Inima omului are doar dimensiunea unui pumn, insa este cel mai puternic muschi din organism. Inima incepe sa bata inca din perioada intra-uterina, inainte de nastere, de obicei la 21-28 de zile dupa conceptie. In medie, avem 100.000 de batai pe zi si 2,5 miliarde de batai de inima intr-o viata de 70 de ani.
Ce sunt bolile cardiovasculare
Termenul se refera la o serie de boli ale inimii. Cel mai frecvent tip este boala coronariana, care poate sa provoace infarctul de miocard. Alte tipuri de boli de inima pot implica valvele cardiace sau determina inima sa nu pompeze bine din cauza insuficientei cardiace. Exista persoane care se nasc cu boala de inima.
Tu te afli in categoria de risc?
Oricine, inclusiv copiii, pot dezvolta boala de inima. Aceasta se produce cand o substanta denumita placa se acumuleaza la nivelul arterelor (placa de aterom). Cand acest lucru se intampla, arterele se ingusteaza in timp, reducand fluxul sanguin catre inima. Fumatul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul – toti sunt factori care cresc riscul de a dezvolta o boala de inima. Colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala sau diabetul pot de asemenea sa creasca riscul de boala de inima. Intreaba medicul despe cum poti sa previi sau sa tratezi aceste afectiuni.
Care sunt semnele si simptomele
Simptomele variaza in functie de tipul de boala de inima. In cazul multor persoane, disconfortul in piept sau un infarct de miocard reprezinta primul semn. O persoana care sufera un infarct de miocard poate avea o serie de simptome intre care:
- Durere sau disconfort toracic care nu trece dupa cateva minute
- Durere sau disconfort la nivelul mandibulei, gatului sau spatelui
- Slabiciune, senzatia de cap usor, greata sau transpiratii reci
- Durere sau disconfort la nivelul bratelor sau umarului
- Dificultate in respiratie
Cum sunt diagnosticate bolile cardiovasculare
Medicul poate recomanda o serie de investigatii, precum radiografia toracica, angiograma coronariana, electrocardiograma (ECG sau EKG) si testul de efort. Intreaba medicul care dintre acestea este potrivita in cazul tau.
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite?
Poti sa adopti o serie de masuri pentru a reduce riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara:
- Nu fuma!
- Mentine-ti o greutate optima
- Adopta o alimentatie sanatoasa.
- Fa miscare regulat
- Previno sau trateaza alte probleme de sanatate, in special hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut si diabetul.
Tratamentul bolilor cardiovasculare
Daca ai o boala cadiovasculara, modificarile in stilul de viata pot contribui la reducerea riscului de complicatii. Medicul iti mai poate prescrie medicamente. Cere sfatul medicului in legatura cu cele mai bune metode de a reduce riscul de boala cardiovasculara.
Categorii de boli cardiovasculare
- Boala coronariana
- Accidentul vascular cerebral.
- Boala cardiaca reumatismala.
- Boala cardiaca congenitala.
- Anevrism de aorta si disectie.
- Boala arteriala periferica.
- Tromboza venoasa profunda (TVP) si embolism pulmonar.
- Alte boli cardiovasculare. Tumorile cardiace, tumorile vasculare ale creierului, tulburarile de muschi cardiac (cardiomiopatie), boala valvei cardiace, tulburari ale mucoasei inimii.
Alti factori care deterioreaza inima si sistemul cardiovascular pot fi: inflamatia, medicamentele, hipertensiunea arteriala, alimentatia nesanatoasa, traumatismele, toxinele si alcoolul.