După cum se știe, toate bolile vin de la nervi. În acest caz, înțelepciunea populară nu contravine medicinii oficiale.
Există specialiști medicali de care tradiția populară se teme și pe care ne recomandă să-i vizităm doar în cazuri excepționale. Printre acești specialiști se numără psihiatrii și neuropatologii, venerologii și dermatologii.
Medicii nu obosesc să repete că adresarea la medic la etapele incipiente ale bolii facilitează tratarea. Diagnosticarea incipientă accelerează tratamentul și-l fac mai rapid și eficient. Amânarea vizitei la medicul-neuropatolog poate duce la înrăutățirea serioasă a sănătății.
Bolile care se diagnostichează și se tratează de către neuropatolog sunt diverse. Din ele fac parte bolile sistemului nervos central și periferic:
- Bolile și traumele coloanei vertebrale. Printre cele mai frecvente se numără osteocondroza, lumbago și nevrita nervului sciatic;
- Accidentul vascular cerebral hemoragic și ischemic;
- Dureri de cap, precum și migrene;
- Nevrite, neuropatii și nevralgii;
- Tumori ale creierului;
- Dereglări cronice ale circulației creierului;
- Boli degenerative: scleroză multiplă, boala Parkinson și boala Alzheimer.
Simptomele bolilor sistemului nervos central și periferic pot fi foarte puțin sesizabile. Din ele fac parte:
- Tremurăturile în membrele inferioare și superioare;
- Dureri de cap mai des de o dată pe săptămână, însoțite de amețeli, greață, vomă și înrăutățiri ale vederii;
- Senzație de amorțeală sau înțepături între degete;
- Zgomot în urechi;
- Slăbiciuni în mușchi, care nu trec după odihnă.
Astfel de simptome nesemnificative, pe care majoritatea oamenilor le consideră o manifestare a oboselii sau stresului, pot fi manifestări primare ale diverselor boli neurologice. Dar acestea pot fi, de asemenea, simptome ale bolilor organelor interne. În asemenea cazuri, rolul neuropatologului este acela de a determina, împreună cu alți specialiști, care este cauza primară a schimbărilor în starea pacientului.
În arsenalul medicilor-neuropatologi există multe metode de diagnosticare, care permit determinarea unui diagnostic concret:
- Investigarea cu ultrasunet a creierului și a vaselor sanguine;
- Tomografia computerizată a măduvei spinării și a creierului;
- Roentgen-ul diverselor părți ale corpului;
- Tomografia cu rezonanță magnetică.
Metodica tratării bolilor neurologice include în sine utilizarea preparatelor medicamentoase, a metodelor fizioterapeutice, a terapiei manuale, a masajului terapeutic.
Tratamentul neurologic este, de multe ori, îndelungat. El necesită o abordare multilaterală și duce la schimbarea modului de viață. Efortul fizic intens, ajustarea regimul alimentar și renunțarea la deprinderile nocive sunt în stare nu doar să influențeze pozitiv asupra sistemului nervos uman, ci și să îmbunătățească starea organismului în general.
În centrul nostru “EUROLAB” vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la efectuarea analizelor necesare și la medicii noștri la ora care vă convine.
Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.