Răcelile și gripa
Mulți copii reușesc în timpul unui sezon de toamnă-iarnă să se îmbolnăvească de răceală de cinci-șase ori. Îmbolnăvirea infantilă frecventă nu este un motiv de panică, de efectuare a investigațiilor profunde ale sistemului imunitar și a procedurilor terapeutice îndoielnice. Copilul trebuie să suporte un anumit număr de infecții respiratorii, datorită cărora el poate să-și fortifice sistemul imunitar pentru viața de adult.
Trebuie să vă pună în gardă complicațiile frecvente ale răcelilor – otitele, pneumonia, sinuzitele. Dacă fiecare infecție nesemnificativă duce la astfel de neplăceri, acesta este un indiciu că trebuie să consultați imunologul.
Virusul de gripă se deosebește prin virulența sporită, răspândirea rapidă, decurgerea lentă și complicațiile frecvente. Foarte rar gripa începe treptat, dar anume atunci când copiii au forma ușoară (cu o temperatură de cca 37 grade), ei prezintă cel mai mare pericol epidemic, fiind în stare să-și contamineze semenii din colectiv.
De cele mai multe ori gripa începe brusc pe fonul creșterii rapide a temperaturii, durerilor de cap și frisoanelor. La copiii de vârstă mică creșterea rapidă a temperaturii poate crea convulsii. Anume prin începutul sever și intoxicația pronunțată gripa diferă de alte IVRA.
Prevenirea. În grădiniță este important să fie identificați la timp copiii cu simptome catarale (nas înfundat, tuse), iar în caz de creștere epidemică a nivelului de îmbolnăviri – să se creeze puncte medicale cu măsurarea obligatorie a temperaturii, examinarea gâtului.
Din păcate, lupta cu IVRA din grădinițe este o treabă complicată, deoarece părinții, în pofida semnelor evidente ale începutului bolii la copil (nas înfundat, tuse), totuși îl aduc în instituția preșcolară sau școlară. Asemenea copii se identifică și se îndepărtează de la ore prea târziu, atunci când ei deja reușesc să-i molipsească pe ceilalți copii.
În timpul sezonului rece, în grădinițe trebuie efectuată aerisirea încăperilor în mod obligatoriu, curățarea umedă.
Răspândirea gripei în colectivul de copii poate fi oprită dacă vaccinarea se efectuează pe mai mult de 80% de copii.
Rotavirusul (gastroenterita)
Rotavirusul este un flagel hibernal al instituțiilor de învățământ: de la grădinițe până la staționarul pediatric. Aceasta se datorează la trei calități ale microbului – vitalitatea, calea aeriană de răspândire și contagiozitatea sa. Dezinfectarea cu clor nu omoară mereu rotavirusul, el răspândindu-se pe cale aeriană, ceea ce-i permite să afecteze noi și noi organisme ale copiilor. Vulnerabilitatea preșcolarilor față de această infecție este foarte mare: este suficient ca un copil infectat să se afle într-o instituție pentru copii, ca peste o zi-două să se îmbolnăvească și ceilalți.
Trei semne de bază ale infecției cu rotavirus sunt:
- Temperatura crescută a corpului;
- Vomitarea frecventă, imposibil de reșinut;
- Scaunul lichid, abundent, însoțit de balonări, flatulență, care creează dureri în burtă.
Rotavirusul afectează celulele epiteliale mature ale intestinului subțire, responsabile de digerarea și asimilarea hranei. Multiplicându-se rapid, rotavirusul curăță stratul de celule epiteliale. În rezultat, la focarul local se adaugă și insuficiența digestivă: nimerind în intestin, hrana nu se digeră și nu se asimilează. Se încep procese de fermentare, care duc la simptomele menționate mai sus. Și chiar după încetarea proceselor inflamatorii, instabilitatea scaunului se poate menține timp îndelungat.
Principalul pericol al infecției cu rotavirus este deshidratarea organismului din cauza vomei, care nu-i permite copilului să bea.
Semnele deshidratării:
- Uscăciunea pielii și limbii;
- Lipsa salivei;
- Scăderea cantității de urină până la absența ei;
- Voce răgușită;
- Puls accelerat.
La dezvoltarea unor asemenea simptome, este nevoie de spitalizarea copilului.
Un factor important în tratarea infecției cu rotavirus este dieta. Se exclude laptele proaspăt, fructele, sucurile, fibrele dure (leguminoase, cartof, varză, sfeclă). Sunt necesare lactatele, copiilor de vârste mici – amestecul de lapte fără lactoză, piureul de carne, terciurile pe apă. Pe parcursul însănătoșirii, regimul alimentar se lărgește treptat, dar întoarcerea la regimul vechi de alimentație este posibilă doar după 2 săptămâni de la începutul bolii.
Profilaxie. Copii cu semne de infecției intestinală (creșterea temperaturii corpului, vomă, dureri, zgomote din burtă, diaree) nu se admit la frecventarea instituției preșcolare. La identificarea unui astfel de copil la grădiniță, acesta se izolează imediat. Educatorii care au suferit de rotavirus se pot admite în grădiniță nu mai devreme de o săptămână de la dispariția simptomelor bolii.
Hipotermia
Principalul factor care poartă pericol iarna este cel climatic. În pofida faptului că scăderea temperaturii până la cote extreme (mai mici de -30 de grade) se întâmplă rar, din cauza umidității crescute a aerului pericol prezintă și gerurile mai blânde.
Hipotermia este o stare a organismului, în care temperatura corpului scade mai jos decât este nevoie pentru funcționarea sa și menținerea unui metabolism normal. Viteza dezvoltării hipotermiei depinde de factorii meteorologici (temperatură și umiditatea aerului, forța vântului), îmbrăcămintea copilului. La combinarea nefavorabilă a anumitor factori, hipotermia se poate dezvolta foarte rapid (nu mai mult de o oră). Hipotermia apare ca slăbiciune, apatie, ritm cardiac rar, scăderea tensiunii arteriale și reducerea temperaturii corpului.
Primul ajutor în caz de hipotermie: duceți copilul într-o încăpere caldă, schimbați-i hainele umede cu altele uscate, oferiți-i ceva cald de băut.
Digerarea
Digerarea este deseori însoțită de o hipotermie generală a organismului. Cele mai vulnerabile părți ale corpului sunt degetele de la mâini și picioare, urechile, vârful nasului.
Se disting patru grade de digerare:
- Primul grad – leziuni superficiale ale pielii, însoțite de amorțeală, răcire a segmentului respectiv;
- Al doilea grad – leziune profundă a pielii cu necroze locale. Se păstrează pentru mult timp pierderea sensibilității, în continuare are loc hipotermia, se formează bule cu lichid;
- Al treilea grad include lezarea pielii și a celulelor subcutanate cu necroze profunde.
- Al patrulea grad – lezarea totală a țesuturilor moi și a structurilor osoase.
Al treilea și al patrulea grad de digerare este însoțit de stări severe ale circulației sanguine, absența pulsației în membrele digerate, apariția rapidă a dereglărilor trofice până la gangrena segmentului afectat.
Digerarea este o leziune a țesuturilor organismului sub acțiunea temperaturilor scăzute ale aerului. Vântul puternic și aflarea timp îndelungat la aer în condiții de umiditate crescută pot genera, la fel, digerarea, chiar și la temperaturi pozitive.
Primul ajutor în caz de digerare: transportarea într-o încăpere caldă, aplicarea pe membre a unui pansament termoizolant, băuturi calde din abundență. La dereglarea integrității pielii se recomandă pansamentele antiseptice. Se interzice categoric să se maseze membrele, să se pună în apă fierbinte – aceste acțiuni provoacă răspândirea necrozei țesuturilor. În caz de digerare de gradul al treilea – al patrulea și digerări generale (fără vreo legătură cu profunzimea lor) este necesară spitalizarea copilului.
Lipirea limbii de o suprafață înghețată
O distracție copilărească care presupune lingerea scrânciobului pe timp de ger poate duce la lipirea imediată a limbii de metalul rece. Măsurile violente pot duce la ruperea suprafeței mucoase, iar încetinirea lor la arsurile reci.
Într-o asemenea situație este necesară udarea cu apă caldă (nu fierbinte!) a suprafeței limbii și stropirea acesteia, dezlipind copilul de scrânciob. Dacă limba sângerează, gura trebuie clătită cu antiseptice, în caz de necesitate – consultarea medicului stomatolog.
Ce boli nu afectează copii în timpul sezonului rece
În timpul sezonului rece se retrag bolile iubitoare de căldură: se reduce îmbolnăvirea cu infecții enterovirale, infecții, epidemia de meningită care a făcut ravagii în ceilalți ani. Scade cantitatea de bacterii ale infecțiilor intestinale precum dizenteria și salmonella.
Odată cu hibernarea firească a naturii, uităm de infecțiile transmise de artropode (boala Lyme, encefalita acariană, febra West Nile, etc). Iarna nu există pericolul arsurilor termice și solare, a celor cu ultraviolete și ale altor traume, legate de aflarea la soare (cu excepția perioadei când vă aflați pe pantele pentru schi).
De aceea, indiferent de indicii termometrului de afară, fiti atenti la sanatatea copilului dumneavoastra si la primele semne de boala mergeti la medic specialist.
Sa fiti sanatosi!
EUROLAB.