Luând în considerație tradițiile și obiceiurile din societatea noastră, majoritatea persoanelor mai mature consumă alcool.
Consumul frecvent și în cantități mai semnificative poate provoca schimbări negative la organismul uman.
Una din schimbări este hepatita alcoolică. Această boală se întâlnește mai des la consumatori înrăiți de alcool, dar nu poate fi exclusă și la unele persoane care consumă alcool în cantități moderate, dar frecvent. Hepatita alcoolică este o inflamație al țesutului hepatic cauzată de alcoolul consumat. Diagnosticul hepatitei alcoolice interzice consumul de alcool, deoarece continuarea consumului duce la un risc sporit de leziuni hepatice, des cu consecințe ireversibile.
Dar consumul în cantități mici oare face bine?
Unele persoane servesc câte un pahar de tărie (vodka, brendy) pentru sănătate, alții consumă pentru a se încălzi (fiindu-le frig), unii să-și îmbunătățească dispoziția, alții să-și calmeze stresul, ș.a.m.d.
Sau toate acestea sunt mituri ale acelor care au nevoie de un fel de justificare în acțiunile sale?
Alcoolul pentru a se încălzi – consumând un pahar două de tărie pentru a ne încălzi, nu de fiecare dată alcoolul dă un efect așteptat, ci dimpotrivă lasă niște consecințe neplăcute. Efectul de încălzire asupra corpului poate fi produs doar de 50 ml de tărie. Dacă consumăm mai mult, nu mai apare un astfel de efect. Senzația de încălzire apare datorită distribuirii căldurii și pielea corpului devenind de culoarea roșie. Organele interne, sub influența alcoolului, se măresc în dimensiuni și degajă caldură, însă creierul este deja intoxicat sub influența alcoolului și refuză să perceapă acest efect ca încălzire.
Alcoolul pentru îmbunătățirea poftei de mancare – consumul de alcool înainte de masă, cu gândul că va îmbunătăți pofta de mâncare, este un alt mit. Posibil un consum de 20-30 ml de tărie poate spori pofta, dar numai în cazul unei cantități mici. Medicii nu recomandă consumul de alcool pe stomacul gol, deoarece afectează microflora intestinală. Persoanelor, care suferă de gastrită, li se interzice strict consumul de alcool înainte de masă.
Alcoolul pentru performanță. Unii consideră că 50-100 ml de bautură alcoolică activează creierul și crește eficiența de lucru. Într-adevăr reacția și viteza de gândire a unei persoane sub influența alcoolului poate crește, însă situația este des percepută distorsionat.
Alcoolul pentru ameliorarea stresului. Dacă doza consumată de alcool nu depășește 30 ml de tărie sau 50 ml de vin, cantitatea dată într-adevar aduce corpului puțină relaxare, doar că multe persoane nu se opresc la această doză, consumând mai mult, ceea ce provoacă apariția problemelor de sănătate.
Nu trebuie de uitat că alcoolul este un produs foarte bogat în calorii, în plus reduce senzația de auto-control asupra consumului.
Unele persoane, care servesc des alcool, încep să adauge în greutate și des se adresează la medic cu diferite probleme de sănătate.
Ecografia organelor cavității abdominale are aportul său în examinarea pacienților cu probleme aferente consumului de alcool.
Victor Bîrzoi
Medic Ecografist
Eurolab