Odată cu venirea verii, părinții școlarilor de vârstă mică și medie sunt alarmați de alegerea ocupațiilor pentru copilul lor. Pe lângă dorința de a face vara utilă, interesantă și memorabilă pentru copilul obosit de școală, este nevoie să știți să evitați pericolele.
Noi vă vom spune cum să ajutați copilul nu doar să capete forțe noi pentru următorul an școlar, dar și să-i păstrați sănătatea.
Respectarea regimului zilei. Cât de mult nu v-ați dori să-i creați copilului condiții ideale pentru odihnă, trebuie să țineți minte că renunțarea la regimul obișnuit îi va aduce mai multe dezavantaje decât beneficii.
- Pediatrii recomandă să schimbați ora de trezire a copilului pe timp de vară treptat, la o oră mai târzie. Iar la sfârșitul verii să o întoarceți la regimul școlar obișnuit.
- Atât insuficiența, cât și excesul de somn va fi nociv pentru copil. Este posibilă apariția oboselii, iritabilității, capriciilor.
- Străduiți-vă să efectuați ocupațiile mai solicitante în prima parte a zilei. Excitarea fizică și emoțională nu-i va oferi copilului posibilitatea să se odihnească noaptea.
- Străduiți-vă să sustrageți copilul de la jocurile pe calculator și de la internet. Creați o înțelegere despre numărul de ore pe care le poate petrece la calculator. Propuneți-i o alternativă interesantă în schimb. Cel mai bine ar fi să fie captivată toată familia. Aceasta este important pentru ca copilul să nu creadă că privarea de gadgeturi este o pedeapsă.
Activitatea fizică. Odihna nu înseamnă lenevire. Activitatea fizică a copilului trebuie să corespundă vârstei lui și stării sănătății.
- Nu trebuie să schimbați regimul obișnuit. Dacă copilul dumneavoastră făcea vreun sport în timpul anului școlar, renunțarea la activitatea fizică nu-i va aduce avantaje. Deoarece vara activitățile sportive obișnuite încetează, sfătuiți-i copilului să înlocuiască sportul.
- Plimbările pe jos, turismul activ cu toată familia, jocurile interactive cu prietenii vor crea nu doar activitatea fizică obișnuită, dar și vor accelera înțelegerea dintre părinți și copii, precum și acumularea de experiență cu semenii.
Alimentația copilului.
- Monitorizați cantitatea de apă pe care o consumă copilul. Cea mai bună ieșire este să învățați copilul să poarte cu el apă. Învățați-l să bea câteva înghițituri cât mai des pe parcursul zilei.
- Respectați timpul de luare a mesei. În perioadele calde copilul poate simți o scădere a poftei de mâncare. Pentru a stimula apetitul, propuneți-i copilului un fruct dulce-acrișor. Creați-i regimul în așa mod încât fructele și legumele să aibă prioritate.
- Vara, crește riscul de infectare cu diverși paraziți. Căile de infectare sunt diverse. Dar cel mai des infectarea are loc din cauza nerespectării regulilor de igienă personală. Formați-i insistent și cu răbdare copilului obișnuința d a-și spăla mâinile înainte de masă și după ce vine de la toaletă. Încă o sursă de infectare pot fi fructele și legumele proaspete. Uneori, spălarea lor nu este suficientă. Consecințele infectării pot fi atât simple indigestii, care se manifestă prin diaree sau dereglări digestive cu greață și vomă. La sfârșitul verii, este oportun să efectuați analiza generală de sânge, pentru a identifica posibilii paraziți. Nu trebuie să ignorați o astfel de posibilitate, deoarece consecințele infectării cu paraziți pot fi destul de serioase:
- Paloare a pielii, erupții cutanate, cearcăne sub ochi;
- Dureri în abdomen, greață și vomă, scaun frecvent, lichid;
- Apetit crescut sau dispariția poftei de mâncare;
- Iritabilitate, oboseală și somnolență.
Cu timpul, prezența paraziților în organismul copilului poate duce la deficit de vitamine și microelemente, are loc intoxicarea organismului, apar reacții alergice.
La respectarea acestor reguli simple, copilul dumneavoastră va intra în noul an școlar într-o formă fizică și emoțională excelentă și cu dorința de a descoperi noi lucruri.
Dar dacă ati observat lacopilului dumneavoastră manifestatii neplăcute, nu ignorați starea lui, ci adresați-vă imediat la medic.
Medicii noștri pediatri, Lâhenco Vera și Nadejda Bujac, fiind specialiști superiori, vă vor veni neapărat în ajutor dumneavoastră și copilului.
Sunați-ne la numerele de telefon: 022 944 944 sau 069 944 944, ori veniți la noi pe adresa: Sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.