Ne facem cu toții griji atunci când ni se îmbolnăvește copilul; ne temem și de faptul că va fi internat în spital. Anume de aceea mamele renunță deseori la spitalizare sau amână vizita la medic, sperând că boala va ceda de la sine, iar unii părinți preferă să urmeze sfatul bunicii sau al prietenilor. În majoritatea cazurilor, medicina contemporană permite determinarea diagnosticului și oferirea ajutorului necesar foarte rapid, recurgând la spitalizare doar în situații excepționale.
Dacă copilul dumneavoastră are de la 0 la 5 ani, nu ignorați vizitele la medic, deoarece acesta se află în grupul de risc. Anume la această vârstă apar majoritatea bolilor serioase, care au fost cercetate minuțios de către medici, care se tratează foarte bine, dar care pot avea nevoie de intervenție chirurgicală. Dacă copilul dumneavoastră este de vârstă preșcolară, vă vom descrie în ce situații trebuie să vă adresați de urgență la specialist.
Temperatură înaltă (febră)
Pentru început, este important să determinați ce înseamnă febră din punct de vedere medical. Febra este o creștere a temperaturii corpului mai mare decât 38 de grade, dacă măsurarea se efectuează rectal (metodă preferabilă, fiind cea mai sigură pentru a determina temperatura corpului oricărui om) și mai mare de 37, 5 grade, dacă se măsoară la subraț.
Nu orice creștere a temperaturii este un semn foarte rău, dar, în cazul copiilor de până la 3 ani, ar fi mai bine să vă luați asigurări suplimentare și să vă adresați la medic cât mai repede. Nu există termene de toleranță pentru febră, nu trebuie să așteptați 3 zile: cele mai severe infecții se dezvoltă foarte rapid și pot prezenta pericol chiar din primele ore de boală. Cu cât mai repede vă veți adresa pediatrului, cu atât mai bine. Examinarea copilului, investigațiile instrumentale și de laborator vă vor ajuta să aflați cauza febrei și să stabilizați starea copilului cât mai repede.
Dacă doar creșterea temperaturii nu vi se pare o cauză serioasă de a vă adresa la medic, atunci fiți atenți la simptomele de intoxicație (atunci când trebuie să vă adresați de urgență la medic!):
- Copilul refuză să bea (anume să bea, nu să mănânce).
- Observați apatie și somnolență, este dificil să stabiliți un contact vizual cu copilul (unii pediatri spun despre asemenea copii că aceștia privesc în interior).
- Pe lângă creșterea temperaturii corpului, apar și erupții cutanate.
Tusea
Tusea este un simptom frecvent la copii. Anume din cauză că aceasta apare frecvent, fiind un semn ușor de înțeles, părinții trec peste momentul propice pentru adresarea la medic. Tusea poate apărea nu doar din cauza problemelor organelor sistemului respirator. Ea poate fi semnul unor dereglări în funcționarea sistemelor cardio-vascular sau digestiv. Tusea poate apărea chiar și din cauza unui dop de ceară din urechi. Până nu îndepărtați cauza, simptomul nu va dispărea!
Adresați-vă de urgență la medic, dacă:
- Copilul e mai mic de 6 luni (nu contează dacă are febră sau alte simptome).
- Dacă copilul tușește noaptea.
- Dacă copilul tușește până vomită.
- Dacă tusea seamănă cu un lătrat; o astfel de tuse este însoțită de răgușire și de respirație zgomotoasă.
Dificultăți respiratorii
Orice dificultate respiratorie poate fi un simptom amenințător, mai ales la copiii de până la un an. Iată cum vă puteți da seama dacă bebelușul are dificultăți respiratorii: la inspirare este sesizabilă strângerea abdomenului până la coaste (copilul strânge tare burta la inspirare). Dificultatea de a respira la copiii mai mari poate fi observată dacă copilul vorbește incoerent: copilul nu poate spune fraze lungi (de regulă, acesta este semnul bronșitei obstructive sau al stării astmatice).
Duceți copilul de urgență la medic dacă ați observat semne ale dificultății de a respira, mai ales dacă respirația are gemete sau dacă auziți răgușeli sau fluierături la respirare chiar și la depărtare.
Vomă, diaree (scaun lichid)
Aceste simptome sunt legate, de regulă, de stări simple și bine cunoscute, care apar din cauza infecțiilor intestinale, deosebit de neplăcute, dar care nu prezintă pericol pentru viață, dacă se tratează corect și la timp. Dar dacă copilului nu i se administrează substanțe speciale pentru hidratare, dacă pierderile de lichide nu se completează corect, atunci voma și diareea sunt periculoase prin faptul că duc la deshidratarea rapidă și la dereglări ale electroliților din cauza pierderii apei și a sărurilor.
Se întâmplă ca scaunul lichid să nu fie o problemă serioasă, dacă este un caz singular. Dacă îl observați, însă, mai des de 3 ori în 24 de ore, acesta devine un motiv real de îngrijorare, mai ales dacă ați observat semne ale deshidratării:
- Scăderea frecvenței și volumului urinărilor. Dacă copilul dumneavoastră nu a urinat timp de 5 ore, adresați-vă de urgență la medic!
- Uscăciunea pielii și a mucoaselor: apar mai puține lacrimi, salivă, pielea devine uscată și neobișnuit de lăsată.
- Sete.
Este nevoie să duceți de urgență copilul la medic dacă:
- Acesta refuză să bea (nu vrea să bea, deși este foarte deshidratat).
- Copilul nu urinează (interval mai mare de 5 ore).
- Copilul este apatic, capricios, nu îl interesează jucăriile (chiar dacă nu are temperatura ridicată).
- Îi “cad” ochii sau fontanela (se întâmplă rar, dar acesta este un simptom foarte periculos).
- Apare sânge în scaun (chiar dacă nu este diaree).
Erupții cutanate
Erupțiile pielii nu sunt o normalitate. Dacă erupțiile însoțesc creșterea temperaturii, atunci acestea sunt mereu un motiv să vă adresați la medic. Există copii care au boli de piele (spre exemplu, dermatită atopică sau psoriazis), iar în cazul lor părinții deja știu cum să se comporte în caz de intensificare a erupțiilor sau agravare a proceselor cutanate. Trebuie să vă adresați la medic dacă măsurile întreprinse de dumneavoastră se dovedesc ineficiente. Iar dumneavoastră vă veți adresa alergologului sau dermatologului, adică unui specialist într-un singur domeniu.
Dar dacă erupțiile apar pentru prima dată, dacă acestea nu au legătură cu factorii care le-ar putea provoca, aveți un motiv bun să vă adresați la medic. Puține erupții sunt un semn al unei boli grave, dar diagnosticul concret al specialistului vă va calma și vă va permite să faceți față bolii rapid.
Durerile
Durerile sunt mereu un semn alarmant, prin care organismul uman semnalizează că există un pericol. Durerile puternice și care se intensifică sunt mereu un motiv întemeiat să vă adresați la medic. Trebuie să știți că apariția dințișorilor poate fi cauza iritabilității și capriciilor, dar, în marea majoritate a cazurilor, aceasta nu creează creșterea temperaturii mai multe de 37,5 grade și dureri puternice. De aceea, nu trebuie să atribuiți simptomele care apar ieșirii dinților.
Cum vă puteți da seama că pe copil îl doare ceva:
- Copilul plânge, nu se calmează;
- Este agitat fără motiv;
- Copilul este neliniștit (copilul nu-și poate afla liniștea, nu-și găsește locul).
Dacă copilului dumneavoastră i s-a întîmplat ceva neplăcut, nu ignorați starea lui, ci adresați-vă imediat la medic. Medicii noștri pediatri, Lâhenco Vera și Nadejda Bujac, fiind specialiști de primă clasă, vă vor veni neapărat în ajutor dumneavoastră și copilului. Sunați-ne la numerele de telefon: 022 944 944 sau 069 944 944, ori veniți la noi pe adresa: Sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.
