Pancreasul este un organ care are o importanță extrem de mare pentru organismul nostru. In el se formează fermenții cei mai importanți care participă la digestie și unde se produce insulina, care controlează nivelul de zahăr în sânge.
Pancreasul este amplasat în spatele stomacului și la exterior seamănă cu o piramidă de cca 15 cm, amplasată orizontal.
În celulele pancreasului se formează sucul pancreatic care conține fermenți digestivi. Prin sistemul canalelor biliare trece sucul pancreatic, amestecat cu bila, vărsându-se în duoden – anume acolo fermenții se activizează și participă la digestie, dizolvând proteinele, lipidele și glucidele. Uneori, la acțiunea anumitor factori, mai ales la excesul de alcool sau blocarea canalelor biliare prin calculi, fermenții se activizează mai devreme și încep să digere însăși pancreasul. În rezultatul acestui proces are loc inflamarea pancreasului – pancreatita acută, însoțită de dureri foarte puternici în partea de sus a abdomenului. Această stare este foarte periculoasă și necesită spitalizarea în secția chirurgie.
Inflamarea pancreasului se poate dezvolta, de asemenea, încet și treptat – pancreatita cronică. În cazul acesta țesutul normal al pancreasului este înlocuit prin țesut lezat. Astfel, se dereglează producerea fermenților și are loc insuficiența de insulină. Pancreatita severă se manifestă prin dureri la linguriță, în partea dreaptă și stângă de sub coaste, prin diaree, meteorism, greață. Cu timpul, se poate dezvolta diabetul zaharat.
Medicul gastro-enterolog tratează pancreatita. Dacă există și diabet zaharat, se alătură și medicul endocrinolog.
Una din cele mai severe afecțiuni oncologice, care are un sfârșit letal de cele mai multe ori, este cancerul pancreasului. Această boală nu are simptome o perioadă foarte lungă de timp, acestea manifestându-se, de regulă, doar atunci când tumoarea s-a răspândit dincolo de organ și au apărut metastaze.
În continuare, vom descrie în detaliu pancreatita și de ce este atât de periculoasă dacă nu se iau măsuri la momentul oportun.
Pancreatita: cauze și apariție
Denumirea de pancreas provine din greaca veche și înseamnă: din carne. Rolul său în organism este foarte mare: acesta asigură digestia, participă la reglarea metabolismului energetic și în alte procese importante.
Pancreatita reprezintă inflamarea pancreasului. Boala poate decurge în formă acută (rapid și cu complicații) sau cronică (timp îndelungat și fără complicații), cu perioade de acutizare.
Cauzele pancreatitei
Consumul de alcool și afecțiunile vezicii biliare sunt, în 95-98% din cazuri, cauza pancreatitei. Alți factori de risc, care pot provoca inflamarea pancreasului, sunt:
· Bolile duodenului (duodenita, ulcerul);
· Intervenții chirurgicale la stomac sau la căile biliare;
· Traume, răni ale abdomenului;
· Consumul anumitor medicamente (furosemid, estrogen, antibiotice, sulfanilamide, etc. );
· Infecții (parotita epidemică – oreionul), hepatitele virale B, C și altele;
· Invazii parazitare (ascaridoza);
· Anomalii anatomice ale căilor pancreatice;
· Dereglarea metabolismului;
· Fluctuații hormonale;
· Predispoziția ereditară.
La aproximativ 30% dintre bolnavi nu se reușește determinarea cauzei pancreatitei.
Ce se întâmplă?
În mod normal, în pancreas se produc predecesorii inactivi ai fermenților – trecerea lor la forma activă are loc doar în duoden, unde ei nimeresc prin căile pancreatice și biliare.
La acțiunea diverșilor factori (spre exemplu, blocarea căilor biliare) crește presiunea în căile pancreasului, se dereglează circuitul secrețiilor sale și are loc activarea incipientă a fermenților. Drept consecință, în loc să digere mâncarea, fermenții încep să digere pancreasul însuși. Se dezvoltă o inflamație severă.
În cazul pancreatitei cronice, țesutul normal al pancreasului se înlocuiește, treptat, cu unul lezat, se dezvoltă insuficiența exocrină (producerea fermenților) și endocrină (producerea hormonilor, printre care insulina) a pancreasului.
Cum se manifestă?
Simptomul de bază al pancreatitei acute este durerea puternică în partea de sus a abdomenului. Durerile nu trec cu spasmolitice și analgezice. Deseori se observă voma, dereglări ale scaunului, slăbiciuni, amețeli. În analiza biochimică a sângelui nivelul de alfa-amilază este de 10 ori mai mare decât în mod normal în cazul pancreatitei. La efectuarea USG a pancreasului, semnele pancreatitei sunt: schimbarea formei și, posibil, prezența chisturilor.
Boala decurge complicat. Este posibil sfârșitul letal.
În cazul pancreatitei cronice, bolnavul suferă, în primul rând, de dureri. Ele se localizează sub linguriță, uneori sub coaste, reverberând în spate. Durerile se pot intensifica, dacă bolnavul se culcă pe spate și pot slăbi, dacă se așează. Durerile apar sau se intensifică la 40-60 de minute de la mâncare (mai ales după mesele copioase, mâncăruri grase, condimentate, prăjite). Reverberațiile durerii pot ajunge la inimă, imitând stenocardia.
Un alt semn al pancreatitei este diareea. Scaunul are consistența unui terci, poate conține bucăți de mâncare nedigerată. Cantitatea de fecale crește. Acesta capătă un miros neplăcut, o nuanță gri, un aspect gras, se spală greu de pe pereții veceului. Pot apărea grețuri, vomă, meteorism. Bolnavul își pierde pofta de mâncare și slăbește rapid.
Complicații
Destul de frecvent pancreatita este însoțită de colecistită (inflamația vezicii biliare) și, din contra, colecistita poate provoca dezvoltarea pancreatitei. Uneori pancreatita acută este însoțită de infecții. Se poate dezvolta un abces al pancreasului. În unele cazuri poate apărea o hemoragie în interiorul abdomenului. O altă complicație serioasă a pancreatitei este distrugerea pancreasului și apariția peritonitei, care poate fi letală. După pancreatita acută, boala trece în forma cronică. Acutizarea pancreatitei cronice este provocată, de regulă, de hrana iritantă, de alcool. Pancreatita cronică poate fi cauza dezvoltării diabetului zaharat.
CEL MAI IMPORTANT LUCRU E SA CUNOASTETI TOTUL DESPRE SANATATEA PANCREASULUI DVS. PENTRU ACEASTA VA INVITAM SA DATI ANALIZILE NECESARE IN LABORATORUL NOSTRU.
Va propunem 3 pachete de analize, de baza fiind la 170 lei. Avem reduceri de Sarbatori!
Verificati sanatatea pancreasului.
Pentru o viață mai bună, pentru o viață îndelungată.
EUROLAB