Plopul este un arbore des întâlnit în Moldova. În Chișinău, la momentul actual cresc cca 18 mii de plopi, iar cu puțin timp în urmă numărul era și mai mare. Acești arbori frumoși și beneficiu au început să fie plantați în masă cu cca 50 de ani în urmă. Plopul este foarte potrivit pentru mediul urban. Ei îmbogățesc excelent aerul cu oxigen, absorb zgomotele orașului, cresc rapid și nu au nevoie de vreo îngrijire specială.
Din păcate, cei care i-au plantat nu au luat în considerare o particularitate care aduce neplăceri mari locuitorilor orașului. Plantele femele de plop îmbracă orașul în puf alb, care devine cauza apariției alergiei de sezon. Această boală se numește polinoză. Simptomele sale sunt foarte asemănătoare manifestările răcelii. Nasul devine înfundat, apare tusea, uscăciuni în gât, oamenii simt slăbiciuni, somnolență și scăderea capacității de muncă.
De fapt, puful de plop nu este alergen. El devine doar conductorul polenului altor plante care, de fapt, sunt alergeni puternici. În această perioadă înfloresc activ cerealele și coniferele. În Moldova, circa 1/5 din populație suferă de diverse tipuri de alergie. Medicii alergologi sunt îngrijorați de creșterea numărului de oameni care se îmbolnăvesc de polinoză sau de febra de sezon.
Ce să faceți dacă în fiecare primăvară sunteți nevoit să vă închideți în casă din cauza alergiei?
Medicii amintesc că este necesar să respectăm câteva reguli simple:
- Să țineți minte că metode populare eficiente de combatere a alergiei la puful de plop nu exisă. Adesea, utilizarea tincturilor făcute în casă, a infuziilor cu miere și pomușoare, care sunt alergeni destul de puternici, doar pot agrava starea alergicului.
- Străduiți-vă să fiți atent la curățarea zilnică a apartamentului dumneavoastră. este necesar să închideți geamurile sau să puneți o sită deasă, care trebuie stropită cu apă de câteva ori pe zi. Astfel, veți putea micșora cantitatea de polen care vine o dată cu aerul în apartament. Uitați de aspirator pentru ceva timp. Strângeți puful din casă cu o mătură umedă. Astfel veți micșora răspândirea pufului în casă.
- Venind acasă, schimbați-vă hainele. Hainele cotidiene au nevoie de spălare zilnică pentru a elimina polenul de pe ele. Spălați-vă fața, clătiți nasul și faceți baie.
- În această perioadă, cel mai sigur va fi să ieșiți din casă atunci când este mai umed și nu bate vântul – după ploaie, spre exemplu. În asemenea condiții este cel mai puțin puf de plop în aer.
- Schimbați-vă regimul alimentar în timpul înfloririi plopului. Străduiți-vă să micșorați cantitatea de produse care ar putea fi potențiali alergeni, chiar dacă nu aveți alergie alimentară.
Respectarea acestor recomandări vă va ajuta să reduceți manifestarea simptomelor alergiei. Iar în scopuri profilactice, puteți efectua analize la anumiți alergeni.
Adresarea la timp la alergolog, la etapele cele mai incipiente ale manifestării simptomelor, vă vor permite să țineți sub control reacțiile alergice din organism și să preveniți dezvoltarea acestora într-o formă mai severă.
În centrul nostru „Eurolab”, medicul nostru alergolog de categorie superioară, cu o experiență de 35 de ani, doamna Țaralungă Ludmila, vă va ajuta să determinați sursa reacției dumneavoastră alergice, vă va oferi recomandări prețioase și vă va prescrie tratamentul corect.
Adresați-vă după ajutor la specialiști!
Nu amânați rezolvarea dilemelor legate de sănătatea dumneavoastră! Timpul nu ne este aliat în problemele ce țin de sănătate.
Vă așteptăm de dimineață până seara, de luni până vineri, în centrul nostru „Eurolab”, pe adresa: Chișinău, Botanica, bul. Traian, 7/1.
Vom fi bucuroși să vă răspundem la întrebări la numerele de telefon: 022 944 944 și 069 944 944.
Sunați-ne! Vă așteptăm!