ATENȚIE, OSTEOPOROZĂ:
atunci când sistemul musculo-scheletic nu mai este un suport
Informații:
Osteoporoza – este o boală sistemică a scheletului, care presupune pierderea densității țesutului osos.
În ultimile decenii doctorii observă apariția din ce în ce mai devreme a osteoporozei.
Celui mai mare risc sunt supuse femeile. Prin consumul contraceptivelor hormonale, precum și a dietelor stricte și în ajunul menopauzei, osteoporoza este practic inevitabilă.
Cu toate acestea, și bărbații sunt supuși riscului de osteoporoză timpurie, mai ales celor care au obiceiuri nesănătoase: fumat și consumul excesiv de alcool, dar și modul de viață sedentar.
În ultimul timp a aparut o nouă grupă de risc – «generația pepsi», copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, la care intervine așa numita osteoporoză de «coca-cola» datorată consumului excesiv de băuturi gazoase, care au în compoziția sa un conținut de acid ortofosforic. Din aceste băuturi fac parte Pepsi, Pepsi-Cola, Coca-Cola, Sprite și altele. În ciuda denumirii sale «dulci», această boală nu aduce nimic bun. Acidul ortofosforic mărește aciditatea în sânge. Pentru neutralizarea acestuia, organismul este nevoit să folosească calciul din oase, ceea ce duce la mărirea fragilității lor.
Fragilitatea oaselor, duce la fracturi frecvente. Cele mai grave fiind fracturile de șold, deoarece de multe ori duc la imobilitate completă.
Există un șir de factori, care duc la insuficiența de calciu, care respectiv duc la apariția osteoporizei:
- nutriție slabă (insuficiență de produse, care conțin calciu, dar și consumul produselor, care eliberează calciul: cafeaua, băuturile carbogazoase);
- fumatul și excesul de alcool;
- modul de viață sedentar;
- efort fizic exagerat;
- insuficiența vitaminei D, asociată cu lipsa de lumină solară, care contribuie la generarea acestei vitamine;
- predispoziția genetică: la persoanele cu culoarea ochilor și părului deschisă cu constituția corporală zveltă nivelul de calciu deseori este scăzut chiar și cu o alimentație corectă;
- consumul unor substanțe medicamentoase anumite, împiedică absorbția calciului ()
прием определенных лекарственных средств, препятствующих всасыванию кальция (corticosteroizi, antidepresive, anticonvulsivante);
- boli cronice alte tractului gastro-intestinal și sistemului endocrin;
- începând de la 25 de ani, indiferent de aportul de calciu asimilat de organism, omul pierde aproximativ 1% de țesut osos pe an.
Etapa inițială a osteoporozei este asimptomatică. Pentru o perioadă lungă de timp omul nu observă nici o schimbare în starea organismului său.
Despre apariția osteoporozei pot indica semnele indirecte:
- crampe nocturne,
- spasme musculare,
- o durere bruscă în timpul mișcării,
- dureri de spate în timpul cât stăm în picioare.
Cu timpul, dacă nu controlați nivelul de calciu în organism și nu îl compensați, are loc deformarea oaselor și chiar scade statura omului. Deseori apar fracturi de la accidentări ușoare. Asemenea fracturi foarte greu se restabilesc.
De aceea, este necesar să facem toate cercetările, care permit să determinăm nivelul de calciu în organism cu regularitate. Calciul este un element foarte «capricios» . Acumularea lui depinde de prezență fosforului și magneziului în organism. Pentru asimilarea calciului este necesară vitamina D. În plus, este periculoasă atât insuficiența de calciu, cât și excesul său.
Consumul de calciu necontrolat și inutil poate duce la probleme cu rinichii.
În «EUROLAB», pentru diagnosticarea osteoporozei se efectuează o analiză detaliată, care include următorii undicator:
для диагностики остеопороза проводится развернутый анализ, включающий следующие показатели:
- Calciu comun
- Calciu ionizat
- Fosfor
- Magneziu
- Hormon paratiroidian
- Osteocalcina
- Calcitonina
Fiți sănătoși!
În centrul nostru mereu veți putea primi consultația necesară.
Vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările Dvs la numărul: 022 944 944 и 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, Sectorul Botanica, bd.Traian, 7/1.
Fiți sănătoși!