Cistita la copii: cauzele dezvoltării sale, diagnosticarea și prevenirea sa
Cistita este o afecțiune destul de răspândită în pediatrie. Dificultatea diagnosticării sale, ca și a celorlalte afecțiuni ale copiilor, constă în faptul că copilul, din cauza vârstei sale, nu poate descrie exact modul în care se manifestă boala. Astfel, cistita rămâne mult timp ignorată, iar tratamentul – întârziat.
Simptomele diferă în funcție de vârsta copilului:
Deci, copiii de până la un an care au cistită:
- devin iritabili, îngrijorători;
- plâng mult, sunt capricioși;
- urina este de culoare galben-închis, micțiunile sunt ori foarte rare, ori foarte frecvente;
- micțuni frecvente sau, din contră, foarte rare;
- creșterea temperaturii corpului în cazuri rare.
Semnele bolii la copiii mai mari:
- mărirea frecvenței micțiunilor (mai mult de 2 ori pe oră);
- apariția senzațiilor dureroase în regiunea bazinului mic;
- urină tulbure, incapacitatea de a -și menține micțiunea;
- este posibilă creșterea temperaturii corpului.
Dacă diagnosticul este cistită, simptomele se manifestă adesea sub forma unor dereglări ale funcției de micțiune a vezicii urinare din cauza dereglării întregului sistem urinar.
Deci, ce trebuie să faceți dacă copilul are cistită?
Înainte de toate, trebuie să determinați natura acestei boli. Afecțiunea face parte din patologiile urologice, însoțite de procese inflamatorii în vezica urinară. Analizând factorii care au cauzat această afecțiune și metodele sale de tratament, trebuie să începeți prin determinarea provenienței inflamației și a factorilor care au dus la apariția sa.
1. Factorul de bază, fără îndoială, este dobândirea unor infecții în vezica urinară.
Procesul inflamator din interiorul vezicii urinare poate duce la apariția diverselor tipuri de microorganisme care pot provoca boli: bacterii (condiționat-patogene, patogene și specifice), viruși și ciuperci. Tratamentul potrivit în lupta cu această afecțiune se alege în funcție de ce fel de infecții cauzează cistita. Pentru a exclude erorile, înainte de prescrierea tratamentului se efectuează investigarea minuțioasă a pacientului, deoarece cistita de proveniență virotică se tratează cu preparate antivirotice, iar aceeași afecțiune, însă de proveniență bacteriană, se tratează deja cu preparate antibacteriene. Dacă nu se determină focarul infecțios, atunci prescrierea unui tratament eficient devine imposibilă.
2. Îngrijirea incorectă a organelor genitale.
Aparatul excretor urinar al fetițelor constă dintr-un canal scurt și larg, aflat în apropiere de anus. De aceea orice infecție poate pătrunde cu ușurință în vezica urinară dacă nu se îngrijesc corect organele genitale. Particularitățile anatomice ale organelor urogenitale feminine cauzează infectarea de 6 ori mai frecventă a fetelor decât a băieților. Pentru a micșora probabilitatea apariției infecției este necesar ca fetițele să cunoască regulile igienei corecte, luând în considerare particularitățile anatomice.
3. Imunitatea scăzută a copilului.
Această problema poate fi factorul care declanșează din nou boala, nu cauza ei propriu-zisă. întărirea imunității și călirea copilului pot rezolva această problemă.
4. Consumul anumitor tipuri de medicamente, de obicei este vorba de urotropină, sulfanilamide, preparate care scad imunitatea.
5. Prezența anumitor boli cronice ale organelor interne. Soluția este clară din start: tratarea afecțiunii de bază scade riscul îmbolnăvirii de cistită.
6. Deficitul de vitamine care poate fi cauza acutizării multor boli ale pacientului.
7. Ereditatea.
8. Hipotermia.
9. Cistita la copiii mici apare frecvent din cauza utilizării scutecelor.
Aflarea îndelungată a bebelușului în scutec nu duce doar la iritarea pielii și fenomenul de opărire, dar și la intrarea diverselor infecții în vezica urinară prin canalul urinar. De aceea scutecul trebuie schimbat nu doar după defecare, ci și după fiecare micțiune, mai ales la nou-născuți.
10. Infectarea vezicii urinare poate apărea din cauza intervenției chirurgicale și prezenței în acest organ a unui corp străin (de ex., calculi).
Cea mai bună metodă de a lupta cu boala este să nu vă întâlniți cu ea.
Profilaxia este cel mai eficient tratament. De aceea părinții trebuie să aibă grijă de prevenirea bolii și să efectueze regulat analiza urinei.
Dacă nu ați fost atenți, totuși, deja la primele semne de boală trebuie să vă adresați imediat la medic. Nu urmați în nici un caz sfaturile prietenilor sau de pe internet, deoarece riscați să comiteți greșeli grave. Este important ca copilul să aibă parte nu doar de un tratament adecvat, ci și de o diagnosticare corectă, petru a putea preveni apariția altor afecțiuni urologice care au consecințe mai grave decât cistita.
Diagnosticarea include:
- investigații de laborator;
- ultrasonografia vezicii urinare;
În Centrul nostru puteți efectua toate analizele necesare, precum și USG, și beneficia de o consultație a medicului specialist.
Și țineți minte: sănătatea copiilor noștri depinde de noi.
