Ce trebuie să cunoasteți despre intoleranța la gluten
Glutenul este un termen foarte în vogă, foarte frecvent discutat în ultima vreme.
Se pare că intoleranța la gluten și renunțarea la făinoase este o tendință contemporană, însă această problemă este cunoscută de mii de ani: exact din momentul începerii cultivării grâului, a secarei și a altor cereale de către om.
Unii oameni de știință presupun că intoleranța la gluten este o stare pre-oncologică, care sporește riscul de dezvoltare a limfomei intestinului subțire, a hemoragiilor intestinale, a cancerului unor secțiuni ale sistemului digestiv.
Ce este, de fapt, intoleranța la gluten și cum poate fi recunoscută?
În primul rând, intoleranța la gluten nu este o alergie alimentară.
Mecanismul bolii este mult mai complicat și are un caracter autoimun. Intoleranța la gluten decurge, de multe ori, ascuns și se manifestă prin anumite simptome nespecifice.
Iată cele 8 semne ale intoleranței la gluten la care ar trebuie să fiți atenți.
Simptome digestive
1. Balonări, scaun frecvent cu aspect de terci și miros neplăcut, diaree sau constipație după consumul unei cantități mari de făinoase. Manifestările extra-intestinale sunt legate de dereglarea asimilării și de consecința acesteia – insuficiența de substanțe nutritive, vitamine și microelemente.
2. Amețeli
Mulți oameni care suferă de intoleranță la gluten se plâng că au capul tulbure și o senzație stranie de lipsă de echilibru. Deși nici nu se gândesc că cauza este anume intoleranța la gluten.
3. Fluctuații ale stării de spirit
Dacă intestinul dumneavoastră nu este mulțumit cu hrana pe care o primește, atunci nici creierul nu va fi satisfăcut. Oamenii cu intoleranță la gluten suferă, adesea, de iritabilitate, apatie și de dispoziție proastă, în general.
Jurnalul medical al Noii Anglii consideră că starea de îngrijorare și depresia au în lista celor 55 de cauze o componentă invariabilă – intoleranța la gluten.
4. Migrena cronică
Durerile de cap sunt o problemă răspândită, dar oamenii care suferă de intoleranță la gluten le cunosc ca nimeni alții.
De obicei, durerile de cap se încep la ei cu 30-60 de minute după masă.
Durerea de cap este însoțită de vederea încețoșată și de durere în jurul globilor oculari.
5. Mâncărimi ale pielii
Atunci când intestinul dumneavoastră are o problemă cu digerarea glutenului, aceasta duce, aproape întotdeauna, la apariția proceselor inflamatorii pe piele. De aceea asemenea oameni suferă, adesea, de eczeme și de psoriazis.
Sistemul imunitar recepționează pâinea ca pe ceva nociv și periculos, de aceea creează activ anticorpi care creează uscăciunea pielii și mâncărimi.
6. Fibromialgia
Fibromialgia este o afecțiune cronică care creează o durere puternică în mușchi, articulații și tendoane. De această afecțiune suferă cca 4% dintre locuitorii Pământului, mai ales femeile.
7. Oboseală cronică
Dacă corpul dumneavoastră are o stare continuă de tensiune, iar mintea dumneavoastră nu se poate descotorosi nicidecum de senzația de ceață și de îngrijorare, atunci evident că simțiți oboseală și extenuare.
Chiar dacă dormiți câte 8-9 ore pe noapte.
8. Intoleranța la lactoză
Intoleranța la produsele lactate și cea la făinoase au simptome foarte asemănătoare. Se întâmplă ca acestea să meargă mână-n mână.
Dacă intoleranța la lactoză deja a devenit o problemă, atunci organismul dumneavoastră, probabil, nu asimilează bine nici glutenul.
Cauza este că lactatele și făinoasele conțin unul și același zahăr specific care accelerează apariția problemelor digestive.
Dacă după consumul de produse lactate suferiți de reflux acidic, atunci va trebuie să renunțați la produsele făinoase.
Dacă ați observat prezența acestor simptome, adresați-vă la medic. El vă va recomanda să efectuați investigațiile necesare care vă vor arăta dacă aveți voie să consumați sau nu pâine și produse făinoase.
Diagnosticarea intoleranței la gluten este formată din trei etape:
Etapa 1 – investigarea imunologică: identificarea anticorpilor antigliadini, a anticorpilor autoimuni la reticulină, a țesutului transglutaminază și endomisie.
Etapa 2 – dacă testele imunologice sunt pozitive, se efectuează biopsia suprafeței mucoase a intestinului subțire, determinându-se starea vilozităților sale, prezența inflamației și a celulelor limfocite cu receptori modificați. A doua etapă este cea mai importantă în determinarea diagnosticului.
Etapa 3 – prescrierea dietei non-gluten și monitorizarea pacientului timp de jumătate de an. Dacă se observă o ameliorare a stării sale generale, o dezvoltare inversă a simptomelor bolii, diagnosticul intoleranță la gluten devine definitiv.
Peste un an se efectuează o investigare imunologică repetată. Ea trebuie să înregistreze o dinamică pozitivă. După un an și jumătate-doi, se efectuează o biopsie repetată: vilozitățile intestinului subțire trebuie să se regenereze complet în tot acest timp.
Totuși, medicii nu se grăbesc, de obicei, să recomande efectuarea unei asemenea proceduri ca biopsia intestinului, care se realizează sub anestezie. Intoleranța la gluten diferă de alergia alimentară, imunodeficit, infecții intestinale și de alte boli ereditare ale intestinului prin absența mucoasei și a sângelui în fecale, prin efectul benefic al dietei fără gluten și prezenței în sânge a anticorpilor indicați anterior.
O dispoziție bună presupune să știi că sănătatea ta e in regulă.
Pentru o viață mai bună, pentru o viață îndelungată.
EUROLAB