil copilului.
Formarea și funcționarea sistemului imunitar depinde de factori externi: hrană, băutură, aer, îmbrăcăminte, activități fizice, odihnă, tratamentul bolilor.
Părinții copilului care se îmbolnăvește des de IRA trebuie să înțeleagă că vinovat de asta nu este copilul, ci adulții care-l înconjoară și care nicidecum nu pot găsi un răspuns la întrebările ce țin de sănătatea copilului. Este foarte greu să recunoaștem față de noi înșine că anume noi facem ceva greșit.
Cel mai trist e faptul că nimeni nu-i poate ajuta pe astfel de părinți și copii.
Spre exemplu, dacă copilul se îmbolnăvește frecvent, la cine apelează mama pentru un sfat?
Inițial, la bunica care va spune, desigur: copilul se alimentează prost, cine mai îmbracă așa un copil – uite că gâtul este gol; noaptea se dezvelește, trebuie să doarmă în ciorapi, etc. Îi punem copilului un fular călduros. Îi îmbrăcăm ciorapi. Frecvența IRA de la toate acestea nu a scăzut, dar bunica este liniștită.
Dacă vă veți adresa după un sfat prietenilor, cunoscuților, atunci vi se va oferi un astfel de sfat: rabdă. Dar veți auzi neapărat povestirea despre „cum copilul unei doamne se îmbolnăvea tot timpul, dar ei nu i-a fost milă de bani și i-a cumpărat un complex de vitamine special și foarte activ biologic, după care i-a trecut instantaneu – IRA au încetat, iar un profesor cunoscut a spus că este profund uimit”. Apropo, ultima cutie cu astfel de vitamine încă mai este la doamna aceea și trebuie să vă grăbiți s-o procurați.
V-ați grăbit și ați procurat-o. Ați început să tratați copilul, doar sunteți părinți buni, nu vă e milă de nimic pentru copilul dumneavoastră. IRA continuă? Păi, așa e copilul.
Poate este cazul să vă adresați la un medic serios?
– Doctore, timp de un an am avut 10 IRA. Am utilizat anul acesta 3 kg de vitamine, 2 kg de medicamente pentru tuse și un kg de antibiotice. Ajutați-ne! Nu este nici un folos din pediatrul nostru neserios – el ne sfătuiește să călim copilul, dar cum să facem asta dacă are o imunitate atât de slabă! Probabil are vreo boală cumplită…
– În cazul acesta este nevoie de investigație. Vom căuta viruși, bacterii, helminți, vom determina starea imunității.
Ați efectuat investigația și ați găsit herpes, citomegalovirus, giardia, iar în intestin stafilococ. Analiza de sânge cu denumire inteligentă imunogramă arată multiple devieri.
Acum totul este clar! Nu suntem noi vinovați, vă spuneți dumneavoastră înșivă! Noi suntem părinți buni, atenți, grijulii. Noi suntem normali! Sărmanul copil, câte are de îndurat – și stafilococ, și viruși! Las-că nouă deja ni s-a povestit despre niște medicamente speciale care vor scoate neapărat toate chestiile astea…
Și numaidecât vom arăta analiza pediatrului, mai spuneți dumneavoastră. Să înțeleagă că n-a avut dreptate și bine că nu l-am ascultat și nu am călit copilul cu o asemenea imunogramă. Dar pediatrul vă spune că stafilococul este un locuitor obișnuit al intestinului la majoritatea oamenilor. Afirmă că este ireal să trăiți într-un oraș și să nu aveți anticorpi pentru giardia, herpes și citomegalovirus. Pediatrul încearcă să vă convingă că vinovați se fac nu virușii, ci dumneavoastră, părinții!
Iar pediatrul are absolută dreptate – vinovați sunteți într-adevăr dumneavoastră, părinții. Din neștiință, din neînțelegere, din neatenție, dar vinovați sunteți anume dumneavoastră.
Dacă copilul se îmbolnăvește des de IRA, atunci tratamentul medicamentos nu va rezolva nimic. Eliminați problemele din mediul extern, schimbând modul de viață.
Cele mai importante aspecte le vom enumera și evidenția mai jos. Acesta sunt răspunsurile la întrebările legate de sănătatea copilului dumneavoastră, soluția dilemelor legate de ce este bine sau rău pentru el. Atenție – aici aveți deja răspunsurile.
***
AERUL
Curat, răcoros, umed. Evitați soluțiile puternic mirositoare precum cele pentru spălat, lacurile, vopselele, deodorantele.
CASA
Dacă aveți posibilitatea, aranjați-i copilului o cameră doar pentru el – copilul trebuie să aibă spațiul propriu. În camera copilului nu trebuie să existe lucruri care să rețină praful, fiind necesar să efectuați curățenie umedă (doar apă, fără soluții de curățat). Regulator la calorifer. Umezitor pentru aer. Strângeți lucrurile împrăștiate, spălați podeaua și ștergeți praful – aceste acțiuni simple se efectuează înainte de somn. Pe peretele din cameră agățați un termometru și un higrometru. Noaptea temperatura trebuie să fie de cca 18 grade, iar umiditatea de 50-70%. Aerisiți camera numaidecât, mai ales dimineața.
SOMNUL
Într-o cameră răcoroasă, umedă. Va fi bine ca copilul să îmbrace o pijama caldă și să doarmă sub o plapumă caldă. Lenjeria de pat trebuie să fie albă, spălată cu detergent pentru copii și clătită minuțios.
HRANA
Niciodată, sub nicio formă nu vă impuneți copilul să mănânce. Este perfect dacă-l veți hrăni atunci când el însuși va dori, nu când îl veți convinge dumneavoastră. Nu se recomandă să vă hrăniți copilul între mese. Nu exagerați cu diverse alimente exotice. Sunt preferabile dulciurile naturale (miere, fructe uscate) în detrimentul celor artificiale (bazate pe zaharoză). În gură nu trebuie să aibă rămășițe alimentare, mai ales de la dulciuri.
BĂUTURA
Monitorizați ca copilul să aibă în permanență ceva la îndemână pentru a-și potoli setea. Atenție: asta nu înseamnă să se delecteze cu băuturi carbogazoase dulci, dar anume să-și potolească setea! Cea mai bună băutură este apa minerală, nefiartă, fără gaze, compoturile, ceaiurile din fructe. Băuturile trebuie să fie la temperatura camerei.
ÎMBRĂCĂMINTEA
Minimumul suficient. Transpirarea cauzează mai multe îmbolnăviri decât răcirea. Copilul trebuie să fie îmbrăcat cu tot atâtea articole ca și părinții săi.
JUCĂRII
Analizați minuțios calitatea lor, mai ales dacă copilul le ia în gură. Orice semn care indică că o anumită jucărie miroase sau face pete arată că trebuie să renunțați la ea. Jucăriile moi acumulează, de obicei, praf, diverși alergeni și microorganisme. Sunt preferabile jucăriile care pot fi spălate.
PLIMBĂRILE
Zilnice, active. Preferabil, înainte de somn.
CĂLIREA
SPORTUL
Sunt perfecte activitățile în aer liber. Sunt potrivite sporturile care presupun o comunicare activă cu alți copii. Înotul în bazinele publice nu se recomandă copiilor care se îmbolnăvesc des.
ACTIVITĂȚI SUPLIMENTARE
Trebuie, pentru început, să rezolvați problemele de sănătate ale copilului și deja pe urmă să frecventați corul, cursurile de limbi străine, studiourile de arte, etc.
ODIHNA VARA
Copilul trebuie să evadeze vara, măcar, de aerul orașului, de apa cu clor și chimicalele casnice, de contactele cu prea mulți oameni. În majoritatea cazurilor, odihna la mare nu accelerează însănătoșirea copilului care se îmbolnăvește des, deoarece factorii nocivi se păstrează.
Odihna perfectă a copilului care se îmbolnăvește des trebuie să fie următoarea: vara la țară; un bazin artificial cu apă din fântână, alături de o movilă cu nisip; doar în chiloței și este foarte bine ca copilul să fie desculț; trebuie hrănit doar atunci când el însuși va cere. Acest copil murdar și desculț, care sare din apă în nisip, cere de mâncare, respiră aer proaspăt și nu are de-a face cu un număr mare de oameni își va reface imunitatea slăbită de viața la oraș în 3-4 săptămâni.
PROFILAXIA IRA
Îmbolnăvirile frecvente nu sunt niște răceli, sunt IVRA. Dacă copilul dumneavoastră vineri deja se însănătoșise, iar duminică are nasul înfundat, înseamnă că în intervalul dintre vineri și duminică odorul dumneavoastră a găsit un nou virus.
În acest caz părinții trebuie să limiteze contactele inutile cu oamenii, să-și învețe copilul să-și spele mâinile frecvent, să-i fortifice imunitatea, să se vaccineze de gripă.
Dacă copilul se îmbolnăvește des de IVRA, înseamnă că el se infectează des.
Copilul nu se poate face vinovat de aceasta pentru că acesta este exemplul de comportament al familie sale. Asta semnifică că este nevoie de o schimbare a modelului comportamental, nu de îmbuibarea copilului cu pastile.
TRATAREA IVRA
Să tratați IVRA nu înseamnă să recurgeți la tratament medicamentos. Aceasta înseamnă să creați condiții propice pentru ca organismul copilului să învingă virusul cât mai rapid și cu urmări minime pentru sănătatea lui. Să tratați IVRA înseamnă să asigurați o temperatură și o umiditate potrivită a aerului, să-l îmbrăcați călduros, să hrăniți copilul atunci când acesta o cere, să-i asigurați aportul de lichide. Vor fi suficiente picăturile nazale și paracetamolul, dacă temperatura corpului crește. Orice fel de tratament activ blochează fortificarea imunității. Dacă copilul se îmbolnăvește frecvent, înseamnă că orice fel de medicamente trebuie utilizate doar atunci când sunt cu adevărat indispensabile. Mai ales terapia antibacteriană, care se efectuează, adesea, fără vreo cauză serioasă.
ACȚIUNI DUPĂ ÎNSĂNĂTOȘIRE
Este foarte important să țineți minte următoarele: ameliorarea stării fizice și normalizarea temperaturii nu înseamnă deloc că imunitatea s-a fortificat. De regulă, părinții își duc copilul într-un colectiv de copii cam a doua zi de la ameliorarea stării sale, iar mai devreme merg la policlinică, unde îl consultă medicul care, examinându-l, spune că copilul este sănătos.
Stând în rând la medic sau a doua zi la școală sau grădiniță, copilul va întâlni neapărat un nou virus. Copilul cu imunitate încă slabă după boală! O nouă afecțiune ar putea începe în organismul slăbit care poate fi mai gravă decât precedenta.
Dacă se simte mai bine, atunci trebuie reluat regimul obișnuit. Asta, însă, nu presupune mersul la teatru, la școală și nici la policlinică.
Un regim normal înseamnă sărituri în aer curat, un apetit sănătos, un somn bun, o regenerare.
Un regim activ și o limitare a contactului cu oamenii facilitează fortificarea imunității în circa o săptămână.
Nu uitați că contactele cu oamenii sunt riscante mai ales în încăperi. Jocul cu copiii în aer liber este, de regulă, sigur. De aici și regimul destul de acceptabil de frecventare a grădiniței după însănătoșirea recentă – mergeți la grădiniță atunci când copiii ies la plimbare, după aceea duceți-vă copilul acasă. Astfel de acțiuni după însănătoșire se aplică la toți copiii, nu doar la cei care se îmbolnăvesc frecvent. Aceasta este una dintre regulile cele mai importante care nu permit ca un copil sănătos să devină unul care se îmbolnăvește des.
Pornindu-vă într-un colectiv de copii după boală, trebuie să vă gândiți nu doar la dumneavoastră, ci și la ceilalți copii. IVRA se manifestă în forme ușoare atunci când temperatura corpului rămâne normală. Au apărut mucozități, copilul a stat câteva zile acasă, după care l-ați dus la grădiniță, deși prezintă pericol de infectare pentru ceilalți!
FRECVENTAREA COLECTIVELOR DE COPII
COPIL NEPOTRIVIT PENTRU GRĂDINIȚĂ
Sunt foarte frecvente cazurile în care copiii devin bolnăvicioși după frecventarea grădiniței. Pe dumneavoastră vă miră faptul că până la trei ani copilul nu s-a îmbolnăvit aproape deloc, iar imediat după frecventarea grădiniței a avut cinci IRA timp de o iarnă. Evident, copilul nu este de vină.
Până la trei ani copilul a fost absolut sănătos, iar după a devenit bolnăvicios deoarece și-a schimbat mediul de activitate.
Ce este de făcut? În primul rând, trebuie să înțelegeți că este imposibil ca copilul să comunice activ cu alți semeni de vârsta lui și să nu se îmbolnăvească. Poate știați asta, dar nu credeați că îmbolnăvirile vor fi permanente. Îmbolnăvirea permanentă arată că: ori vă grăbiți să-l întoarceți pe copil la grădiniță după boală, ori ceva nu e bine în instituția preșcolară.
Puteți să influențați grădinița? De regulă, nu. Aveți posibilitatea să treceți la altă grădiniță? Uneori da, însă este destul de dificil și costisitor.
Puteți să nu duceți copilul la grădiniță dacă aveți un serviciu, iar medicul nu vrea să vă prelungească certificatul? Nu.
Și atunci cineva vă spune că copilul dumneavoastră nu este potrivit pentru grădiniță. Atunci totul vă este clar. Demisionați, întrerupeți frecventarea grădiniței. Și, într-adevăr, peste 1-2 luni copilul încetează să mai fie bolnăvicios.
Ați încetat să frecventați grădinița pentru că nu ați putut găsi o grădiniță normală.
Concluzie:
Nu există copii nepotriviți pentru grădiniță. Există părinți nepotriviți pentru grădiniță.
În realitate, lucrurile nu stau atât de rău. Or, chiar și IRA frecvente, dacă dispun de un tratament corespunzător, nu au consecințe asupra sănătății copilului.
Dar dacă fiecare strănutare este un motiv de utilizare a unei cantități mari de siropuri, pastiluțe, injecții cu antibiotice, pentru investigații minuțioase, pentru consultarea a numeroși specialiști care consideră necesar să vă ofere alte și alte medicamente – atunci astfel de IRA sunt cu adevărat RELE și astfel de IRA nu trec fără consecințe. Pentru acești copii și grădinița prezintă pericol. Și părinții sunt periculoși. Și medicii…
Dacă copilul se îmbolnăvește frecvent de IRA, poate chiar foarte frecvent, dar se însănătoșește în mod firesc, fără tratament medicamentos – atunci lăsați-l așa cum este, lăsați-l să meargă la grădiniță, să-și fortifice imunitatea.
Nu este periculos să se îmbolnăvească astfel și să se însănătoșească!